Кафедра "Хімічна техніка та промислова екологія"
Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/7479
Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/htpe
Від 1999 року кафедра має назву "Хімічна техніка та промислова екологія", попередня назва – кафедра механічного устаткування хімічних виробництв.
Кафедра механічного устаткування хімічних виробництв була організована 18 жовтня 1946 року у складі факультету технології неорганічних речовин Харківського хіміко-технологічного інституту. Становлення кафедри пов’язане з іменами доцентів Георгія Веніаміновича Петрова, М. Ковальова, Абрама Натановича Цейтліна, Анісіма Рудольфовича (Рувиновича) Ястребнецького . У 1960 році на базі кафедри створено Факультет хімічного машинобудування.
Кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту механічної інженерії і транспорту Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут".
У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють: 2 доктора та 14 кандидатів технічних наук, 4 доктора філософії; 3 співробітника мають звання професора, 12 – доцента.
Переглянути
Фільтри
Налаштування
Результати пошуку
Документ Дослідження впливу складу компосту на його здатність покращувати якість ґрунтів(Інститут кліматично орієнтованого сільського господарства Національної академії аграрних наук України, 2024) Тихомирова, Тетяна Сергіївна; Шестопалов, Олексій Валерійович; Разно, М. Р.; Кочетов, Микита СергійовичВідновлення сталого та стійкого життя громадян на деокупованих територіях є важливим соціально-економічним завданням. Добробут малих домогосподарств в сільській місцевості залежить від врожаю, який вони можуть отримати на своїх сільськогосподарських ділянках. На врожай напряму впливає якість ґрунтів, яка суттєво погіршилась в наслідок активних бойових дій під час окупації та деокупації. Мета. Дослідити вплив складу компосту, утвореного в умовах обмежених ресурсів, на його здатність покращувати якість ґрунтів. Методи. Польові для відбору зразків ґрунту згідно ДСТУ ISO 10381–6:2015. Натурні для формування компосту. Електрометричний метод для визначення рН водної витяжки компосту. Якість ґрунтів оцінювали за розвитком рослин згідно методу визначення фітотоксичність ґрунтів за ДСТУ ISO 11269–2:2002. Результати. Проведені дослідження показали, що найефективнішим компостом з тих, що були утворені, є компост з 50 % вмістом харчових відходів. Наявність гною у складі компосту також підвищує якість ґрунтів, однак в умовах відновлення життя на деокупованих територіях доступ до гною обмежений. Визначено рН компостів різного складу та доведено, що внесення кавової гущі у компост у кількості більше за 10 % негативно впливає на здатність останніх покращувати якість ґрунтів. Це в свою чергу пов’язано з кислими властивостями як самої кавової гущі, так й її екстрактів, які утворюються під час взаємодії гущі з атмосферними осадами. Для чорноземів показано не значне падіння якості ґрунтів у перший рік протікання бойових дій, адже довжина наземної частини тест-рослин майже збігається з довжиною контрольного зразку. Висновки. Проведені дослідження показали ефективність внесення компосту, який не містять гною або містять його у незначній кількості в умовах необхідності покращення якості ґрунтів на деокупованих територіях. Доведено, що внесення компосту у чорноземні зразки, які не оброблялись 1 рік, негативно впливає на схожість насіння. Перед прийняттям рішення про внесення компосту у ґрунти необхідно проводити найпростіші дослідження поточного стану ґрунтів, для чого можна використовувати метод фітотоксичності. Доцільно обирати не тільки тест-рослини згідно ДСТУ, а також ті сільсько-господарські рослини, які плануються до висадки.Документ Перспективи використання компосту для підвищення родючості ґрунтів деокупованих територій(Інститут свинарства і агропромислового виробництва НААН, 2024) Разно, М. Р.; Тихомирова, Тетяна СергіївнаДокумент Вплив на довкілля місць накопичення твердих органічних кондитерських відходів(Інститут свинарства і агропромислового виробництва НААН, 2024) Пітак, Р. О.; Адашевський, Олег ВолодимировичДокумент Довгостроковий вплив кавової гущі на властивості ґрунтів(Інститут свинарства і агропромислового виробництва НААН, 2024) Кочетов, Микита Сергійович; Косенкова, І. Д.Документ Відновлення водних ресурсів для потреб тваринництва та рослинництва в умовах повоєнної України(Інститут свинарства і агропромислового виробництва НААН, 2024) Босюк, Альона СергіївнаДокумент Інтенсифікація процесу сушіння молока(Scientific Publishing Center "Sci-conf.com.ua", 2023) Нечипоренко, Дмитро Ігорович; Єлізаров, Андрій ПетровичДокумент Influence of structural descriptions of underbody of bicarbonate columns on duration of period of their operation and ecologization of process(РС Tесhnology Cеntеr, 2021) Porokhnia, Mykola; Shestopalov, Oleksii; Bukhkalo, Svitlana; Novozhylova, TetianaObject of research: optimization of the operation period of bicarbonate columns by optimizing their design features. Investigated problem: increasing the efficiency, environmental friendliness and dura tion of the bicarbonate columns by optimizing the design of the sludge discharge unit. Main scientific results: the article analyzes the main design features of bicarbonate columns for the production of purified sodium bicarbonate. A relationship has been es tablished between the design of the apparatus, the intensity of mixing and the duration of the apparatus operation without stopping for washing. On the basis of the existing prob lems, laboratory and industrial experiments were carried out at one of the soda plants, aimed at increasing the efficiency of operation of the bicarbonate columns of the purified sodium bicarbonate shop. So, due to the modernization of the design of the sludge un loading unit and the identification of the optimal amount and month of the location of the mesh trays, an increase of 1.5-2 times in the duration of operation of the columns without stopping for washing was achieved. This contributed to an increase in plant productivity and environmental friendliness of the process due to a decrease in the amount of liquid waste generated during the washing of the column equipment. Area of practical use of the research results: enterprises for the production of purified sodium bicarbonate of food and pharmaceutical quality. Innovative technological product: design solutions for bicarbonate columns and the technology of carbonization of soda-bicarbonate solution for the production of purified sodium bicarbonate. Scope of application of the innovative technological product: soda production, food and pharmaceutical industries.Документ Інтенсифікація процесу сушіння з використанням слабких електроімпульсних впливів(Донецький національний технічний університет, 2023) Нечипоренко, Дмитро Ігорович; Сакун, А.; Таран, С.; Лазаренко, М.Документ Identification of the oxidation and hydrolysis products content influence on the rapeseed oil oxidation induction period(Technology center PC, 2024) Stankevych, Serhii; Gorbunov, Kostiantyn; Zabrodina, Inna; Popov, Mykola; Kalyna, Viktoriia; Novozhylova, Tetiana; Falalieieva, Tetiana; Ovsiannikova, Tetiana; Ponomarova, Maryna; Zolotarov, AndriiThe object of the study is the dependence of the induction period of rapeseed oil on the content of oxidation and hydrolysis products. A feature of the work is determining the approximation dependence of the induction period of accelerated oxidation of refined rapeseed oil on the content of primary oxidation products and free fatty acids. This is useful when predicting the shelf life of refined rapeseed oil. It was determined that both factors negatively affect the oxidation stability of refined rapeseed oil. An increase in the peroxide value decreases the induction period of model oil samples by 32.8512 units for each additional mmol ½ O/kg. In turn, increasing the acid value of oil samples reduces the induction period by 19.8424 units for each additional mg KOH/g. Different oxidation dynamics of model samples of refined rapeseed oil with tocopherol were revealed, depending on the concentration of primary oxidation and hydrolysis products. The obtained data are explained by the fact that the primary lipid oxidation products are unstable and quickly decompose to form free radicals. These radicals initiate further lipid oxidation, resulting in reduced oil quality. In addition, free fatty acids are more reactive than triglycerides and are more easily oxidized. A feature of the obtained results is the possibility of modeling processes that affect the oxidation stability of refined rapeseed oil. From a practical point of view, the research results allow initiating measures to maintain the safety of oil-containing food products based on refined rapeseed oil. An applied aspect of using the scientific results is the possibility of rationalizing the storage conditions of refined rapeseed oil to maximize its shelf life and increase competitiveness.Документ Determination of the influence of hemp oil-based emulsion systems composition on the oxidation products content during storage(Technology center PC, 2024) Kunitsia, Ekaterina; Popov, Mykola; Gontar, Tatiana; Stankevych, Serhii; Zabrodina, Inna; Stepankova, Galyna; Zolotukhina, Olena; Filenko, Olesia; Novozhylova, Tetiana; Nechyporenko, DmytroThe object of the study is the content of antioxidants and the induction period of accelerated oxidation under simulated conditions of the lipid component of the emulsion system. The way to solve the problem of developing compositions of oxidation-stable emulsion systems based on nutritionally valuable oils, in particular hemp oil, by adding natural physiologically active antioxidants is considered. The research is relevant in the context of finding effective storage methods and extending the shelf life of products using hemp oil. The feature of the work lies in determining the influence of the composition of emulsion systems based on hemp oil on chemical oxidation during storage. The content of stabilizers in the hemp oil emulsion system (lecithin – 0.8...1.0 %; xanthan gum – 0.0...0.1 %) is proposed, which is effective in the inhibition of oxidative spoilage. The content range of β-carotene (0.012 %) in model emulsion systems is outlined, the addition of which increases the induction period of accelerated lipid oxidation by 1.58...2.08 times. The peroxide value of the lipid component of the emulsion system during storage at different temperature conditions (0...15 °C) and during different storage periods (15...60 days) was studied. The results of the study confirm the significant influence of the composition of emulsion systems on the chemical oxidation of the lipid component, which is important for ensuring the quality and stability of food, pharmaceutical and cosmetic products. An applied aspect of the obtained scientific result is the possibility of modeling the composition of emulsion systems based on valuable hemp oil depending on the ratio of polyfunctional antioxidants of the oil component.