Кафедра "Органічний синтез та фармацевтичні технології"

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/7484

Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/nanochem

Від січня 2022 року кафедра має назву "Органічний синтез та фармацевтичні технології", попередня назва – "Органічний синтез та нанотехнології" (НАКАЗ 31 ОД від 21.01.2022 року).

Найбільш істотну реорганізацію зазнала кафедра в 1929-1950 роках, коли відбувся поділ на ряд галузевих інститутів, і в їх числі був організований Харківський хіміко-технологічний інститут (ХХТІ). Кафедра технології органічних і фарбувальних речовин була розділена на 3 випускаючі кафедри: кафедра коксобензольного виробництва, кафедра технології органічних барвників і проміжних продуктів і кафедра технології жирів. Кафедра коксобензольного виробництва в 1933 році була перейменована в кафедру технології пірогенних процесів, в 1946 році – в кафедру хімічної технології палива, в 1959 році – в кафедру хімічної технології твердого палива. У 1975 році створено кафедру "Технологія органічних речовин" шляхом злиття кафедр хімічної технології твердого палива та технології органічних барвників і проміжних продуктів.

Кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут".

У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють: 2 доктора наук: 1 – фармацевтичних, 1 – біологічних; 7 кандидатів наук: 3 – технічних, 3 – фармацевтичних, 1 – хімічних; 1 співробітник має звання професора, 7 – доцента 1 – старшого наукового співробітника.

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 1 з 1
  • Ескіз
    Документ
    Research of dry plant concentrates – ingredient of a food health improvement
    (Scientific Route, 2016) Ananieva, Valeriya; Krichkovska, Lidiya; Belinska, Anna; Dubonosov, Volodimir; Petrov, Sergiy
    It is suggested to perfect technology of production of emulsive foodstuffs, as most consumed by all groups of population of Ukraine, by introduction to compounding of secondary wastes of exit-juice production and vine making as dry concentrates. Such method of enriching of foodstuffs will allow to bring down the deficit of necessary micro- and macronutrients, biologically active substances, and also to bring down indexes on the number of peroxide in the process of storage of low-caloric sauces due to being of natural antioxidants in powdered plant and vegetable material. Experiments were conducted for determination of microand macroelement composition and content of sum of polyphenolic substances samples of powdered plant and vegetable material. Samples with the optimal above-mentioned indexes were revealed and samples for the next stage of researches were chosen. The data plan experiment on the effect of temperature and time storage of powdered vegetable raw materials in the amount polyphenols (% wt) in samples of powdered vegetable raw materials used in the suggested corrections storage term low-calorie sauces based on secondary products of juice and wine manufacturing in recipes and calculations in compounding on productions. It was substantiated the choice of grape skin powder as bioactive addition in the emulsive foodstuffs for health improvment purposes, as a sample that has optimal indexes for micro- and macronutrients composition and maintenance of natural antioxidants of polyphenolic nature.