Кафедра "Автоматизація технологічних систем та екологічного моніторингу"

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/3767

Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/acem

Кафедра заснована у 1964 р. для підготовки спеціалістів з автоматизації виробництва.

Кафедра займається підготовкою спеціалістів з розробки і експлуатації комп’ютерно-інтегрованих та автоматизованих систем керування різноманітних об’єктів та процесів і виробництв (побутові, харчові, нафто- та газопереробні, хімічні ттощо).

Кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту комп’ютерного моделювання, прикладної фізики та математики.

У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють 2 доктори технічних наук, 5 професорів, 6 доцентів.

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 2 з 2
  • Ескіз
    Документ
    Методичні вказівки до розрахункового завдання "Обгрунтування вибору енергоефективних витрат сировини в хімічній технології"
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2012) Дейнека, Дмитро Миколайович; Савенков, Анатолій Сергійович; Лобойко, Вячеслав Олексійович; Дейнека, Вікторія Володимирівна
    Зменшення споживання паливно-енергетичних ресурсів у хімічній промисловості пов’язано з широкомасштабною реалізацією енергозберігаючої техніки і технології, утворенням енерготехнологічних комплексів. Успішне рішення пріоритетного завдання енергозбереження потребує, в свою чергу, відповідної компетенції в інженерів-технологів усіх спеціальностей. Курси "Енерготехнологія хіміко-технологічних процесів" і "Контроль та керування хіміко-технологічними процесами" посідають важливе місце в професійній підготовці студентів за спеціальностями "Хімічна технологія неорганічних речовин", "Автоматизоване управління технологічними процесами", та базуються на загальнотеоретичних, загальнотехнічних і спеціальних дисциплінах, що вивчаються студентами у вищому технічному закладі. Основним завданням цих курсів є формування у майбутніх спеціалістів знань і уміння у галузі генерування тепла в технологічних об’єктах, енерготехнологічного комбінування вторинних енергоресурсів, оцінки енергетичної ефективності процесів, скорочення теплових викидів у навколишнє середовище, а також знайомство студентів хімічних спеціальностей з приладами та засобами автоматизації, методами контролю та керування станом технологічних процесів. У цих методичних вказівках наведено методику пошуку найбільш ефективного способу отримання готового продукту з різної сировини з точки зору енергоємності. Вони призначені для використання на практичних заняттях та при виконанні розрахункового завдання з курсів "Енерготехнологія хіміко-технологічних процесів" та "Контроль та керування хіміко-технологічними процесами". Головною метою є поглиблення і засвоєння студентами теоретичних знань, набутих у лекційному курсі, а також оволодіння методиками пошуку шляхів зменшення втрат енергії у хімічній технології.
  • Ескіз
    Документ
    Методичні вказівки до лабораторних робіт з дисципліни "Виробництво харчових домішок, соди, лугів та методи розрахунків"
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2013) Гринь, Григорій Іванович; Панасенко, Володимир Володимирович; Дейнека, Дмитро Миколайович; Кобзєв, Олександр Вікторович; Лобойко, Вячеслав Олексійович; Мухіна, Людмила Василівна
    Карбонат калію має досить широкий спектр застосування. Його використовують у склоробному виробництві, для виробництва кришталю і як вихідний продукт для одержання різних калієвих з'єднань, у фотографії, виробництві рідких мийних засобів, безалкогольних напоїв, як розпушувач тіста у виробництві хлібобулочних виробів, а також як засіб очищення технічних газів від сірководню й вуглекислого газу. Розроблено метод кладки бетону в зимовий час з використанням карбонату калію, що зменшує температуру його кристалізації. Карбонат калію є одним з перспективних і високоефективних бесхлорних калійних добрив. Його застосування дозволяє нейтралізувати кислотність ґрунту і значно підвищити врожайність картоплі, баштанних, зернових та інших культур. Методичні вказівки до лабораторних робіт з курсу "Виробництво харчових напівпродуктів, соди і лугів" призначені для студентів спеціальності 7.0916.02 "Хімічна технологія неорганічних речовин". Завдання лабораторних робіт полягає в закріпленні та поглибленні знань, отриманих при вивченні теоретичної частини курсу, набутті навичок експериментального дослідження і застосування експериментальних даних для інженерних розрахунків. У кожній лабораторній роботі вказуються: мета, порядок виконання, зміст звіту, контрольні питання. В кінці лабораторної роботи необхідно підготувати звіт.