Кафедра "Технологія жирів і продуктів бродіння"

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/7476

Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/food

Від 2011 року кафедра має назву "Технологія жирів і продуктів бродіння", первісна назва – "Технологія жирів".

Кафедра "Технологія жирів" розпочала свою діяльність у 1930 році. Від початку заснування ХПТІ, спеціальність технологія жирів була складовою частиною кафедри технології органічних і забарвлюючих речовин і тільки в 1923 році виділена в окрему групу.

Кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут". Випускники кафедри працюють в олійно-жировій, кондитерській, пивоварній, виноробній, спиртовій, лікеро-горілчаній та безалкогольній галузях харчової промисловості.

У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють: 3 доктора та 10 кандидатів технічних наук; 3 співробітника мають звання професора, 4 – доцента, 1 – старшого наукового співробітника.

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 2 з 2
  • Ескіз
    Документ
    Сonditions for the obtaining of tocopherols from deodorizing distillates of sunflower oil
    (Національний університет харчових технологій, 2019) Demydova, A.; Nosenko, T.; Shemanska, E.; Molchenko, S.
    Introduction. A deodorizer distillate is a byproduct of oil deodoration, a natural source of tocopherols. The methods of obtaining a native antioxidants from a sunflower deodorizer distillate was investigated in this study. Materials and methods. The sunflower deodorizer distillates from a local enterprise were used in this work. The unsaponificated fraction of deodorizer distillate was separated by saponification. The kinetics of sunflower oil oxidation with/without antioxidants is investigated by the volumetric method. Results and Discussion. Deodorizer distillate increased sunflower oil induction period of oxidation by 1.5 times. Antioxidant activity of obtained concentrates was proved by increase of the induction period of oil oxidation almost three times as result of them addition in the amount of 50 mg per 100 g. Thus, saponification of deodorizer distillate gives possibility to obtain sufficiently effective inhibitor of oxidation. It was shown that more effective way of antioxidants concentrating from a deodorizer distillates was to dissolve it in n-hexane with further adsorption of tocopherols on the activated carbon. Tocopherols were proposed to be eluted from activated carbon by m-xylene, after evaporation of which a concentrate of tocopherols was obtained. Obtained concentrate increased in the period of sunflower oil oxidation induction by 4.2 times when 50 mg per 100 g of the antioxidant were added to the oil. The value of the rate constant of interaction of the peroxide radical with the inhibitor (K7) for the obtained antioxidant was determined to be 106 mol/l∙sec. Conclusions. A method of obtaining tocopherol concentrates from sunflower oil deodorant was proposed. The efficacy of the obtained tocopherol concentrate as an antioxidant was proved.
  • Ескіз
    Документ
    Розробка способів нейтралізації вільних жирних кислот жирної коріандрової олії
    (Технологический центр, 2015) Калина, Вікторія Сергіївна; Гладкий, Федір Федорович; Луценко, Марина Василівна; Литвиненко, Олена Анатоліївна; Куниця, Катерина Вікторівна
    Вивчено процес ферментативного перетворення вільних жирних кислот жирної коріандрової олії з використанням спиртів різної природи (процесензимної етерифікації) і обґрунтовано його параметри і режими. Вивчено прцес адсорбції вільних жирних кислот ізетерифікованої жирної коріандрової олії з використанням аніонітних смол та обґрунтовано його параметри та режими. Досліджено жирнокислотний склад зразків олії до та після її очищення.