Кафедра "Технологія жирів і продуктів бродіння"

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/7476

Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/food

Від 2011 року кафедра має назву "Технологія жирів і продуктів бродіння", первісна назва – "Технологія жирів".

Кафедра "Технологія жирів" розпочала свою діяльність у 1930 році. Від початку заснування ХПТІ, спеціальність технологія жирів була складовою частиною кафедри технології органічних і забарвлюючих речовин і тільки в 1923 році виділена в окрему групу.

Кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут". Випускники кафедри працюють в олійно-жировій, кондитерській, пивоварній, виноробній, спиртовій, лікеро-горілчаній та безалкогольній галузях харчової промисловості.

У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють: 3 доктора та 10 кандидатів технічних наук; 3 співробітника мають звання професора, 4 – доцента, 1 – старшого наукового співробітника.

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 5 з 5
  • Ескіз
    Документ
    Комбіновані ферментовані біфідовмісні молочно-зернові напої
    (Харківський державний університет харчування та торгівлі, 2015) Ткаченко, Наталія Андріївна; Некрасов, Павло Олександрович
  • Ескіз
    Документ
    Заквашувальна композиція зі змішаних культур біфідобактерій для виробництва кисломолочних продуктів дитячого харчування
    (Харківський державний університет харчування та торгівлі, 2015) Ткаченко, Наталія Андріївна; Назаренко, Юлія Валентинівна; Некрасов, Павло Олександрович
    The regular consumption of high quality dairy products produced using probiotic bifidobacteria cultures promotes the normalization of children’s intestinal microbiocenosis and the improvement of children’s immune status. In the present work the regularities were established of fermentation of adapted to milk monocultures B. bifidum 1 + B. longum Я3 + B. infantis 512 in sterilized milk enriched with fructose as bifidogenic factor. The recommendations for the composition of the three strain starter of mixed cultures of bifidobacteria were given: for dairy products for infant food with the highest number of viable cells of all three types of bifidobacteria – B. bifidum 1, B. longum Я3 and B. infantis 512 it was recommended to set the ratio of these cultures in starter composition 1 : 1 : 10, the inoculum concentration of the cultures – 1×105, 1×105 and 1×106 CFU/cm3, respectively. The prospectivity of the use of the developed starter composition of mixed cultures of bifidobacteria in the technology of bifidobacteria containing dairy products for infant food with long shelf life was experimentally proved.
  • Ескіз
    Документ
    Substantiation of storage parameters of the sour-milk infant drink "Biolakt"
    (Одеська національна академія харчових технологій, 2017) Tkachenko, N.; Nekrasov, P. O. ; Avershina, A.; Ukrainceva, Ju.
    Changes in the quality indicators of sour-milk infant drink «Biolakt» characterized by high probiotic and immunomodulatory properties and low allergic effect that were made according to the improved technology and stored in sealed-off containers at temperature (4±2) ºС during 28 days have been studied: organoleptic properties of taste and odour, consistency and appearance; physical and chemical properties – titrated acidity, ºТ; active acidity, pH units; moisture retention property, %; microbiological properties – number of living cells of mixed cultures B. bifidum 1 + B. longum Ya3 + B. infantis 512, CFU/cm³; the most probable number of living cells of monocultures L. acidophilus La-5, CFU/cm³; presence of coli form bacteria in 0.3 cm³; presence of Salmonella in 50 cm3; biochemical properties – antioxidant activity, activity units; and maximum possible content of malondialdehyde at complete oxidation of the product ingredients, mg/100 g. It is proved that under indicated conditions in the course of 24 days the studied samples of target products possess high organoleptic and standardized for sour-milk infant drinks physical, chemical, biochemical and microbiological indicators and are, also, characterized by high content of probiotics: (0.43 – 8.60)∙109 and (0.25 – 1.10)∙109 CFU/cm3 of living cells of bifidus bacteria and lactobacilli, accordingly. It has been established that the limit storage period of sour-milk infant drink «Biolakt» produced according to the improved technology and stored at temperature (4±2) ºС should not exceed 12 days with due account of the safety margin for sour-milk infant drinks (provided they are kept in sealed-off containers). It has been proved that the target product formulas should include lactulose, polyunsaturated fatty acids omega-3 FT EU of «Fortitech» company (Denmark), vitamin complex FT 041081EU of «Fortitech» company (Denmark) and/or complex of mineral substances FT 042836EU of «Fortitech» company (Denmark).
  • Ескіз
    Документ
    Обґрунтування параметрів пастеризації біфідовмісної молочної сироватки в технологіях ферментованих функціональних напоїв
    (Харківський державний університет харчування та торгівлі, 2015) Ткаченко, Наталія Андріївна; Некрасов, Павло Олександрович; Дідик, О. В.
  • Ескіз
    Документ
    Біфідовмісна молочна сироватка – цінний фізіологічно функціональний харчовий інгредієнт
    (Харківський державний університет харчування та торгівлі, 2015) Ткаченко, Наталія Андріївна; Некрасов, Павло Олександрович; Лукіна, Л. А.