Кафедра "Біотехнологія, біофізика та аналітична хімія"

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/15

Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/biotech

Кафедра "Бiотехнологiя, біофізика та аналiтична хiмiя" була створена у 1998 році на базі кафедри "Аналітична хімія", яка у 1940 році була виділена з кафедри хімії в самостійну кафедру. Ініціатива створення кафедри належить доктору технічних наук, професору Миколі Федосовичу Клещеву.

Кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут". Кафедра провадить освітню, методичну та наукову діяльність у галузі знань "Хімічна та біоінженерія". Крім теоретичних основ біотехнології, велику увагу було приділяється контролю якості і сертифікації біотехнологічної продукції.

У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють: 2 доктора наук: 1 – технічних, 1 – фармацевтичних; 8 кандидатів наук: 3 – біологічних, 5 – технічних; 2 співробітника мають звання професора, 6 – доцента.

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 2 з 2
  • Ескіз
    Документ
    Виділення та очистка куркуміноїдів із кореневища Curcuma Longa L.
    (Національний фармацевтичний університет, 2019) Пилипенко, Дар'я Михайлівна; Краснопольський, Юрій Михайлович
    Актуальність. Куркумін являє собою високоефективний природний антиоксидант ліпофільної природи, щодо якого накопичена велика доказова база, яка підтверджує його безпечність та ефективність. На теперішній час в Україні відсутня комерційна високоочищена фармацевтична субстанція даного біофлаваноїду. Метою роботи було виділення та очистка куркуміноїдів із кореневища Curcuma Longa L. Матеріали та методи. Для оцінки якості куркуміноїдів використовували методи хроматографії: тонкошарової та високоефективної рідинної. Кількісне визначення куркуміноїдів проводили спектрофотометрично при 540 нм. Результати та їх обговорення. Проведено порівняння розчинності куркуміну в органічних розчинниках різної полярності: гексані, ацетоні, хлороформі, етанолі, метанолі. Визначені оптимальні умови екстракції куркуміноїдів: вид екстрагенту, співвідношення сировини та екстрагенту, тривалість, температура та ін. Досліджені умови осадження куркуміноїдів з метою очистки екстракту від супутніх домішок. Для одержання високоочищеного куркуміну використовували колоночну хроматографію на силікагелі. Висновки. Запропоновано схему одержання розчину куркуміноїдів високого ступеня очистки із вмістом куркуміноїдів не менше 90 %, серед яких 72 % складає диферулометан.
  • Ескіз
    Документ
    Research on oxidative stability of proteinfat mixture based on sesame and flax seeds for use in halva technology
    (Технологический центр, 2019) Belinska, Anna; Bochkarev, Sergiy; Varankina, Oleksandra; Rudniev, Vasyl; Zviahintseva, Oksana; Rudnieva, Kateryna; Bielykh, Iryna; Khosha, Vadym
    The analysis of the main methods of modeling the formulations of protein-fat mixtures for special purposes has been conducted. Considerable attention is paid to the choice of methods for stabilizing their lipid component from oxidative damage. The urgency of increasing the oxidative stability of the protein-fat mixtures due to natural antioxidants is emphasized. The feasibility of comprehensive studies of their effect on the stability to oxidation of the most labile biologically active substances of protein-fat mixtures is substantiated. The content of furan antioxidants in the sesame seeds of Ilona, Kadet, Boyarin varieties has been determined. The correlation between the content of free and bound sesamol (sesamolin) has been determined. The content of α-linolenic acid and tocopherols in seeds of Southern Night, Kivik, Sympatik flax varieties has been also investigated. The choice of sesame and flax varieties for the creation of protein-fat mixture for special-purpose, which is a source of ω-3 group polyunsaturated fatty acids and antioxidants (sesamol and sesamolin), is justified. The effect of sesamolin content and moisture in the seeds of Ilona variety sesame on the oxidation resistance of its lipid component has been studied. A mathematical dependence describing such effect has been obtained. A regularity of increasing oxidation stability of sesame lipids with increasing its moisture content from 4.0 to 9.5 % has been revealed. This can be explained by sesamolin hydrolysis intensification with the release of sesamol and samin antioxidants. The stabilization effect of α-linolenic acid of flaxseed (Southern Night variety) by free sesame sesamol in the protein-fat mixture for special-purpose has been studied. It has been proved that a rational ratio of ω-3 fatty acids and sesamol has a significant effect on the inhibition of lipid oxidation of the protein-fat mixture for special purposes. The content of the protein-fat mixture for special-purpose in sunflower halva at the level of 20 % has been substantiated using a sensory evaluation method. The oxidative stability, organoleptic and physicochemical quality control parameters of the product have been investigated. It has been determined that the oxidation stability (and, accordingly, the predicted shelf life) of model samples of sunflower halva depend on the content of protein-fat mixture in them.