Кафедра "Інформаційно-вимірювальні технології і системи"

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/4327

Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/iits

Від 2007 року кафедра має назву "Інформаційно-вимірювальні технології і системи", попередня назва – "Інформаційно-вимірювально техніка" (від 1970), первісна – "Електровимірювальна техніка".

Кафедра "Електровимірювальна техніка" заснована у червні 1961 року. Першим завідувачем кафедри став Олександр Васильович Федоров (1961–1974) – відомий фахівець у галузі електромагнітних вимірювань, випускник Харківського електротехнічного інституту. Серед перших викладачів кафедри були В. І. Дякін, В. І. Піскляров, В. І. Бондаренко, В. О. Федоров, К. С. Полулях і О. П. Копняєва – донька видатного вченого-електротехніка П. П. Копняєва.

Виключно з числа викладачів кафедри "Інформаційно-вимірювально техніка" та її випускників була сформована нова кафедра "Прилади та методи неруйнівного контролю".

До 2017 року кафедра була структурною одиницею факультету автоматики та приладобудвання, від 2017 по 2021 року – факультету комп’ютерних та інформаційних технологій, від 2021 року – кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту комп'ютерного моделювання, прикладної фізики та математики Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут".

У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють: 2 доктора технічних наук, 1 – доктора історичних наук та 6 кандидатів технічних наук; 3 співробітника мають звання професора, 4 – доцента.

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 18
  • Ескіз
    Документ
    Система контролю технології виробництва крабових паличок з нечіткою логікою
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024) Григоренко, Ігор Володимирович; Григоренко, Світлана Миколаївна; Андренко, Дмитро Олександрович; Кубрик, Борис Іванович
    Запропоновано варіант побудови системи контролю технологічного процесу виготовлення крабових паличок для забезпечення потреб підприємств харчової промисловості, що спеціалізуються на виготовленні продуктів із риби та морепродуктів. Крабові палички є всесвітньо відомим харчовим продуктом, що широко використовують і як окремий продукт, так і у якості компоненту харчових страв. Крабові палички на початку виготовляли із м’яса «білої риби», так званої сурімі. Основним інгредієнтом є перемелений фарш з м’яса білих океанічних риб із північної частини Тихого океану. Для того, щоб отримати смак схожий з оригінальним смаком крабів, в палички додають харчові домішки і додаткові інгредієнти. Необхідність впровадження системи контролю пов’язана із тим, що автоматизація процесу виробництва крабових паличок дає можливість ретельно дотримуватись технології виробництва і підвищити якість кінцевого продукту. Поставлена задача вирішена шляхом розробки інформаційно-вимірювальної системи для підтримки основних технологічних параметрів у встановлених межах допуску. Запропонована система здатна отримувати інформацію від об’єкту контролю завдяки використанню сучасних високоточних датчиків. Додатковою перевагою запропонованої системи є реалізація у ній ситуаційної системи з нечіткою логікою для визначення впливу параметрів технологічного процесу виготовлення крабових паличок на їх якість. Системи з нечіткою логікою набувають все більшого поширення на виробництві разом із застосуванням нейронних мереж у зв’язку з їх практично безмежними можливостями у вирішенні задач контролю та керування процесами і обладнанням. Проведено комп’ютерне моделювання, яке підтвердило, що створення евристичного аналізатору для визначення якості крабових паличок доцільно та необхідно для того, щоб не допустити виробництво неякісної продукції. Впровадження системи дає можливість уникати аварійних ситуацій на технологічному процесі та забезпечувати високу якість продукції. Наведено структурну схему системи, визначено основні її елементи. Здійснено аналіз похибок, який підтвердив необхідну високу точність запропонованого варіанту побудови системи контролю.
  • Ескіз
    Документ
    Розробка евристичного аналізатора для контролю якості трансформаторного масла
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2018) Лемішка, А. А.; Хомяк, Ю. В.; Григоренко, Світлана Миколаївна
  • Ескіз
    Документ
    Система контролю технологічного процесу виготовлення харчової пластмаси
    (ФОП Мезіна В., 2017) Павлюк, Ю. М.; Григоренко, Ігор Володимирович; Григоренко, Світлана Миколаївна
  • Ескіз
    Документ
    Інформаційно-вимірювальні технології та системи
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023) Григоренко, Ігор Володимирович; Кондрашов, Сергій Іванович; Григоренко, Світлана Миколаївна
    Розглянуто основні завдання, які вирішуються за допомогою інформаційно-вимірювальних систем (ІВС), іх класифікацію, принципи побудови та структуру ІВС, технічні засоби, що входять до їх складу, а також алгоритми обробки і захисту вимірювальної інформації в ІВС різного призначення. Викладено основні підходи до метрологічного забезпечення ІВС. Призначено для студентів напряму підготовки "Інформаційно-вимірювальні технології" денної та заочної форм навчання при курсовому та дипломному проєктуванні, також може бути корисним аспірантам і студентам електротехнічних спеціальностей.
  • Ескіз
    Документ
    Вступ в теорію систем
    (Факт, 2021) Григоренко, Ігор Володимирович; Кондрашов, Сергій Іванович; Григоренко, Світлана Миколаївна
    Розглянуто елементну базу електронних пристроїв для вимірювальних пристроїв, принципи побудови, схемотехніку та застосування електронних пристроїв на базі аналогової та цифрової мікроелектроніки. Навчальний посібник відповідає програмам курсів "Вступ в теорію систем", "Інформаційно-вимірювальні системи", "Системи контролю та діагностики". Призначено для студентів напряму підготовки "Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка" денної та заочної форм навчання, може бути корисним аспірантам та студентам електротехнічних спеціальностей.
  • Ескіз
    Документ
    Використання регресійного аналізу для характеристики зв'язку між двома парними величинами за допомогою коефіцієнту парної кореляції
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020) Григоренко, Ігор Володимирович; Григоренко, Світлана Миколаївна; Носова, І. В.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження можливостей використання апарата fuzzy-logic при вимірюванні та класифікації дефектів металевих труб
    (Національний науковий центр "Інститут метрології", 2017) Григоренко, Ігор Володимирович; Григоренко, Світлана Миколаївна; Гавриленко, Світлана Юріївна
    Розглянуто методи вирішення науково-практичного завдання класифікації дефектів металевих труб нафто- та газопроводів завдяки апарату нечіткої логіки fuzzy-logic. Задача класифікації дефектів вирішувалась двома апаратами нечіткої логіки, а саме алгоритмом нечіткого логічного виводу Мамдані і нечіткої бази знань Сугено. Проведено комп'ютерне моделювання, яке підтвердило можливість використання обох алгоритмів для вирішення завдання класифікації дефектів металевих труб. За допомогою графічного інтерфейсу користувача побудовано систему з нечіткою логікою, яка надала можливість установлення типу дефекту металевих труб на основі даних, отриманих при математичному моделюванні дефектів з різними параметрами, за допомогою методу кінцевих елементів.
  • Ескіз
    Документ
    Розроблення та дослідження системи контролю параметрів технологічного процесу виготовлення халви
    (ВКФ "Фавор", 2019) Григоренко, Ігор Володимирович; Григоренко, Світлана Миколаївна; Носова, І. В.
    Розглянуто вирішення науково-практичного завдання вдосконалення системи контролю параметрів технологічного процесу виготовлення халви від створення структурної схеми до розроб лення схеми електричної принципової. Виконано опрацювання результатів прямих багаторазових вимірювань, отриманих за допомогою системи контролю, а саме, датчика вологості та температури (SHT21). Побудовано рівняння прямої й зворотної регресії та встановлено характер зв'язку між температурою та вологістю за допомогою коефіцієнтів парної кореляції. Розроблена система контролю надає можливість забезпечити відносну похибку вимірю- вання, не гіршу ніж 2,5 %. Система контролю пропонується для використання на заводах із виробництва халви з метою контролю основних параметрів технологічного процесу для забезпечення випуску якісної продукції.
  • Ескіз
    Документ
    Розроблення системи контролю параметрів середовища в акваріумі
    (ВКФ "Фавор", 2019) Григоренко, Ігор Володимирович; Григоренко, Світлана Миколаївна
    Розглянуто вирішення науково-практичного завдання розроблення системи контролю параметрів середовища в акваріумі від створення структурної схеми та алгоритму роботи до розроблення схеми електричної принципової. Проаналізовано фактори, що впливають на життєву діяльність риб в акваріумі та встановлено основні з них, які потрібно контролювати. Проведено розрахунок невизначеності результатів вимірювання встановлених основних параметрів середовища, а саме, температури та рівня розчиненого кисню, який довів можливість забезпечення високої точності та достовірності результатів вимірювань отриманих за допомогою розробленої системи контролю. Така система контролю надає можливість забезпечити відносну похибку вимірювання, не гіршу ніж 0,5 %.
  • Ескіз
    Документ
    Використання нечіткої логіки для контролю точності та підвищення якості продукції
    (ВКФ "Фавор", 2018) Григоренко, Ігор Володимирович; Григоренко, Світлана Миколаївна; Безбородий, Є. А.
    Розглянуто вирішення науково-практичного завдання контролю точності параметрів технологічного процесу виготовлення кефіру та підвищення його якості за допомогою створення евристичного аналізатора на базі інтерфейсу користувача системи fuzzy logic. Проаналізовано фактори, що впливають на точність роботи цифрового вимірювача, доведено можливість застосування апарату fuzzy logic для визначення таких параметрів технологічного процесу, які забезпечують максимальну якість продукції. Проведено комп’ютерне моделювання, яке підтвердило, що створення евристичного аналізатора для визначення якості кефіру доцільно та необхідно для того, щоби не допустити виробництва неякісної продукції через визначення етапу виробництва, на якому відбувається відхилення технології, та своєчасно усунути порушення.