Кафедра "Облік і фінанси"
Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/1125
Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/acctfin/main
Кафедра "Облік і фінанси" створена в 2021 році на основі кафедр "Бізнес-аналітика, облік і готельно-ресторанна справа" та "Міжнародний бізнес і фінанси" (НАКАЗ 552 ОД від 26.11.2021 року).
Кафедра "Бізнес-аналітика, облік і готельно-ресторанна справа" носила цю назву від червня 2021 року, попередня назва – "Економічний аналіз та облік". Кафедра "Міжнародний бізнес та фінанси заснована в 1996 році.
Кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту економіки, менеджменту і міжнародного бізнесу Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут".
У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють: 5 докторів економічних наук, 17 кандидатів наук: 15 –економічних, 2 – технічних; 4 співробітника мають звання професора, 11 – доцента.
Переглянути
Результати пошуку
Документ Текст лекцій з дисципліни "Діагностика фінансового стану в антикризовому управлінні"(Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024) Юр'єва, Ірина Анатоліївна; Ткаченко, Марина ОлексіївнаОпорний конспект включає основні питання, пов'язані з теорією і парктикою діагностики фінансового стану в антикризового управлінні включає теоретичні основи діагностики фінансовго стану в антикризовому управлінні в різні періоди її життєдіяльності, фінансової, технологічної, інформаційної її складової. Основна увага приділена методам, фінансової діагностики, функціям, принципам, методам фінансового аналізу антикризового управління та їх змісту.Визначена сутність та проблематика діагоностики фінансового стану в антикризовому управлінні, а також види та основні етапи в діагностиці антикризлвлго антикризового управління.Документ Indicators of value-oriented management of machine-building enterprises on the basis of controlling(Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського", 2021) Druhova, Elena; Klepikova, SvitlanaThe content of controlling systems, focused on the production activities of the enterprise. The effiency criteria used in the systems of controlling are analyzed. Comparison of informativeness of indicators of fiancial results and the indicator of eco nomic value added is investigated. The article considers the essence of the concept of cost-oriented management, highlighting its positive and negative sides, identifis the main components of the cost-oriented approach. The mechanism of enterprise value management based on the conceptual approach and its constituent elements are considered. Controlling is just such a system, which integrates the tools of information and analytical and methodological support of modern management, as well as forming a fundamentally new approach to managerial decision-making and progressive management philosophy. The need to study the value-oriented concept of controlling and its application in enterprises of various types of economic activity is associated with the need for transparent and effctive management and tools to assess the impact of management decisions on the factors that generate business value by the management.Документ Формування стратегії розвитку підприємства з використанням інструментарію стратегічного контролінгу в сучасних господарських умовах(ГО "Львівська економічна фундація", 2020) Міщенко, Володимир Акимович; Другова, Олена Сергіївна; Домніна, Ірина ІгорівнаУ статті розглядаються інструменти стратегічного розвитку підприємства на засадах контролінгу. Описується стан промисловості України на прикладі Новокраматорського машинобудівного заводу (НКМЗ). Аналізується рентабельність підприємства як умова ефективного стратегічного управління формуванням, розміщенням та використанням ресурсів підприємства. Для подолання негативних тенденцій та формування стратегії перспективного розвитку НКМЗ було вирішено застосувати систему збалансованих показників. Охарактеризовано чинники зовнішнього та внутрішнього оточення підприємства у сучасних умовах господарювання. З урахуванням інтересів усіх зацікавлених груп головною метою розробки нової стратегії підприємства було його збереження, вдосконалення та розвиток. Нова стратегія розвитку має на меті збільшити вартість підприємства з досягненням матеріальних, екологічних та соціальних цілей.Документ Сучасний контент контроллінгового управління(MDPC Publishing, 2021) Міщенко, Володимир Акимович; Другова, Олена СергіївнаДокумент Необхідність і можливості впровадження контролінгу на кластерних підприємствах(BoScience Publisher, 2021) Міщенко, Володимир Акимович; Авершін, Сергій ВолодимировичВідзначено відношення фахівців до контролінгу в нинішніх умовах; описано основні функції й методи контролінгу; наголошується на необхідність впровадження служби контролінгу в інноваційних кластерах з урахуванням їх специфічних різновекторних особливостей; акцентується увага на можливе впровадження службою контролінгу вартісно-орієнтованого управління кластером; приведено формулу й результати розрахунку економічного ефекту від здійснення такого управлінського заходуДокумент Нова сучасна концепція контроллінгу(ГО "Київський економічний науковий центр", 2021) Міщенко, Володимир Акимович; Другова, Олена СергіївнаДокумент Зарубіжна практика контролінгу та проблеми його впровадження на національних підприємствах(Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020) Міщенко, Володимир Акимович; Мехович, Сергій Анатолійович; Горобець, Ірина ІгорівнаВ статті розкрита сутність контролінгу та його необхідність в сучасних умовах. Показана відмінність його від контролю. Висвітлено координуючі завдання контролера. Розглянута система контролінгового оперативного планування на прикладі зарубіжних концернів. Описані бізнес-планування й реалізація системи контролінгу. Підкреслена роль інформаційного забезпечення системи планування. Віддзеркалені фактори стримання впровадження контролінгу на підприємствах харчової галузі. Наведені приклади ефективного застосування цього інноваційного інструменту на окремих національних підприємствах. Визначені стартові можливі шляхи впровадження контролінгу на кондитерських підприємствахДокумент Управлінські принципи філософії контролінгу(Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020) Міщенко, Володимир Акимович; Мехович, Сергій АнатолійовичСтаття присвячена розробці методологічних положень філософії контролінгу. Розкрито його організаційні та управлінські принципи. Розглянуто різні види діяльності, а також система управлінських показників. Визначено основні складові контролінгу в організаційній структурі. Надано характеристику гнучкій системі даних банків, в яких міститься інформація із системи розрахунку витрат, із системи калькулювання, із системи розрахунку прибутку та ін. Розкрито проблеми та типові недоліки впровадження контролінгу. Певну увагу приділено аналізу першочергових питань, що потребують вирішення.Документ Контролінг якості продукції в антикризовому управлінні кондитерським підприємством(Західноукраїнський національний університет, 2020) Міщенко, Володимир Акимович; Горобець, Ірина Ігорівна; Іванченков, В'ячеслав СергійовичВступ. Аналіз фінансового стану підприємств кондитерської галузі свідчить, що в цілому більшість показників мають позитивну тенденцію, але частина їх має інколи негативні значення. Це свідчить про існуючі загрози вірогідності банкрутства, тому актуальним постає питання удосконалення методології ідентифікації кризового стану і розробки концепції антикризового управління кондитерськими підприємствами. Метою статті є визначення ролі контролінгу якості в антикризовому управлінні кондитерським підприємством на базі вартісно-орієнтованого підходу. Результати. В статті розкрито сутність сучасної концепції антикризового вартісно-орієнтованого управління кондитерським підприємством та наведена основна його структура. Розглянуто контролінг як функцію управління підприємством. Обґрунтовано необхідність комплексного підходу при дослідженні інструментарію антикризового регулювання та управління. Розкрито сутність комплексності, яка полягає в необхідності включення до системи контролінгу показників якості відповідно до Системи аналізу небезпечних чинників (HACCP) і настанови ЄС щодо її застосування з ідентифікацією небезпечних чинників у критичних точках контролю (КТК). Розкрито сутність вартісно орієнтованого управління кондитерським підприємством. Зазначено, що воно виходить із необхідності уникнути загроз виникнення кризових проявів. Наведено фактори їх появи, серед яких найбільш суттєвими є технологічні та організаційно-виробничі фактори. Обґрунтовано, що по своїй суті вони зводяться до вартісної складової. Висновки. Система контролінгу на кондитерському підприємстві поряд з показниками фінансового стану повинна ідентифікувати будь-який технологічний або організаційно-виробничий аспект своєї діяльності, який є визначним для безпечності продуктів харчування, а також слідкувати за тим, щоб належні процедури безпеки були встановлені, впроваджені, дотримувалися та актуалізувалися, ґрунтуючись на принципах, які були використані для розроблення системи HACCP. Саме такий підхід відповідає Стратегії розвитку експорту продукції сільського господарства, харчової та переробної промисловості України до 2026 року.Документ Шляхи підвищення ефективності використання оборотних активів підприємства(ФОП Томенко Ю. І., 2022) Міщенко, Володимир Акимович; Іванов, А. О.