Кафедра "Туризм i готельно-ресторанний бізнес"

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/2422

Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/tourism

Від листопада 2021 року кафедра має назву "Туризм і готельно-ресторанний бізнес". Перейменована під час реорганізації кафедри "Бізнес-аналітики, обліку та готельно-ресторанної справи" (НАКАЗ 552 ОД від 26.11.2021 року).

Кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту економіки, менеджменту і міжнародного бізнесу Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут". Подорожі змінюють нас, допомагають нам зростати і розвиватися. Подорожі – найкраща освіта сучасного світу!

У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють: доктор економічних наук, 5 кандидатів наук: 4 –економічних, 1 – географічних; 1 співробітник має звання професора, 5 – доцента.

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 23
  • Ескіз
    Публікація
    Інституціональні аспекти модернізації системи бухгалтерського обліку та фінансової звітності в державному секторі
    (Дніпровський національний університет залізничного транспорту ім. ак. В. Лазаряна, 2020) Колєсніченко, Анастасія Сергіївна
    В статті зроблено огляд ключових стратегічних документів, які розроблені з метою реформування системи управління державними фінансами та системи бухгалтерського обліку в державному секторі, в умовах трансформаційних перетворень, ряду невирішених соціально-економічних проблем та відсутності комплексу дієвих інститутів. Мета полягає у визначенні ключових завдань реформування системи бухгалтерського обліку та фінансової звітності в державному секторі, аналізі стратегічних планів щодо модернізації системи бухгалтерського обліку та фінансової звітності в державному секторі, розкритті основних компонентів, необхідних для її оновлення, та обґрунтуванні ролі організаційних та інституціональних складових. Теоретико-методичною основою дослідження виступає теорія державного управління, інституціональна теорія, а також методи узагальнення, аналізу та системний підхід. Інформаційно-аналітична база сформована в результаті опрацювання законодавчих актів України, статистичних й аналітичних оглядів щодо стану бюджетної системи в країні, наукових праць і публікацій. В результаті проведеного дослідження можна зробити висновок, що модернізація системи бухгалтерського обліку та фінансової звітності в державному секторі не може бути реалізована без побудови дієвого та адаптивного інституціонального середовища, що в межах дії ринкових та соціально-економічних інститутів потребує комплексного підходу через впровадження механізмів, що ґрунтуються на врахуванні нормативно-правового, управлінського, інформаційно-аналітичного, організаційного, кадрового контурів у вирішенні державних завдань, зокрема, щодо питань оптимізації моделі управління державними фінансами. Практична значущість полягає в обґрунтуванні ролі інституціонального середовища та необхідності його подальшого розвитку для досягнення поставлених завдань у стратегічних планах і документах в напрямі модернізації системи бухгалтерського обліку та фінансової звітності в державному секторі. Це, в свою чергу, обумовлено виходом інституту бухгалтерського обліку на якісно новий рівень розвитку, що має відповідати сучасним викликам мікро- та макросередовища, в якому функціонують суб’єкти господарювання.
  • Ескіз
    Публікація
    Компетенції аудиторів в умовах розвитку інституту аудиту
    (Київський національний економічний університет, 2020) Колєсніченко, Анастасія Сергіївна
    Інститут аудиту вимагає впровадження новітніх методик і форм організації взаємодії між всіма суб’єктами аудиторської діяльності, що головним чином, залежить від розширення спектру компетенцій сучасного аудитора. Задоволення інтересів користувачів послуг аудиту, відповідно до існуючих викликів, виступає запорукою сталого розвитку бізнесу.
  • Ескіз
    Публікація
    Курсові різниці в обліку та звітності суб'єктів господарювання
    (2020) Колєсніченко, Анастасія Сергіївна
    Висвітлено стан та фактори зміни валютного курсу в Україні як індикатору зовнішньоекономічної активності й загальній діяльності на міжнародних ринках у світлі неефективної інвестиційної політики та ряду деструктивних трансформацій інституціонального середовища. Дана робота представляє характеристику поняття «іноземна валюта» в контексті положень основних законодавчих документів та з огляду на сферу регулювання бухгалтерського обліку. Звертаючись до викладення цього поняття в законодавстві, виділено такі специфічні форми та пов’язані елементи: кошти, платіжні документи, грошові знаки, електронні кошти, рахунки в банках та інших фінансово-кредитних установах. При цьому, зроблено акцент на ключовій ознаці, властивій всім переліченим атрибутам іноземної валюти, яка виражається в іноземному походженні. Визначено правила відображення операцій в іноземній валюті в бухгалтерському обліку. На цій основі розкрито порядок розрахунку курсових різниць та досліджено ключові питання щодо відтворення таких операцій в обліку й фінансовій звітності.
  • Ескіз
    Публікація
    Принципи та критерії облікової політики суб'єкта господарювання
    (Національна металургійна академія України, 2019) Колєсніченко, Анастасія Сергіївна
    Диверсифікація підходів до визначення основних принципів формування облікової політики та комплекс особливостей і критеріїв, які обумовлюють уніфіковану систему оцінки ефективності облікового процесу, вимагають впровадження зваженої, забезпеченої нормативно облікової політики, адаптованої завдань управління й досягнення пріоритетних цілей розвитку у перспективі.
  • Ескіз
    Публікація
    Класифікація готельних послуг в удосконаленні технології побудови облікової політики
    (Миколаївський національний університет ім. В. О. Сухомлинського, 2018) Колєсніченко, Анастасія Сергіївна
    Обгрунтовано, що поділ готельних послуг визначеною класифікацією стає базисом для розбудови методичного забезпечення бухгалтерського обліку доходів і витрат підприємств готельного господарства, відображення їх у звітності на основі врахування особливостей процесу їх надання, а також для цілей достовірного калькулювання їх собівартості. Визначено, що будь яка з запропонованих ознак класифікації підприємства готельного господарства має значний вплив на технологію формування облікової політики, яка опирається на: побудову облікових процесів, роботу бухгалтерської служби, порядок документування господарських операцій, систему документообігу, а також на організацію та методику економічного аналізу та внутрішнього контролю доходів і витрат такого підприємства, юридичну відповідальність підприємства готельного господарства, складання та подання бухгалтерської звітності. Доведено, що застосування розробленої класифікації готельних послуг сприятиме оптимізації технологічних прийомів при складанні облікової політики завдяки визнанню таких складових, як: формалізація та ідентифікація послуги, виокремлення для обліку іміджевої складової у готельній послузі, акцент на адресності надання послуги, поділ витрат на постійні та змінні, нормативний критерій визначення послуги та розробка пропозиційного портфелю.
  • Ескіз
    Публікація
    Облікова політика підприємств готельно-ресторанного комплексу
    (Полтавська державна аграрна академія, 2018) Колєсніченко, Анастасія Сергіївна
    Ефективна, комплексна та раціональна позиція щодо організації бухгалтерського обліку на підприємствах готельно-ресторанного комплексу ґрунтується на завданні розробки облікової політики, яка має передбачати вибір методичного інструментарію, який використовується для реалізації функцій поточного обліку, дозволяє уточнити підходи до визнання доходів і витрат, сприяє поданню достовірної і своєчасної інформації для складання фінансової звітності. Широка нормативно-правова база щодо регулювання облікової політики вимагає від всіх суб'єктів господарювання, зокрема, в сфері надання готельно-ресторанного комплексу більш пильного вивчення особливостей формування цього документу й запровадження максимально ефективних підходів для оптимізації організаційних моментів у веденні бухгалтерського обліку в умовах глобалізації інформаційних технологій.
  • Ескіз
    Публікація
    Фактори типізації готельного господарства у формуванні звітності й здійсненні аудиту
    (Харківський національний університет міського господарства ім. О. М. Бекетова, 2018) Колєсніченко, Анастасія Сергіївна
    Удосконалення облікових механізмів, аудиторських процедур та розробка відповідної звітної документації стають передумовою розвитку не тільки туристичної галузі, а національної економіки в цілому. Система управління готелем, хостелом, санаторієм, базою відпочинку та іншими закладами готельного бізнесу, яка ґрунтується на систематизації складовий, застосуванні індивідуального підходу до визначених класифікаційних груп, дозволяє реалізовувати комплексний контроль всіх бізнес-процесів закладу, з урахуванням факторів удосконалення звітної та контрольної функцій.
  • Ескіз
    Публікація
    Звітність у формуванні механізму інноваційного розвитку підприємств готельно-ресторанного господарства
    (Харківський державний університет харчування та торгівлі, 2017) Колєсніченко, Анастасія Сергіївна
  • Ескіз
    Публікація
    Специфіка діяльності та особливості обліку й звітності фінансово-кредитних інститутів
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2017) Колєсніченко, Анастасія Сергіївна
  • Ескіз
    Публікація
    Інформаційні технології в організації бухгалтерського обліку та аудиту
    (НТУ "ХПІ", 2017) Пономарьов, В. Д.; Колєсніченко, Анастасія Сергіївна