Кафедра "Туризм i готельно-ресторанний бізнес"

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/2422

Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/tourism

Від листопада 2021 року кафедра має назву "Туризм і готельно-ресторанний бізнес". Перейменована під час реорганізації кафедри "Бізнес-аналітики, обліку та готельно-ресторанної справи" (НАКАЗ 552 ОД від 26.11.2021 року).

Кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту економіки, менеджменту і міжнародного бізнесу Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут". Подорожі змінюють нас, допомагають нам зростати і розвиватися. Подорожі – найкраща освіта сучасного світу!

У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють: доктор економічних наук, 5 кандидатів наук: 4 –економічних, 1 – географічних; 1 співробітник має звання професора, 5 – доцента.

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 11
  • Ескіз
    Публікація
    Трансформація компетенцій аудиторів готельної індустрії за нових тенденцій розвитку інституту аудиту
    (ФОП Лібуркіна Л. М., 2020) Колєсніченко, Анастасія Сергіївна
    Мета даної статті полягає в формулюванні ключових компетенцій аудиторів відповідно до сучасних напрямів розвитку аудиту; обґрунтуванні необхідності та розкритті логіки реалізації стратегічної адаптації компетенцій аудиторів підприємств готельної індустрії; визначити внутрішні та зовнішні процеси, які впливають на формування стратегічної адаптації системи компетенцій аудитора та розвиток інституту аудиту в цілому. Доведено, що впровадження новітніх інноваційних змін, методик і форм організації взаємодії між всіма суб’єктами та інститутами аудиторської діяльності дозволить задовольнити інтереси сучасних користувачів послуг аудиту й суміжних напрямів готельної індустрії, зберегти конкурентні переваги в галузі та буде виступати запорукою сталого розвитку бізнесу. Врахування затребуваних компетенцій, обумовлених новими тенденціями розвитку аудиту, сприятиме обґрунтуванню та побудові порядку реалізації стратегічної адаптації компетенцій аудиторів підприємств готельної індустрії на принципах адаптованості, комплексності та синергізму. В результаті, набір компетенцій аудитора стає дедалі цікавішим й затребуваним для користувачів управлінського обліку, звітності, набуває додаткових функцій, завдань в контексті розвиту готельної індустрії. Під впливом внутрішніх і зовнішніх процесів відбувається подальше виокремлення інституту аудиту в самостійну підсистему готельного кластеру. Підсумки, сформульовані в ході дослідження, дозволяють стверджувати, що у подальшому доцільним буде провести аналіз окремих факторів та компонент, що впливають на стратегію адаптації системи компетенцій аудиторів.
  • Ескіз
    Публікація
    Використання поняття істотності в обліку, звітності, аудиті та оподаткуванні
    (ВД "Гельветика", 2019) Колєсніченко, Анастасія Сергіївна
    У статті розглянуто деякі ключові параметри для аналізу глибини застосування істотності в обліку, звітності, аудиті та оподаткуванні, що дозволило засвідчити нерозвиненість даного аспекту при реалізації комплексу процесів, які виконують ґрунтовну роль в забезпеченні управління та формуванні обліково-аналітичної бази для прийняття рішень. Визначено, що у всіх вказаних напрямах категорія істотності присутня стосовно різних об’єктів облікових, податкових процедур та аудиту. Обгрунтовано, що принцип істотності виступає провідною лінією при здійсненні облікових операцій, аудиторських перевірок та складанні різних видів звітності. Доведено, що відсутність загальноприйнятих критеріїв до визнання істотності змін та/або інформації, як в національному контексті, так і в міжнародному полі, створює відповідні бар’єри для забезпечення ефективності реалізації перелічених процесів для суб’єкта господарювання. На основі проведеного дослідження зроблено висновок, що для здійснення якісного управління та формування адаптованої облікової політики важливим фактором виступає аналіз складових та методики застосування істотності облікової інформації, зокрема, в теоретичному та практичному вимірі.
  • Ескіз
    Публікація
    Облік і аудит (до виконання самостійної роботи)
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019) Фальченко, Олена Олександрівна; Колєсніченко, Анастасія Сергіївна
  • Ескіз
    Публікація
    Актуальні питання запровадження внутрішнього контролю та аудиту в закладах готельно-ресторанного господарства
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2018) Ткаченко, Марина Олексіївна; Колєсніченко, Анастасія Сергіївна
    Нагальність запровадження системи внутрішнього аудиту у закладах готельно-ресторанного бізнесу загострюється підвищеною чутливістю суб'єктів господарювання цієї галузі до макроекономічної нестабільності ринку та соціальною спрямованістю їх діяльності, адже окрім розповсюджених прийомів реалізації контрольної функції за основними економічними показниками фінансово-господарської діяльності, особливого підходу потребує процес забезпечення якості обслуговування споживачів, що свідчить про соціальну значущість внутрішнього контролю. Проведений аналіз дозволяє зробити висновок, що підвищення ступеня контролю власника підприємства готельно-ресторанного господарства та запровадження системи внутрішнього аудиту не лише допоможе здійснювати планомірний перманентний контроль за витратами з виявленням та усуненням наявних недоліків та відхилень, але й сприятиме оптимізації та мінімізації їх рівня, створенню підґрунтя для покращення роботи управлінських ланок усіх рівнів й оперативному реагуванню на дію внутрішніх чи зовнішніх чинників.
  • Ескіз
    Публікація
    Організаційні та інформаційні зв'язки в системах управління, обліку, звітності та внутрішнього аудиту в закладах готельно-ресторанного господарства
    (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2018) Колєсніченко, Анастасія Сергіївна
    В результаті проведеного дослідження деталізовано види економічної діяльності суб'єктів господарювання готельно-ресторанного комплексу відповідно до державного класифікатору, що дозволяє забезпечувати більш зважений та адресний підхід до аналізу витрат, а також доводить необхідність запровадження контрольних механізмів для їх оцінки та своєчасного коригування. На цій основі виділено блоки процесів господарювання відповідно до методик обліку витрат. Враховуючи облікові й управлінські детермінанти досягнення ефективності функціонування закладів готельно-ресторанного бізнесу, обґрунтовано значущість впровадження внутрішнього аудиту як підсистеми управління у теоретичному й практичному ракурсі, в результаті чого виділено ключові напрями й компетенції, що висуваються до фахівців цієї діяльності на сучасному етапі розвитку індустрії туризму в цілому. Запропоновано модель, яка відтворює комплекс взаємопов'язаних процесів управлінського, бухгалтерського обліку та звітності та включає передачу обліково-управлінської інформації до системи внутрішнього аудиту, де вона трансформується, обробляється за допомогою застосування аналітичних процедур, методик та використовується в ході реалізації аудиторських перевірок
  • Ескіз
    Публікація
    Нічний аудит як підґрунтя технологічного процесу надання готельних послуг і складання звітності
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2018) Колєсніченко, Анастасія Сергіївна
    Виробництво готельних послуг ототожнюється з основним технологічним процесом виробництва. На практиці це визначається традиційним гостьовим циклом, який включає такі складові: прибуття - проживання - виїзд. Основний технологічний процес виробництва готельних послуг, який забезпечує підготовку втілення функції "надання даху", включає декілька ключових технологічних циклів, серед них слід назвати: основні, обслуговуючі й допоміжні. Для забезпечення ефективного нічного аудиту аудитор повинний бути ознайомлений із сутністю розрахунків готівкою, чеками або кредитними картками тощо на всіх стадіях технологічного циклу надання готельної послуги. Комплексно ця інформація відображає фінансовий стан готелю на поточний день. Нічний аудит відіграє важливу роль не лише для формування обліково-аналітичного базису для реалізації управлінської функції у виконанні технологічного процесу надання готельних послуг, а також слугує джерелом складання внутрішніх звітів та статистичних даних.
  • Ескіз
    Публікація
    Фактори типізації готельного господарства у формуванні звітності й здійсненні аудиту
    (Харківський національний університет міського господарства ім. О. М. Бекетова, 2018) Колєсніченко, Анастасія Сергіївна
    Удосконалення облікових механізмів, аудиторських процедур та розробка відповідної звітної документації стають передумовою розвитку не тільки туристичної галузі, а національної економіки в цілому. Система управління готелем, хостелом, санаторієм, базою відпочинку та іншими закладами готельного бізнесу, яка ґрунтується на систематизації складовий, застосуванні індивідуального підходу до визначених класифікаційних груп, дозволяє реалізовувати комплексний контроль всіх бізнес-процесів закладу, з урахуванням факторів удосконалення звітної та контрольної функцій.
  • Ескіз
    Публікація
    Методичні вказівки до виконання індивідуального завдання з курсу "Облік і аудит"
    (НТУ "ХПІ", 2018) Фальченко, Олена Олександрівна; Колєсніченко, Анастасія Сергіївна
    Ціль підготовки індивідуального завдання – поглиблення та закріплення знань, отриманих у процесі теоретичних і практичних занять; формування навичок творчого мислення і навичок самостійної науково-дослідницької роботи. В результаті виконання індивідуального завдання студент повинен показати знання, правильне розуміння та використання законодавчо-нормативної документації з регулювання бухгалтерської діяльності та складання фінансової звітності, підготовки та проведення аудиту об'єктів бухгалтерського обліку, вміння працювати з інформаційними джерелами, аналізувати цифрові дані, узагальнювати теоретичний і практичний матеріал, робити висновки.
  • Ескіз
    Публікація
    Податковий аудит та оптимізація оподаткування в прогнозуванні розвитку великих бізнес-структур
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2018) Колєсніченко, Анастасія Сергіївна
    Структурування бізнесу і фінансових потоків, використання різних видів платників податків для диференційованих трансакцій, планування архітектури угоди, застосування всього різноманіття договірних конструкцій, податкових пільг, реалізація можливостей юрисдикцій з різним податковим навантаженням складають лише невелику частину палітри, якою управлінці мають оволодіти та успішно застосовувати у своїй практиці для досягнення конкурентних переваг. Це обумовлює актуальність дослідження проблем сучасного податкового аудиту й напрямів оптимізації оподаткування, зокрема, в контексті прогнозування розвитку великих бізнес-структур. Комплекс процедур податкового аудиту та операції щодо оптимізації оподаткування великих бізнес структур для цілей прогнозування їх розвитку та забезпечення економічної безпеки має включати такі напрями: проведення податкового аудиту, експертизи застосовуваних схем податкової оптимізації на відповідність вимогам законодавства; розробка та впровадження ефективних схем оптимізації оподаткування; вибір оптимальних режимів оподаткування; мінімізація податкових ризиків при виборі контрагентів, розрахунок і прогнозування податкових наслідків передбачуваних угод і інвестиційних проектів; виявлення та оцінка податкового потенціалу, повернення надміру сплачених податків (включаючи супровід в суді), зокрема з питань застосування: коефіцієнта амортизації, податкових пільг та ін.
  • Ескіз
    Публікація
    Теоретичний аналіз дефініції "фінансові інвестиції" та гармонізація системи обліку та аудиту відповідно до МСФЗ і МСА
    (НДЦ індустріальних проблем розвитку НАН України, 2017) Колєсніченко, Анастасія Сергіївна
    В даній статті систематизовано існуючі погляди у спеціалізованій літературі на категорію "фінансова інвестиція", обґрунтовано, що ідеологія фінансового інвестування розкривається через ступінь регламентованості цього поняття. Відповідно до нормативного й наукового підходів, побудовано матрицю термінологічної сутності дефініції ФІ, на основі чого було виділено три її основоположні складові: об'єктно-статична, динамічна й цільова. Опираючись на результати дослідження автором структуровано елементи терміну ФІ та здійснено компонентний аналіз, що стало базою для побудови логіки інтерпретації цієї економічної категорії для цілей нівелювання теоретичних розбіжностей у трактуванні фінансових активів в сфері гармонізації їх обліку та аудиту відповідно до вимог МСФЗ та МСА. Так, фінансову інвестицію доцільно розглядати як актив, який утримується та/або використовується суб'єктом господарювання з метою одержання доходу та/або іншої додаткової некомерційної вигоди. Обґрунтовано, що відбувається перехід до більш розвиненого теоретичного рівня сприйняття ФІ, який виражається у взаємопроникненні економічної та юридичної галузей знань в контексті інтерпретації цієї наукової категорії при позиціюванні інвестиційних процесів в міжнародній системі координат. Визначено, що вплив на категоріальний склад структурно-функціональної декомпозиції обліку та аудиту фінансових активів відбувається послідовно від теоретичного рівня у вигляді компетентної характеристики грошових потоків й удосконалення концепції підготовки фінансової звітності до практичного бізнес-моделювання внутрішніх господарських процесів.