Кафедра "Туризм i готельно-ресторанний бізнес"

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/2422

Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/tourism

Від листопада 2021 року кафедра має назву "Туризм і готельно-ресторанний бізнес". Перейменована під час реорганізації кафедри "Бізнес-аналітики, обліку та готельно-ресторанної справи" (НАКАЗ 552 ОД від 26.11.2021 року).

Кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту економіки, менеджменту і міжнародного бізнесу Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут". Подорожі змінюють нас, допомагають нам зростати і розвиватися. Подорожі – найкраща освіта сучасного світу!

У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють: доктор економічних наук, 5 кандидатів наук: 4 –економічних, 1 – географічних; 1 співробітник має звання професора, 5 – доцента.

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 10
  • Ескіз
    Публікація
    Туризм і рекреація: бакалаврський курс. Ч. 1
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023) Якименко-Терещенко, Наталія Василівна; Александрова, Вікторія Олександрівна; Жадан, Тетяна Андріївна; Носирєв, Олександр Олександрович; Стригуль, Лариса Станіславівна; Холодок, Валентина Дмитрівна; Чайка, Тетяна Юріївна
    У навчальному посібнику розкрито теоретичні положення і практичні питання щодо підготовки фахівців у сфері туризму і рекреації відповідно до освітньо-професійних програм «Туристичний бізнес», «Туризм і рекреація», які реалізуються в НТУ «ХПІ». Розглянуто процеси організації туристичних подорожей і комплексного туристичного обслуговування, висвітлено процеси і технології організації роботи суб’єкта туристичної індустрії. Викладений матеріал спрямовано на формування здатності здійснювати економічну, організаційно-управлінську, виробничо-технологічну діяльність у сфері туристичного бізнесу з урахуванням сучасного стану та перспектив розвитку індустрії туризму. Матеріал надає розуміння сучасних тенденцій і регіональних пріоритетів розвитку туризму в цілому та окремих його форм і видів. Навчальний посібник розрахований на здобувачів вищої освіти спеціальності «Туризм і рекреація» усіх форм навчання, а також широке коло читачів для ознайомлення з принципами функціонування туристичної галузі.
  • Ескіз
    Публікація
    Стратегічні орієнтири поствоєнного відновлення туризму та готельно-ресторанного бізнес
    (Запорізький національний університет, 2023) Носирєв, Олександр Олександрович; Якименко-Терещенко, Наталія Василівна; Чайка, Тетяна Юріївна; Александрова, Вікторія Олександрівна
  • Ескіз
    Документ
    Вплив інноваційних засобів навчання на якість вищої освіти (на прикладі спеціальностей 241 "Готельно-ресторанна справа" та 242 "Туризм")
    (2023) Чайка, Тетяна Юріївна
    Досліджено теоретичні та практичні аспекти вибору заснованих на використанні інформаційних технологій засобів і інструментів навчання та викладання (на прикладі спеціальностей 241 «Готельно-ресторанна справа» та 242 «Туризм») у контексті забезпечення якості вищої освіти.
  • Ескіз
    Публікація
    Оптимізація впливу регіональних структур управління на сталий розвиток індустрії туризму та гостинності: міжнародний досвід
    (Видавничий дім "Гельветика", 2023) Якименко-Терещенко, Наталія Василівна; Чайка, Тетяна Юріївна; Холодок, Валентина Дмитрівна
    Метою статті є аналіз можливих проблем, вивчення зарубіжних практик та розробка рекомендацій щодо оптимізації змісту, форм, методів і інструментів взаємодії регіональних структур управління з представниками індустрії туризму і гостинності на шляху до сталого розвитку. Актуальність теми дослідження пов'язана з високою соціально-економічною та екологічною значимістю впровадження концепції сталого розвитку з точки зору забезпечення довгострокового благополуччя усієї світової спільноти. Аналіз наявних проблем, з якими стикається туристичний та готельно-ресторанний бізнес на шляху до впровадження стійких практик, дозволив зробити висновок про необхідність колаборації місцевого самоврядування, корпорацій та закладів освіти з метою створення освітніх продуктів формату lifelong learning (освітніх курсів, вебінарів, майстер-класів, сертифікатних програм тощо). Тематика таких освітніх продуктів має бути спрямована на підвищення обізнаності представників туристичного та готельно-ресторанного бізнесу про цілі сталого розвитку та практичні шляхи їх досягнення.
  • Ескіз
    Публікація
    Методичні вказівки до виконання індивідуального завдання (реферату) з дисципліни "Вступ до спеціальності. Ознайомча практика"
    (2023) Якименко-Терещенко, Наталія Василівна; Чайка, Тетяна Юріївна; Александрова, Вікторія Олександрівна
    Дисципліна «Вступ до спеціальності. Ознайомча практика» є обов’язковим освітнім компонентом спеціальної (фахової) підготовки студентів спеціальності 242 «Туризм» першого (бакалаврського) рівня освіти. Методичні вказівки щодо виконання індивідуального завдання розроблені відповідно до рекомендацій МОН України з навчально-методичного забезпечення і складені відповідно до робочої програми дисципліни «Вступ до спеціальності. Ознайомча практика». Мета навчальної дисципліни «Вступ до спеціальності. Ознайомча практика: – ознайомлення студентів з історією і традиціями НТУ «ХПІ», порядком організації навчального процесу у вищій школі та особливостями Болонського процесу; – формування комплексної уяви про сутність туристичного бізнесу, ознайомлення з основами гостинності; – формування у студентів системних уявлень про зміст і умови майбутньої професійної діяльності; – ознайомлення студентів з можливостями працевлаштування, головними вимогами потенційних роботодавців; – формування у студентів (за допомогою інтерактивних занять) компетентностей, пов'язаних з практичним застосуванням системи знань, умінь і навичок в туристичному бізнесі. Дисципліна покликана сприяти впровадженню в навчальний процес системи поетапної практичної підготовки майбутніх фахівців в області туристичного бізнесу, з послідовним нарощуванням рівня професійних знань і практичних навичок. Індивідуальне завдання є формою позааудиторної самостійної роботи студента, має практичний характер, виконується самостійно протягом вивчення дисципліни відповідно до графіка навчального процесу із забезпеченням консультативного супроводу з боку викладача. Навчальним планом передбачено виконання індивідуального завдання з дисципліни «Вступ до спеціальності. Ознайомча практика» у вигляді реферату. Реферат є самостійною, логічно цілісною працею, яка демонструє вміння студента користуватися літературними джерелами, систематизувати і аналізувати інформацію, робити узагальнення та висновки. Виконання індивідуального завдання сприяє оволодінню первинним досвідом професійної діяльності і передбачає ознайомлення з діючими об'єктами туристичної індустрії, вивчення особливостей та дослідження проблемних моментів їх діяльності.
  • Ескіз
    Документ
    Використання додатків Google в навчальному процесі вищої школи під час формування компетентностей студентів спеціальностей 241 "Готельно-ресторанна справа" та 242 "Туризм"
    (2023) Чайка, Тетяна Юріївна
    З точки зору забезпечення якості вищої освіти актуальною є проблема вибору належних форм та методів навчання та викладання. Дослідження присвячене розгляду досвіду використання digital-технологій, зокрема додатків пошукової системи Google, при формуванні компетентностей студентів спеціальностей 241 «Готельно-ресторанна справа» та 242 «Туризм». Розглядаються можливості використання функціоналу Google Sites, Google Maps, Google Calendar при вивченні окремих тем таких академічних дисциплін як «Вступ до спеціальності. Ознайомча практика», «Організація туристичних подорожей та екскурсійної діяльності», «Event-менеджмент».
  • Ескіз
    Документ
    Роль навчального портфоліо у забезпеченні практичної підготовки студентів спеціальностей "Готельно-ресторанна справа" і "Туризм"
    (Київський міжнародний університет, 2022) Чайка, Тетяна Юріївна; Гнєзділова, Діана Олександрівна; Кок, Анастасія Володимирівна
    У дослідженні досліджено роль навчального портфоліо в забезпеченні практичної підготовки студентів спеціальностей «Готельно-ресторанна справа» та «Туризм». Особливість практичної підготовки наших студентів пов’язана з наявністю великої частки соціальної та особистісної складових у професії. Практична підготовка наших студентів характеризується наявністю великої частки соціальної та особистісної складових у професії. Ця обставина підвищує цінність озброєння майбутніх спеціалістів комунікативними навичками, а також уміннями презентації своїх професійних компетенцій у соціальних мережах. Наш досвід пов'язаний з вдалим поєднанням традиційних форм навчання та інноваційної освітньої технології складання електронного портфоліо студента.
  • Ескіз
    Документ
    Innovative training techniques as a way to improve the quality and competitiveness of future professionals in tourism and hospitality. Learning portfolio
    (2022) Chaika, Tetiana; Gnezdilova, Diana
    Інноваційні методи викладання, навчання та оцінки відіграють значну роль у підвищенні якості вищої освіти майбутніх спеціалістів у сфері туризму та гостинності. У даний час багато вчених вітають портфоліо як альтернативу та/або доповнення до традиційних методів оцінювання. Метод навчального портфоліо призначений для систематизації навчальної роботи студентів, закріплення, поглиблення та розширення отриманих знань, навичок та умінь. Наразі навчальне портфоліо використовується як інструмент навчання та оцінювання у великій кількості навчальних закладів по всьому світу. У НТУ «ХПІ» студентське портфоліо – документ, який поповнюється протягом усього навчання. Основна мета портфоліо – дати об'єктивне уявлення про особистість та рівень професіоналізму молодого фахівця. У майбутньому грамотно складене портфоліо може допомогти у працевлаштуванні та кар'єрному зростанні. Вже з першого курсу у рамках курсу «Вступ до спеціальності. Ознайомча практика» студенти роблять перші кроки у формуванні портфоліо. Портфоліо, яке студент створює у рамках індивідуального завдання за курсом «Вступ до спеціальності. Ознайомча практика» має спеціально адаптовану структуру. Ця структура покликана забезпечити надання усієї необхідної звітної інформації відповідно до робочої програми курсу навчання. Студентам пропонується творчо підійти до структури та змісту своїх портфоліо, мислити творчо, поза шаблонами.
  • Ескіз
    Документ
    Стартапи в індустрії туризму і гостинності
    (2022) Чайка, Тетяна Юріївна; Павленко, Ліана Романівна
    Створення та просування стартапів – один з популярних напрямків практично у всіх галузях економіки, у тому числі й у сфері туризму і гостинності. Попереднє вивчення тенденцій та потреб, що тільки зароджуються, може стати корисною основою успішного стартапу. У роботі досліджено сучасні тренди, врахування яких може стати у нагоді при розробці стартапу в галузі туризму та гостинності. Успіх тревел-стартапу може принести поєднання кількох сучасних трендів у галузі туризму та гостинності.
  • Ескіз
    Публікація
    Формування готельних ланцюгів на ринку туристичних послуг
    (НТУ "ХПІ", 2018) Александрова, Вікторія Олександрівна; Стригуль, Лариса Станіславівна; Чайка, Тетяна Юріївна
    Стаття присвячена оцінці і дослідженню напрямів формування і розвитку готельних ланцюгів на ринку туристських послуг. Розглянута і обґрунтована необхідність діяльності готельних ланцюгів на ринку туристських послуг, яка робить позитивний вплив на ефективність готельних підприємств. Готельні ланцюги є одній з найбільш прогресивних форм організації засобів розміщення, оскільки під єдиним брендом об'єднуються готелі з єдиною стратегією розвитку, відпрацьованою технологією обслуговування, загальними стандартами якості і цінової політики, системою бронювання і резервування місць. Саме єдині ознаки i принципи функціонуваня створюють популярність і прихильність бренду, високу завантаженість номерного фонду i відповідну рентабельність. У статті обґрунтовується необхідність задоволення споживчого попиту на готельні послуги і розвиток економіки в цiлому. Відмічений низький рівень розвитку готельних ланцюгів на території України і на основі систематизації досліджень учених виділені основні проблеми формування готельних ланцюгів на ринку туристських послуг в Україні. З урахуванням міжнародного і вітчизняного досвіду і прогнозованих тенденцій розвитку готельних ланцюгів запропоновані напрями в області державної політики по формуванню i розвитку готельних ланцюгів на ринку туристських послуг: аналізу методів збільшення інвестиційної привабливості проектів будівництва і модернізації сучасної мережі; забезпечення сприятливого середовища для формування і розвитку готельних ланцюгів на ринку туристських послуг; стимулювання використання підприємцями в управлінні готельними підприємствами комплексних підходів, стандартних бізнес, - процесів, сучасних технологій якості послуг. Використання державними органами влади запропонованих напрямів, на думку автора, дозволить підвищити активність і ефективність державної політики в області формування і розвитку готельних ланцюгів на ринку туристських послуг.