Кафедра "Фізична хімія"

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/1402

Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/fchem

Кафедра "Фізична хімія" заснована в 1926 році професором Олександром Миколайовичом Щукарьовим. Свої витоки вона веде від 1918 року, коли кафедра хімії розділилася на кафедри неорганічної, органічної, аналітичної і фізичної хімії.

У різні роки нею керували професори Ілля Іванович Стрєлков, Сергій Степанович Уразовський, Аркадій Юхимович Луцький, Володимир Мойсейович Кошкін. Від 2012 року кафедру очолює доктор технічних наук, професор Микола Дмитрович Сахненко, академік АН Вищої освіти України.

Кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут". Наукова школа кафедри включає понад 90 кандидатів і докторів наук.

У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють: 2 доктора та 2 кандидата технічних наук, 1 кандидат хімічних наук; 1 співробітник має звання професора, 2 – доцента, 1 – старшого наукового співробітника, 1 – старшого дослідника.

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 9 з 9
  • Ескіз
    Документ
    Розробка технології отримання жирів зі зниженим вмістом транс-ізомерів жирних кислот
    (Національний університет харчових технологій, 2018) Некрасов, Павло Олександрович; Гудзь, Ольга Миколаївна; Некрасов, Олександр Павлович; Шкаруба, С. М.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження кінетики біокаталітичного процесу технології виробництва жирів з нульовим вмістом транс-ізомерів жирних кислот
    (НТУ "ХПІ", 2018) Некрасов, Павло Олександрович; Гудзь, Ольга Миколаївна; Некрасов, Олександр Павлович; Кривоніс, Н. О.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження кінетики ферментативного ацидолізу жирів
    (Технологический центр, 2011) Некрасов, Павло Олександрович; Подлісна, Олена Валеріївна; Некрасов, Олександр Павлович
    Здійснено математичне моделювання кінетики ферментативного ацидолізу жирів. Визначено константи швидкостей прямих і зворотних реакцій, а також їх константи рівноваги.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження структурних властивостей функціональних жирових систем при зберіганні
    (Технологический центр, 2011) Некрасов, Павло Олександрович; Подлісна, Олена Валеріївна; Некрасов, Олександр Павлович; Таратун, Яна Миколаївна
    Дана робота присвячена дослідженню структурних та морфологічних характеристик жирових систем, збагачених діацилгліцеринами, методами ядерного магнітного резонансу та поляризаційної мікроскопії. Отримано математичну модель процесу.
  • Ескіз
    Документ
    Удосконалення технології ферментативного гідролізу жирів
    (Технологический центр, 2011) Некрасов, Павло Олександрович; Плахотна, Юлія Миколаївна; Некрасов, Олександр Павлович
    Дана робота присвячена дослідженню гідролізу олії під дією ферментних препаратів вітчизняного та закордонного виробництва. Створені математичні моделі процесів та оптимізовано їх параметри.
  • Ескіз
    Документ
    Особливості структурно-механічних характеристик майонезів функціонального призначення
    (Технологический центр, 2012) Некрасов, Павло Олександрович; Плахотна, Юлія Миколаївна; Некрасов, Олександр Павлович
    Встановлено, що поведінка функціональних майонезів підпорядковуються моделі Хершеля-Балклі та визначено відповідні реологічні константи. З’ясовано, що введення діацилгліцеринів до складу жирової основи майонезів обумовлює більший ступінь структурованості систем.
  • Ескіз
    Документ
    Підвищення ефективності екстракції олії із соняшникової макухи біокаталітичним шляхом
    (Технологический центр, 2012) Некрасов, Павло Олександрович; Некрасов, Олександр Павлович; Аверіна, Олена Валеріївна
    У роботі встановлено оптимальні умови та отримана математична модель, що дозволяє прогнозувати вплив кожного параметра на результативність ферментативного процесу підготовки соняшникової макухи до вилучення олії.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження дії іммобілізованих ліпаз на процес ензимного ацидолізу жирів
    (НТУ "ХПІ", 2011) Некрасов, Павло Олександрович; Подлісна, О. В.; Некрасов, Олександр Павлович
    В роботі досліджено каталітичну дію іммобілізованих ферментних препаратів в процесі ензимного ацидолізу жирів. Результати експериментів свідчать про те, що використання ліпази з Rhizomucor miehei забезпечує найбільший вихід 1,3-двозаміщених структурованих ліпідів. Отримані за запропонованою технологією жирові системи проявляють фізіологічні властивості і можуть бути використані як функціональні інгредієнти харчового раціону людини.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження ефективності ферментів щодо гідролітичного розщеплення жирів
    (НТУ "ХПІ", 2011) Некрасов, Павло Олександрович; Плахотна, Ю. М.; Некрасов, Олександр Павлович
    В роботі проведено вибір ліпаз для глибокого гідролізу жиру з метою отримання жирних кислот. В результаті серед низки ферментів найбільш ефективними виявилися зарубіжний фермент Lipozyme TL 100L («Novozymes», Данія) та ензим вітчизняного виробництва Солізим (БПО«Ензим», Україна). Показано, що обрані ліпази однаково ефективні в процесі гідролізу жирів, встановлено діапазони раціональних рН та температури для кожного з вказаних біокаталізаторів.