Кафедри

Постійне посилання на розділhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/35393

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 21
  • Ескіз
    Документ
    Теоретичні та експериментальні дослідження процесу низькотемпературного обрушування високоолійного соняшнику в умовах дії відцентрового поля
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021) Перевалов, Леонід Іванович; Голодняк, Володимир Олександрович; Демидов, Ігор Миколайович; Тимченко, Валентина Кузьмівна; Півень, Олена Миколаївна; Мольченко, Світлана Миколаївна
    Поява у 60-ті роки минулого століття високоолійного насіння соняшнику з олійністю 52–54 % призвело до революційних змін у сировинній базі олійножирової промисловості, але спричинило труднощі під час його зберігання та переробки завдяки морфологічним особливостям будови та біохімічного складу плодової оболонки. Подолання основних технологічних недоліків високоолійного насіння соняшнику під час обрушування досягнуто завдяки запровадженню інноваційної технології обрушування насіння в охолоджуваному стані до мінусових температур, яку розроблено на кафедрі технології жирів та продуктів бродіння НТУ "ХПІ". В статті наведено результати експериментального дослідження обрушування високоолійного насіння соняшнику сорту Український F1 (коефіцієнт обрушування та коефіцієнт збереження ядра) в залежності від зміни температури (0 – -196ºС) та швидкості обертання ротору відцентрової насіннєрушки. Показано, що раціональними умовами обрушування сухого насіння, які дозволяють досягнути граничну глибину обрушування (К0 =0,99) за умови мінімальних виходів січки та олійного пилу, є температура охолодження в інтервалі -30 – -50 ºС та швидкість обертання насіннєрушки 26,7 с⁻¹. На підставі літературних даних та результатів досліджень проведено детальний теоретичний аналіз щодо причин зміни фізико – механічних властивостей (міцності, пластичності) плодової оболонки насіння соняшнику в умовах дії мінусових температур та відцентрової сили.
  • Ескіз
    Документ
    Розробка рецептури настоянки "Spiced сoffee" з використанням натуральних компонентів
    (ТОВ "Планета-Прінт", 2021) Сирку, Марія Андріївна; Півень, Олена Миколаївна; Мольченко, Світлана Миколаївна
  • Ескіз
    Документ
    Використання методів нейронних мереж і генетичних алгоритмів для дослідження біокаталітичного гідролізу олії
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023) Некрасов, Павло Олександрович; Некрасов, Олександр Павлович; Березка, Тетяна Олександрівна; Мольченко, Світлана Миколаївна; Гудзь, Ольга Миколаївна
  • Ескіз
    Документ
    Використання відпрацьованих адсорбентів олієжирової галузі промисловості
    (ТОВ "Планета-Прінт", 2021) Морозова, А. М.; Мольченко, Світлана Миколаївна; Демидов, Ігор Миколайович
  • Ескіз
    Документ
    Управління якості, основи системи безпеки та експертиза харчових продуктів
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022) Тимченко, Валентина Кузьмівна; Мольченко, Світлана Миколаївна; Гудзь, Ольга Миколаївна
    У тексті лекцій розглянуто історичні аспекти становлення системи контролю якості та безпечності харчових продуктів, особливості сучасної міжнародної бази відповідних нормативних матеріалів. Викладено питання ідентифікації та фальсифікації харчових продуктів та прикладі олій та жирів. Розглянуто основи експертизи та сенсорного аналізу харчових продуктів. Призначено для студентів спеціальності 181 «Харчові технології».
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження кінетики біокаталітичної етерифікації фітостеролів
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022) Некрасов, Павло Олександрович; Некрасов, Олександр Павлович; Березка, Тетяна Олександрівна; Мольченко, Світлана Миколаївна; Гудзь, Ольга Миколаївна
  • Ескіз
    Документ
    Використання математичного моделювання при розробці рецептури молочного емульсійного лікеру
    (ФОП Панов А. М., 2020) Півень, Олена Миколаївна; Березка, Тетяна Олександрівна; Мольченко, Світлана Миколаївна; Сазонова, Є. А.
  • Ескіз
    Документ
    Оптимізація рецептурного складу та деяких споживчих властивостей гречаних цукерок
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020) Півень, Олена Миколаївна; Демидов, Ігор Миколайович; Мольченко, Світлана Миколаївна; Березка, Тетяна Олександрівна
    В роботі встановлено оптимальний рецептурний склад та розроблена технологія виробництва нових видів цукерок Експериментально встановлено кількісне співвідношення кориці, мускатного горіху і чорного перцю у рецептурі гречаних цукерок та отримано рівняння регресії, яке пов’язує склад речовин-факторів у кондитерському виробі, при якому можна було отримати максимальну органолептичну оцінку. Відзначено, що поєднання запропонованих інгредієнтів забезпечує збалансований склад кондитерському виробу, а також відсутність хімічних компонентів у готовому продукті.
  • Ескіз
    Документ
    Використання епоксидованої соняшникової олії для одержання біомастильних матеріалів
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020) Касьяненко, Любов Миколаївна; Демидов, Ігор Миколайович; Мольченко, Світлана Миколаївна; Демидова, Анастасія Олександрівна
    Впродовж останнього часу екологічність є вагомим фактором для вибору мастильних матеріалів, тому у світовій практиці переважає тенденція до зниження ролі нафти і нафтопродуктів. Однією з можливих альтернатив для технології мастильних матеріалів є використання продуктів окиснення жирів та олій, насамперед, соняшникової олії. Більшість існуючих робіт присвячена хімічній обробці олій, як присадки до нафтопродуктів. Об’єктом дослідження є процес епоксидування соняшникової олії над оцтовою кислотою. Метою роботи є розробка технології одержання мастильних матеріалів на основі соняшникової олії шляхом епоксидування олії з наступним хімічним перетворенням продукту для отримання основи мастильних матеріалів. Виготовлено зразки мастильних олив на основі соняшникової олії. Визначено в'язкісно-температурні властивості отриманих продуктів. Результати проведеної роботи вказують на перспективність і доцільність подальших досліджень в галузі одержання кисневмісних похідних олій з метою визначення оптимальних умов проведення зазначеної хімічної модифікації.
  • Ескіз
    Документ
    Спосіб безвідходної нейтралізації олій та жирів з одержанням жирних кислот
    (ДП "Український інститут інтелектуальної власності", 2016) Демидов, Ігор Миколайович; Мольченко, Світлана Миколаївна
    Спосіб безвідходної нейтралізації олій та жирів з одержанням жирних кислот включає нейтралізацію олій та жирів водно-етанольними розчинами лужних реагентів, що відбувається за температури 30-75 °C. Водно-етанольний розчин використовується в концентрації 30-60 %, як лужний агент використовують карбонати та гідрокарбонати лужних металів з концентрацією 5-42 г/дм³, в подальшому для одержання жирних кислот одержаний після нейтралізації соапсток розкладають діоксидом вуглецю з тиском 2-50 атм протягом 3-10 хвилин за температурою процесу 20-25 °C.