Кафедри

Постійне посилання на розділhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/35393

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 30
  • Ескіз
    Документ
    Теоретичні та експериментальні дослідження процесу низькотемпературного обрушування високоолійного соняшнику в умовах дії відцентрового поля
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021) Перевалов, Леонід Іванович; Голодняк, Володимир Олександрович; Демидов, Ігор Миколайович; Тимченко, Валентина Кузьмівна; Півень, Олена Миколаївна; Мольченко, Світлана Миколаївна
    Поява у 60-ті роки минулого століття високоолійного насіння соняшнику з олійністю 52–54 % призвело до революційних змін у сировинній базі олійножирової промисловості, але спричинило труднощі під час його зберігання та переробки завдяки морфологічним особливостям будови та біохімічного складу плодової оболонки. Подолання основних технологічних недоліків високоолійного насіння соняшнику під час обрушування досягнуто завдяки запровадженню інноваційної технології обрушування насіння в охолоджуваному стані до мінусових температур, яку розроблено на кафедрі технології жирів та продуктів бродіння НТУ "ХПІ". В статті наведено результати експериментального дослідження обрушування високоолійного насіння соняшнику сорту Український F1 (коефіцієнт обрушування та коефіцієнт збереження ядра) в залежності від зміни температури (0 – -196ºС) та швидкості обертання ротору відцентрової насіннєрушки. Показано, що раціональними умовами обрушування сухого насіння, які дозволяють досягнути граничну глибину обрушування (К0 =0,99) за умови мінімальних виходів січки та олійного пилу, є температура охолодження в інтервалі -30 – -50 ºС та швидкість обертання насіннєрушки 26,7 с⁻¹. На підставі літературних даних та результатів досліджень проведено детальний теоретичний аналіз щодо причин зміни фізико – механічних властивостей (міцності, пластичності) плодової оболонки насіння соняшнику в умовах дії мінусових температур та відцентрової сили.
  • Ескіз
    Документ
    Споживчий попит олієжирової продукції
    (ТОВ "Планета-Прінт", 2021) Ситнік, Наталія Сергіївна; Федякіна, Зоя Павлівна; Тимченко, Валентина Кузьмівна; Тимченко, О. А.
  • Ескіз
    Документ
    Методи досліджень та ідентифікації молочного жиру
    (ТОВ "Планета-Прінт", 2021) Ситнік, Наталія Сергіївна; Федякіна, Зоя Павлівна; Тимченко, Валентина Кузьмівна
  • Ескіз
    Документ
    Управління якості, основи системи безпеки та експертиза харчових продуктів
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022) Тимченко, Валентина Кузьмівна; Мольченко, Світлана Миколаївна; Гудзь, Ольга Миколаївна
    У тексті лекцій розглянуто історичні аспекти становлення системи контролю якості та безпечності харчових продуктів, особливості сучасної міжнародної бази відповідних нормативних матеріалів. Викладено питання ідентифікації та фальсифікації харчових продуктів та прикладі олій та жирів. Розглянуто основи експертизи та сенсорного аналізу харчових продуктів. Призначено для студентів спеціальності 181 «Харчові технології».
  • Ескіз
    Документ
    Технологічні та економічні аспекти переробки насіння сафлору вітчизняних сортів
    (Nauka i studia, Przemysl, Poland, 2020) Мироненко, Лілія Сергіївна; Перевалов, Леонід Іванович; Тимченко, Валентина Кузьмівна; Арутюнян, Тетяна Володимирівна; Попов, Микола Олексійович
    У даній статті виявлено низку ефектів, пов’язаних із використанням "удару холодом" у технології підготовчих операцій насіння сафлору. Обрушування насіння сафлору у попередньо замороженому стані приводить до зміни цілого комплексу показників, які характеризують властивості початкового насіння, склад рушанки та особливості процесу обрушування. Спостерігається зниження міцності оболонки насіння. Проведено експериментальні дослідження з обрушування попередньо охолодженого насіння сафлору. Досліджено залежність ступеню обрушування насіння сафлору від температури охолодження насіння і частоти обертання ротору насіннєрушки. Визначено ефективні параметри обрушування насіння сафлору шляхом апроксимаційного моделювання. Обґрунтовано економічну доцільність впровадження технологічного рішення у виробництво на підприємствах даного профілю.
  • Ескіз
    Документ
    Наукові аспекти методу визначення консервантів у олієжировмісних продуктах
    (Харківський державний університет харчування та торгівлі, 2016) Левчук, Ірина Володимирівна; Кіщенко, Володимир Анатолійович; Тимченко, Валентина Кузьмівна; Куниця, Катерина Вікторівна; Арутюнян, Тетяна Володимирівна
    Наведено результати досліджень щодо визначення консервантів у маргаринах, спредах, майонезах методами високоефективної рідинної хроматографії (ВЕРХ) і капілярного електрофорезу (КЕ). Визначено особливості пробопідготовки, умови хроматографічного розділення, діапазон вимірювань сорбінової та бензойної кислот під час застосування методів. Сформульовано практичні рекомендації щодо використання методів ВЕРХ і КЕ в технохімконтролі олієжировмісних продуктів.
  • Ескіз
    Документ
    Аналіз структурних показників олії з насіння сафлору, адаптованого в умовах східного лісостепу
    (Видавничий дім "Гельветика", 2019) Мироненко, Лілія Сергіївна; Тимченко, Валентина Кузьмівна; Перевалов, Леонід Іванович; Яковлева, І. М.; Арутюнян, Тетяна Володимирівна
    Статтю присвячено дослідженню перспективної для України малопоширеної культури сафлору, колекцію якого розроблено в Інституті олійних культур НААН. У статті наведено системне дослідження джерел інформації щодо узагальнення наукових даних, які характеризують сафлорову олію як джерело незамінної лінолевої кислоти, вітамінів, фітостеринів. Показано, що опубліковані результати попередніх досліджень часто мають розрізнений та суперечливий характер, а для вітчизняних сортів сафлору і олії з неї досліди практично не проводились. У статті досліджуються структурні показники сафлорової олії з насіння сорту Лагідний, адаптований до умов Східного Лісостепу. Вперше із застосуванням сучасних хроматографічних методів визначено склад жирних кислот, ацилгліцеринів, стеринової фракції неомилених речовин, вміст вітамінів А та Е. Показано, що основними жирними кислотами олії із сафлору сорту Лагідний є есенціальна лінолева кислота (74,4%), олеїнова (15,1 %) та пальмітинова (7,2%). Усього ідентифіковано дев’ять жирних кислот. Ацилгліцериновий склад досліджуваної кислоти сафлорової олії представлено шістьома групами ацилгліцеринів, ідентифікованих за вмістом вуглецевих атомів: С 48 – 1,7%, С 50 – 20,2%, С 52 – 72,7%, С 54 – 4,1%, С 56 – 0,9%, С 58 – 0,4%. Проаналізовано стеринову фракцію неомилених речовин сафлорової олії. Показано, що фітостерини олії сафлору представлені такими ізомерами: 39,0% β-ситостерину, 12,9% стигмастерину, 6,4% кампестерину та 3,5 % брасикастерину. Вітаміни сафлорової олії – це вітамін А (2,3 м.о. в 1 г) та вітамін Е (32,2 мг, %).
  • Ескіз
    Документ
    Удосконалення технології підготовчих операцій під час переробки насіння сафлору вітчизняних сортів
    (ТОВ "Планета – Прінт", 2020) Мироненко, Лілія Сергіївна; Перевалов, Леонід Іванович; Тимченко, Валентина Кузьмівна; Арутюнян, Тетяна Володимирівна
  • Ескіз
    Документ
    Програма, методичні вказівки та контрольні завдання з дисципліни "Технологія галузі. Технологічні розрахунки та звітність в галузі"
    (2019) Чумак, Ольга Петрівна; Тимченко, Валентина Кузьмівна; Демидов, Ігор Миколайович
    Дисципліна "Технологія галузі. Технологічні розрахунки та звітність в галузі" входить до циклу дисциплін професійної та практичної підготовки викладається на завершальному етапі підготовки бакалаврів зі спеціальності 181 "Харчові технології" спеціалізація "Технології жирів, жирозамінників і ефірних масел". Названа дисципліна складається з трьох частин: "Технологія видобування олій", "Технологія переробки жирів", "Ліпіди і жири їх основні властивості. Технологія ефірних масел та парфумерно-косметичних продуктів". Вивченню цієї дисципліни передують дисципліни фундаментального і професійно-орієнтованих циклів, після чого чиниться дипломне проектування. Метою вивчення дисципліни «Технологія галузі. Технологічні розрахунки та звітність в галузі» є самостійне опанування студентами теоретичних основ та технології підготовчих операцій і виробництва олій пресовим і екстракційним способом; виробництва рафінованих олій та жирів, модифікованих жирів, маргаринової продукції, майонезу і майонезних соусів, харчових поверхнево-активних речовин, гліцерину, жирних кислот, господарчого та туалетного мила; технології ефірних масел і парфумерно-косметичних виробів, а також знайомство з відповідними нормативними матеріалами та одержань знань і навиків з технологічних розрахунків і формам звітності на відповідних виробництвах.
  • Ескіз
    Документ
    Теоретичні та експериментальні дослідження процесу обрушування насіння соняшнику кондитерського сорту
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020) Перевалов, Леонід Іванович; Фадєєв, Леонід Васильович; Півень, Олена Миколаївна; Тимченко, Валентина Кузьмівна; Дьяченко, М. В.
    Сфери використання безлушпинного ядра соняшнику постійно розширюються і одночасно видозмінюються вимоги щодо структурно-механічних властивостей обрушеного насіння. Значна частина безлушпинного ядра є предметом експорту України. Метою цього дослідження було вивчення закономірностей впливу комплексу сучасних факторів на процес обрушування фракції дрібного кондитерського насіння та визначення ефективних технологічних параметрів, що забезпечують максимальний вихід ядрової фракції і максимальний вихід незруйнованого цілого ядра «з носиком». Наведено результати системного теоретичного та експериментального дослідження комплексної дії сучасних технологічних факторів на особливості обрушування дрібної фракції насіння соняшнику кондитерського сорту, а саме: вплив чотирьох факторів: N – фактору (швидкість обертання ротору насіннєрушки); W– фактору (вологість насіння); T – фактору (температура обрушування насіння) та Or – фактору (орієнтація насіння в момент удару об деку насіннєрушки). Вперше експериментально доведено, що за умови дії мінусових температур знижується ефективність впливу адсорбційної вологи на пружно-пластичні властивості оболонки насіння. А також доведено, що фактор, який враховує положення насіння в момент удару об деку насіннєрушки суттєво впливає на показники обрушування дрібної фракції насіння кондитерського сорту. Запропоновано ефективні технологічні рішення щодо реалізації наукових здобутків у технологіях видобування рослинної олії та білку, а також у виробництві високоякісного ядра соняшника кондитерського сорту.