Кафедри
Постійне посилання на розділhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/35393
Переглянути
24 результатів
Результати пошуку
Документ Методичні вказівки для виконання практичних робіт з курсу "Хімія і технологія харчових добавок"(2023) Анан'єва, Валерія ВікторівнаВ основі промислового виробництва технологічних добавок, як синтетичного та і натурального походження, лежить дотримання норм технічної документації та цілого своду правил та умов, визначених зокрема Codex Alimentarius, щодо використання цих речовин у харчовій, косметичній, фармацевтичній промисловості. Також є необхідність використання різноманітного обладнання та апаратів, потокових механізованих та автоматизованих ліній, сувора регламентація технологічних процесів. Курс "Хімія і технологія харчових добавок" передбачає вивчення студентами як класичних так і вдосконалених в умови сучасної промисловості способів одержання харчових (технологічних) добавок різного походження, їх технологічних властивостей, передумови їх використання у виробництві продукції для життя, технічної оснащеності підприємств та перспектив подальшого розвитку індустрії виробництва харчових добавок з будь якої сировини. Методичні вказівки для виконання практичних робіт з курсу "Хімія і технлоогія харчових добавок" призначені для студентів для студентів спеціальності 161 "Хімічні технології та інженерія" освітньої програми "Технології органічних речовин, харчових добавок і косметичних засобів" та мають за мету закріпити та поглибити теоретичні знання, отриманні на лекційних заняттях, шляхом вирішення практичних та ситуаційних завдань. Зокрема, ознайомлення з нормативною документацією у сфері виробництва та застосування харчових добавок, опанування алгоритму складання структурних схем виробництва, навичок аналізу технологічних властивостей харчових добавок та грамотне обгрунтування доцільності їх введення до певних харчових систем тощо.Документ Виділення та очистка куркуміноїдів із кореневища Curcuma Longa L.(Національний фармацевтичний університет, 2019) Пилипенко, Дар'я Михайлівна; Краснопольський, Юрій МихайловичАктуальність. Куркумін являє собою високоефективний природний антиоксидант ліпофільної природи, щодо якого накопичена велика доказова база, яка підтверджує його безпечність та ефективність. На теперішній час в Україні відсутня комерційна високоочищена фармацевтична субстанція даного біофлаваноїду. Метою роботи було виділення та очистка куркуміноїдів із кореневища Curcuma Longa L. Матеріали та методи. Для оцінки якості куркуміноїдів використовували методи хроматографії: тонкошарової та високоефективної рідинної. Кількісне визначення куркуміноїдів проводили спектрофотометрично при 540 нм. Результати та їх обговорення. Проведено порівняння розчинності куркуміну в органічних розчинниках різної полярності: гексані, ацетоні, хлороформі, етанолі, метанолі. Визначені оптимальні умови екстракції куркуміноїдів: вид екстрагенту, співвідношення сировини та екстрагенту, тривалість, температура та ін. Досліджені умови осадження куркуміноїдів з метою очистки екстракту від супутніх домішок. Для одержання високоочищеного куркуміну використовували колоночну хроматографію на силікагелі. Висновки. Запропоновано схему одержання розчину куркуміноїдів високого ступеня очистки із вмістом куркуміноїдів не менше 90 %, серед яких 72 % складає диферулометан.Документ Аналіз кількісного вмісту бета-каротину та вітаміну А в молочних пруктах(Харківський державний університет харчування та торгівлі, 2009) Варанкіна, Олександра Олександрівна; Кричковська, Лідія ВасилівнаПроаналізовано питання нестачі провітаміну А та вітаміну А в раціонах харчування українського населення. Проведено аналіз кількісного вмісту бета-каротину та вітаміну А в молочних продуктах, що представлені на сучасному ринку України.Документ Застосування β-каротину біотехнологічного походження у функціональних жирових продуктах(Одеська державна академія харчових технологій, 2009) Бєлінська, Анна Павлівна; Кричковська, Лідія ВасилівнаРозглянуто питання дефіциту поліненасичених жирних кислот та β-каротину серед населення України, подано шлях вирішення даної задачі. На основі рослинних олій та каротину біотехнологічного походження створено вітамінізований продукт харчування, що має збалансований жирнокислотний склад і стабільність до окисного псування. Визначено, що період індукції розробленого продукту при 90 °С збільшилася в 2 рази у порівнянні з розчином каротину у соняшниковій олії подібної концентрації.Документ Вітамінізований скваленвмісний харчовий функціональний продукт(ДП "Український інститут інтелектуальної власності", 2010) Кричковська, Лідія Василівна; Бєлінська, Анна ПавлівнаВітамінізований скваленвмісний харчовий функціональний продукт, що складається з суміші рослинних олій, який відрізняється тим, що як основу рослинних олій він містить суміш рафінованих соєвої (50-80 мас. %), амарантової (5-15 мас. %), нерафінованої кунжутної (5-15 мас. %) олій та -каротин у концентрації 0,010-0,020 % від об'єму олійної основи, при цьому співвідношення полінасичених жирних кислот омега-6 та омега-3 в основі - (9:1)-(10:1).Документ Забезпечення окиснювальної стабільності соняшникової олії при виробництві крекеру(ФОП Мезіна В., 2017) Півень, Олена Миколаївна; Чуніхіна, Тетяна ВіталіївнаДокумент Консерваційне пластичне мастило(ДП "Український інститут інтелектуальної власності", 2019) Григоров, Андрій БорисовичКонсерваційне пластичне мастило, отримане на базі поліетиленових відходів складається з фракцій з температурами кипіння вище 320 °C, отриманими шляхом термічної деструкції попередньо подрібненого поліетилену високого або низького тиску, або їх суміші, у які додають 0,1-0,5 % (мас.) антиоксиданту та 0,1-1,5 % антикорозійної присадки.Документ Показники якості низькокалорійного соусу з концентратом виноградних вичавок(Національний університет харчових технологій, 2016) Анан'єва, Валерія Вікторівна; Кричковська, Лідія Василівна; Якушко, Вікторія СергіївнаДокумент Стабілізація олійних розчинів БАР від окиснювального псування(Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2013) Бєлінська, Анна Павлівна; Черевична, Наталія Іванівна; Жирнова, Світлана Вікторівна; Петров, Сергій ОлександровичДокумент Зміна якісних показників стабілізованої купажованої олії з додаванням β-каротину при зберіганні(Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2014) Бєлінська, Анна Павлівна; Кричковська, Лідія Василівна; Петров, Сергій Олександрович; Черевична, Наталія Іванівна
- «
- 1 (current)
- 2
- 3
- »