Кафедри

Постійне посилання на розділhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/35393

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 10
  • Ескіз
    Документ
    Жири хлібопекарського призначення на основі тропічної сировини
    (Київський національний торговельно-економічний університет, 2016) Куниця, Катерина Вікторівна; Литвиненко, Олена Анатоліївна
  • Ескіз
    Документ
    Технологія модифікованих кулінарних жирів
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020) Конюшенко, Т. Г.; Гаврюшенко, Катерина Олександрівна; Гладкий, Федір Федорович
  • Ескіз
    Документ
    Управління якості, основи системи безпеки та експертиза харчових продуктів
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022) Тимченко, Валентина Кузьмівна; Мольченко, Світлана Миколаївна; Гудзь, Ольга Миколаївна
    У тексті лекцій розглянуто історичні аспекти становлення системи контролю якості та безпечності харчових продуктів, особливості сучасної міжнародної бази відповідних нормативних матеріалів. Викладено питання ідентифікації та фальсифікації харчових продуктів та прикладі олій та жирів. Розглянуто основи експертизи та сенсорного аналізу харчових продуктів. Призначено для студентів спеціальності 181 «Харчові технології».
  • Ескіз
    Документ
    Інгредієнти стабілізуючої дії для харчових продуктів
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2016) Гладкий, Федір Федорович; Самойленко, Т. Р.
  • Ескіз
    Документ
    Фотохімічна ізомеризація олефінів
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019) Гончаров, Євген Олександрович; Гладкий, Федір Федорович; Абу Шейба, Алiна Саадiвна; Скляр, Владислава Володимирівна
    Стаття присвячена цис-транс-ізомеризації олефінів з використання ультрафіолетового випромінювання та вузьконаправлених УФ-фільтрів,в області яких відбувається поглинання ізомерами. Доведено, що при опроміненні олефінів (саломасу, фумарової та малеїнової кислот) при високих температурах спостерігається значне зниження вмісту транс-ізомерів. При використанні УФ-фільтрів з фіксованим спектром випромінювання, вихід протилежних ізомерів при опроміненні (із цис- в транс- і навпаки) являється значно вищим. Зазначена технологія ізомеризації олефінів може бути використана як нова самостійна технологія модифікації жирів, яка дозволить отримати продукт з допустимою кількістю транс-ізомерів або не міститиме їх зовсім.
  • Ескіз
    Документ
    Геометрична ізомеризація ненасичених ацилгліцеринів
    (НТУ "ХПІ", 2018) Гончаров, Євген Олександрович; Гладкий, Федір Федорович; Литвиненко, Олена Анатоліївна
    Стаття присвячена дослідженню можливості використання ультрафіолетового випромінювання для зміщення рівноваги цис-транс-ізомеризації, що відбувається при гідруванні жирів в бік утворення цис-ізомерів на стадії виникнення напівгідрованого комплексу (іона карбонія). Доведено, що при абсорбції ненасичених ацилгліцеринів на активному алюмосилікатному каталізаторі при температурі близько 240 °С спостерігається підвищення вмісту транс-ізомерів майже вдвічі щодо вихідного продукту. Обробка реакційної суміші ультрафіолетовим випромінюванням в таких умовах практично повністю блокує утворення нових транс-ізомерів ненасичених ацильних груп, тобто доведена можливість гальмування утворення транс-ізомерів. Зазначений вид обробки може бути використано для створення нової ефективної технології гідрування жирів з одержанням продукту, що містить мінімальну кількість транс-ізомерів або не містить їх зовсім. До того ж, продукти, що будуть одержані за цією технологією будуть суттєво дешевші від тих, що пропонує сучасна технологія (вичерпна гідрогенізація олії + переетерифікація з не гідрованою олією).
  • Ескіз
    Документ
    Отримання ацилгліцеринів амінокислот шляхом ацидолізу
    (НТУ "ХПІ", 2016) Гаврюшенко, Катерина Олександрівна; Гладкий, Федір Федорович
  • Ескіз
    Документ
    Оптимізація параметрів процесу ферментативного ацидолізу жирів
    (НТУ "ХПІ", 2011) Некрасов, Павло Олександрович; Подлісна, О. В.
    The article deals with issues related to the investigation of the influence of such parameters as temperature, enzyme load, molar ratio of substrates and reaction time on yield of twice -substituted structured lipids in enzymatic acidolysis of sunflower oil and caprylic acid. Optimal conditions and mathematic model, that allow us to predict the yield of twice-substituted structured lipids depending on critical process conditions were obtained.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження кінетики процесу отримання структурованих ліпідів методом ферментативної трансетерифікації жирів
    (НТУ "ХПІ", 2010) Некрасов, Павло Олександрович
    Mathematical modeling of enzymatic fats transesterification kinetic was fulfilled. Rate constants for direct and reverse reactions were estimated. Equilibrium constants of the reactions were determined. Computed thermodynamic characteristics gave an opportunity to establish the dominant reaction.
  • Ескіз
    Документ
    Про механізм отримання моноацилгліцеринів амідуванням олій
    (НТУ "ХПІ", 2009) Жуган, О. А.
    Досліджено закономірності перебігу реакції при температурах 393-433 К. Установлено, що реакція амідування ТАГ соняшникової олії підпорядковується закономірності реакцій II порядку. Знайдено константи швидкості реакції взаємодії ТАГ, ДАГ, МАГ з етилендіаміном, при різних температурах, мольних відносинах з додаванням гліцерину. З'ясовано, що реакція амідування ТАГ є лімітуючою реакцією з найменшою швидкістю реакції. В ряду ТАГ-ДАГ-МАГ константа швидкості амідування зростає на порядок. На основі кінетичної моделі з'ясовано, що ТАГ в більшості своїй йде на гліцероліз, а ДАГ на амідування.