Кафедри
Постійне посилання на розділhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/35393
Переглянути
41 результатів
Результати пошуку
Документ Концентрування соняшникового гідратаційного осаду(Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України, 2017) Демидова, Анастасія ОлександрівнаСтадія сушіння гідратаційного осаду є найбільш енерговитратною та тривалою операцією при одержанні фосфатидного концентрату. Якісні показники кінцевого продукту суттєво погіршуються саме на цій стадії. В статті розглянутий технологічний прийом розшарування гідратаційного осаду з метою: вилучення значної кількості вологи (досягається значна економія при сушці гідратаційного осаду), олії (яку можна повернути на стадію гідратації та не втратити з фосфатидним концентратом) та одержання концентрованого фосфоліпідного продукту (зі вмістом фосфоліпідів приблизно 75 %).Документ Вплив вязкості-міцністних властивостей олії сферосом на обрушування насіння соняшнику за мінусових температур(ТОВ "Планета-Прінт", 2021) Перевалов, Леонід Іванович; Чаплигін, Л. А.Документ Підвищення ефективності гідратування соняшникової олії за рахунок використання сульфату амонію(Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023) Демидова, Анастасія Олександрівна; Балишев, К. І.Документ Дослідження впливу вмісту продуктів окиснення в соняшниковій олії на утворення в ній токсичних сполук – 3-MCPD-ефірів та ефірів гліцидолу(Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023) Демидова, Анастасія ОлександрівнаДокумент Improvement of the technology of fatty acids obtaining from oil and fat production waste(PC Technology center, 2022) Kalyna, Viktoriia; Stankevych, Serhii; Myronenko, Liliia; Hrechko, Andrii; Bogatov, Oleg; Bragin, Oleksandr; Romanov, Oleksii; Ogurtsov, Yuriy; Semenov, Evgeny; Filenko, OlesyaFatty acids are an important component in the pharmaceutical, food, chemical industries. The production of various types of products requires a certain purity and quality of fatty acids. To obtain these compounds, it is promising to use soapstocks, which are waste products of alkaline refining of oils. The peculiarity of the work lies in determining the effect of the process parameters of soapstock decomposition with sulfuric acid on the saponification number, which is an important production characteristic of fatty acids. The study used sunflower soapstock according to DSTU 5033 (CAS 68952-95-4) with a mass fraction of total fat of 69.5 %, fatty acids – 64.5 %. The soapstock was treated with a sulfuric acid solution at a temperature of 90 °C, the process duration was 40 min. Rational parameters of soapstock treatment were determined: concentration of sulfuric acid in the reaction mass is 80 %, concentration of an aqueous solution of sulfuric acid – 50 %. In the experiment interval, the settling duration of the reaction mass does not affect the saponification number of fatty acids. The settling time of 1 hour is effective for the isolation of fatty acids. Under these conditions, the saponification number of fatty acids was 186.4 mg KOH/g. The acids correspond to fatty acids of the first grade according to DSTU 4860 (CAS 61788-66-7): mass fraction of moisture and volatile substances – 1.2 %, mass fraction of total fat – 97.5 %, cleavage depth – 95.0 % oleic acid. The obtained data allow rational and most efficient use of the reagent – sulfuric acid. The results of the work make it possible to reduce the duration of fatty acids obtaining from soapstocks, since the efficiency of the process with the minimum duration of mass settling has been confirmed. The improved technology of soapstock decomposition makes it possible to obtain a valuable product – high-quality fatty acids under rational conditions.Документ Підвищення антиоксидантної стабільності соняшникової олії, що використовують для поливу крекеру(ООО "Компания БИОПРОМ", 2017) Півень, Олена МиколаївнаДокумент Стратегічні аспекти розвитку олійно-жирової галузі України в умовах міжнародної конкуренції(Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019) Попов, Микола Олексійович; Федоров, Андрій Олексійович; Дьякова, Наталія МиколаївнаДокумент New vegetable oil blends to ensure high biological value and oxidative stability(Технологический центр, 2017) Nosenko, Tamara; Shemanska, Evgeniya; Bakhmach, Volodymyr; Sidorenko, Taisiya; Demydova, Anastasiya; Berezka, T. O. ; Arutyunyan, Tetyana; Matukhov, DmitrijThe compositions of fatty acids of 15 types of vegetable oils of cold pressing have been studied to develop and justify the blends of sunflower oil with camelina oil, flaxseed oil and walnut oil as those that have reasonable ratios of ω-3:ω-6 polyunsaturated fatty acids. The autocatalytic oxidation of the blends was studied at a storage temperature of (20±2) ºС with free access of light and air. A significant slowdown in the rate of accumulatng peroxides and free fatty acids was established when blending 45 % of walnut oil or 40 % of camelina oil with the appropriate amount of sunflower oil. The developed blend of 55 % of sunflower oil plus 45 % of walnut oil has been found to have a ratio of ω-3:ω-6 polyunsaturated fatty acids close to that recommended for daily nutrition. Blends of vegetable oils with a higher ratio of ω-3:ω-6 fatty acids (75 % of sunflower oil plus 25 % of flaxseed oil and 60 % of sunflower oil plus 25 % of camelina oil) are recommended by the authors for therapeutic nutrition. Blending of traditional sunflower oil with other types of vegetable oils makes it possible to solve two problems – to increase the biological value of fat by optimizing the fatty acid composition and to increase resistance to oxidative spoilage. The developed blends of sunflower oil with walnut oil or camelina oil are stable to oxidation, so they can be recommended for making health-improving products.Документ Модифіковані жири оздоровчого призначення(Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019) Тульнова, В. І.; Гладкий, Федір ФедоровичДокумент Структура ацилгліцеринів олії нових ліній насіння соняшнику насиченого типу(Технологический Центр, 2013) Куниця, Катерина Вікторівна; Литвиненко, Олена Анатоліївна; Гладкий, Федір ФедоровичСтаття присвячена дослідженню складу та структури ацилгліцеринів в олії нових ліній насіння соняшнику. Отримано дані щодо наявності в оліях 2-олеодінасичених ацилгліцеринів, що складають основу жирів кондитерських, кулінарних, хлібопекарських та для молочної промисловості. За результатами дослідження зразків нових ліній насіння соняшнику обрано сировину для подальших досліджень.