Вісники НТУ "ХПІ"

Постійне посилання на розділhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/2494


З 1961 р. у ХПІ видається збірник наукових праць "Вісник Харківського політехнічного інституту".
Згідно до наказу ректора № 158-1 від 07.05.2001 року "Про упорядкування видання вісника НТУ "ХПІ", збірник був перейменований у Вісник Національного Технічного Університету "ХПІ".
Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" включено до переліку спеціалізованих видань ВАК України і виходить по серіях, що відображають наукові напрямки діяльності вчених університету та потенційних здобувачів вчених ступенів та звань.
Зараз налічується 30 діючих тематичних редколегій. Вісник друкує статті як співробітників НТУ "ХПІ", так і статті авторів інших наукових закладів України та зарубіжжя, які представлені у даному розділі.

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 6 з 6
  • Ескіз
    Документ
    Щодо отримання лецитину з фосфатидів соняшникової олії
    (НТУ "ХПІ", 2019) Чумак, Ольга Петрівна; Березка, Тетяна Олександрівна; Мольченко, Світлана Миколаївна
    У статті розглянуті багатостадійні технології отримання харчового лецитину з використанням високих температур. В результаті роботи отримано харчовий лецитин з фосфатидного концентрату соняшникової олії з використанням ацетону і етилового спирту. Було досліджено вплив гідропероксиду водню на фосфатидний концентрат і на властивості отриманого лецитину. Встановлено, що отриманий з фосфатидного концентрату лецитин за своїми фізико-хімічними властивостями відповідає вимогам СОУ 15.4-37-12: 2004. Визначено ІК-спектр лецитину, що підтверджує присутність функціональних фрагментів, які характерні для харчового лецитину. У подальшому отримані експериментальні дані будуть використані для розробки технології отримання харчового лецитину. Передбачається, що дані дослідження дозволять впровадити нову технологію в хімічну промисловість народного господарства.
  • Ескіз
    Документ
    Перетворення триацилгліцеринів в неповні ацилгліцерини за допомогою ферментів
    (НТУ "ХПІ", 2006) Гладкий, Федір Федорович; Чумак, Ольга Петрівна; Гасюк, Лариса Василівна; Шандула, О. В.; Марков, Костянтин Валерійович; Решетнік, О. В.
    В статті розглянуто ферментативні перетворення триацилгліцеринів, а саме, моно- і діацилгліцеринів, відомих харчових емульгаторів, за допомогою реакції гліцеролізу. Виявлено найбільш ефективний ферментний препарат – це Novozym 435. Вибрано співвідношення компонентів реакції (триацилгліцеринів і гліцерину).
  • Ескіз
    Документ
    Одержання етилових ефірів насичених та ненасичених карбонових кислот за допомогою ферментних препаратів
    (НТУ "ХПІ", 2009) Чумак, Ольга Петрівна; Гладкий, Федір Федорович; Усіченко, О. В.; Марков, Костянтин Валерійович
    Одержано етилові ефіри пальмового стеарину та насичених і ненасичених жирних кислот за участю специфічних ліполітичних ферментних препаратів, що дасть можливість одержання спеціальних кондитерських жирів високої якості.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження виноградної олії з кісточок винограду Ркацителі та Рислінг
    (НТУ "ХПІ", 2009) Чумак, Ольга Петрівна; Шаламітський, М. Ю.
    Проведено екстракцію та вивчено фізико-хімічні властивості та жирнокислотний склад виноградної олії з кісточок винограду Ркацителі та Рислінг. Наявність поліненасичених жирних кислот, біофлаваноїдів та вітамінів у виноградній олії з кісточок винограду підтверджує, що цю олію можна вважати однією з найсильніших антиоксидантів.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження споживчих властивостей деяких виноградних вин
    (НТУ "ХПІ", 2009) Чумак, Ольга Петрівна
    З метою визначення стану ринку та якості виноградних вин проведено дослідження асортименту виноробної продукції з деяких супермаркетів міста Харкова.
  • Ескіз
    Документ
    До питання про ферментні технології модифікування та очистки жирів
    (НТУ "ХПІ", 2009) Гладкий, Федір Федорович; Чумак, Ольга Петрівна; Марков, Костянтин Валерійович; Гасюк, Лариса Василівна; Зимненко, О. В.; Логачев, В. Ю.
    Розглянуто результати досліджень перетворень супутніх жирам речовин (фосфоліпідів, жирних кислот) за допомогою ферментних препаратів. Визначено нові шляхи розвитку методів очистки жирів, основні закономірності перетворення жирів (ацилгліцеринів) під впливом ферментів, зокрема етанолізу і гідролізу. Здійснено модифікування ацилгліцеринів шляхом переетерифікації з етиловими ефірами відповідних жирних кислот за участю специфічних ліполітичних ферментних препаратів, що дало можливість одержання спеціальних кондитерських жирів високої якості.