Вісники НТУ "ХПІ"
Постійне посилання на розділhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/2494
З 1961 р. у ХПІ видається збірник наукових праць "Вісник Харківського політехнічного інституту".
Згідно до наказу ректора № 158-1 від 07.05.2001 року "Про упорядкування видання вісника НТУ "ХПІ", збірник був перейменований у Вісник Національного Технічного Університету "ХПІ".
Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" включено до переліку спеціалізованих видань ВАК України і виходить по серіях, що відображають наукові напрямки діяльності вчених університету та потенційних здобувачів вчених ступенів та звань.
Зараз налічується 30 діючих тематичних редколегій. Вісник друкує статті як співробітників НТУ "ХПІ", так і статті авторів інших наукових закладів України та зарубіжжя, які представлені у даному розділі.
Переглянути
11 результатів
Результати пошуку
Документ Дослідження амідування діетаноламіном трипальмітину(НТУ "ХПІ", 2006) Мельник, Анатолій Павлович; Папченко, Вікторія ЮріївнаПроведено дослідження реакції утворення алкілкарбон-N-(дігідроксіетил) амідів на основі діетаноламіну і трипальмітину. Вивчено кінетику взаємодії діетаноламіну з трипальмітином при мольних відношеннях реагентів 1:1, 1:2, 1:3 і температурах 393 К, 413 К, 433 К впродовж трьох годин. Визначено порядок реакції. Також визначено енергію активації, ентальпію та ентропію активації. Встановлено, що константи швидкостей, енергії, ентальпії і ентропії активації різні при мольних відношеннях реагентів 1:1, 1:2 і 1:3.Документ Оцінка термодинамічних параметрів реакції взаємодії ацилгліцеринів з етилендіаміном(НТУ "ХПІ", 2006) Мельник, Анатолій Павлович; Діхтенко, К. М.; Сенишин, Я. І.; Матвєєва, Тетяна ВікторівнаВиконана оцінка термодинамічних параметрів реакції взаємодії ацилгліцеринів з етилендіаміном. Встановлено, що зміни вільних енергій реакцій амідування, розрахованих різними методами, однакові. Знайдено, що із врахуванням водневих зв’язків вільні енергії реакцій взаємодії ацилгліцеринів з етилендіаміном, аміноамідом різні, при чому у ряду ТАГ-ДАГ-МАГ вони збільшуються. Порівняння вільних енергій реакцій взаємодії ацилгліцерину з ЕДА і АА свідчить про те, що з ЕДА реакція енергетично більш вигідна.Документ Реологічні властивості деяких зворотних емульсій соняшникової олії(НТУ "ХПІ", 2007) Мельник, Анатолій Павлович; Жуган, О. А.; Ільїнська, Ольга ІгорівнаДосліджені реологічні властивості зворотних емульсій соняшникової олії. Емульсії стабілізовані моноацилгліцеринами соняшникової олії, які одержані в процесі амідування соняшникової олії етилендіаміном зі зміщенням рівноваги в бік отримання моноацилгліцеринів та одночасним гліцеролізом, спиртовою екстракцією. Показано, що отриманні моноацилгліцерини можуть використовуватися у якості емульгаторів.Документ Міжфазний натяг продуктів реакції амідування ацилгліцеринів діетаноламіном(НТУ "ХПІ", 2010) Мельник, Анатолій Павлович; Папченко, Вікторія ЮріївнаДосліджено вплив продуктів реакції амідування соняшникової олії діетаноламіном на поверхневий натяг на межі двох рідин. Визначено величину граничної адсорбції. Побудовано ізотерми міжфазного натягу і адсорбції. Розраховано роботу адсорбції.Документ Одержання моно- діацилгліцеринів і моноетаноламідів амідуванням соєвої олії(НТУ "ХПІ", 2010) Мельник, Анатолій Павлович; Марценюк, Т. І.; Малік, С. Г.Приведені результати амідування соєвої олії моноетаноламіном свідчать про те, що продуктами реакції є як моно- діацилгліцерини, так і моноетаноламіди жирних кислот. Запропоновано хімізм реакції.Документ Дослідження впливу параметрів реакції амідування на ступінь перетворення діетаноламіну(НТУ "ХПІ", 2010) Мельник, Анатолій Павлович; Папченко, Вікторія ЮріївнаПроведено пошук оптимальних умов амідування соняшникової олії діетаноламіном. Досліджено вплив мольного відношення реагентів, температури і часу проведення реакції на ступінь перетворення амінного азоту в амідний. Отримано рівняння регресії, яке адекватно описує експеримент.Документ Про спрямування реакції амідування триацилгліцеринів в бік отримання моноацилгліцеринів(НТУ "ХПІ", 2010) Жуган, О. А.; Ільїнська, Ольга Ігорівна; Мельник, Анатолій ПавловичЗапропонований підхід для збільшення виходу моноацилгліцеринів для проведення синтезу триацилгліцеринів соняшникової олії і етилендіаміну. Дані використовувалися для розробки технології отримання етилендіамиду і моноацилгліцерину соняшникової олії. Запропонований механізм амідування соняшникової олії етилендіаміном. Визначені і виділені якісно і кількісно моноацилгліцерини, діаміди, гліцерин, тригліцериди.Документ Дослідження одержання поверхнево-активних циклічних азотовмісних органічних речовин(Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2015) Мельник, Анатолій Павлович; Папченко, Вікторія Юріївна; Матвєєва, Тетяна Вікторівна; Крамарев, Сергій Олегович; Малік, Сергій ГригоровичУ роботі проведено дослідження реакції взаємодії триацилгліцеринів соняшникової олії з β-гідроксіетилетилендіаміном. Досліджено одержання алкілімідазолинів за реакцією амідування. Знайдено умови реакції, а саме мольне відношення вихідних реагентів, температура і тривалість реакції, при яких досягнуто утворення максимальної концентрації алкілімідазолинів.Документ Вплив каталізатора на реакцію одержання алкілімідазолінів з ріпакової олії(НТУ "ХПІ", 2011) Мельник, Анатолій Павлович; Крамарев, С. О.Проведено дослідження по визначенню впливу каталізатору на реакцію амідування ріпакової олії 2-гідроксіетилетилендіаміном. Встановлено, що додавання кислотного каталізатору до реакційних мас зумовлює збільшення концентрації алкілімідазолінів. Показано, що найбільш ефективною концентрацією каталізатору є 5 %. Запропоновано механізм реакції отримання алкілімідазолінів.Документ Отримання піномиючої композиції(НТУ "ХПІ", 2011) Мельник, Анатолій Павлович; Папченко, Вікторія ЮріївнаСтворено піномиючу композицію на основі продуктів реакції амідування соняшникової олії діетаноламіном. Визначено в’язкість отриманих композицій. Встановлено можливість використання отриманих продуктів, як згущувачів у складі піномиючої композиції.