Статистичне прогнозування та моделювання видобутку природного газу в Україні за 2007-2009 рр.

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2010

ORCID

DOI

Науковий ступінь

Рівень дисертації

Шифр та назва спеціальності

Рада захисту

Установа захисту

Науковий керівник

Члени комітету

Видавець

Хмельницький університет управління та права

Анотація

Проведено моделювання часового ряду з видобутку природного газу в Україні, тобто виділено тренд, випадкову та сезонну складові. Для вирівнювання ряду динаміки використовувався метод збільшення інтервалів та метод аналітичного вирівнювання. Визначено вид лінії тренду: лінійна функція, – та одержано її параметри. Одержано точковий прогноз щодо видобутку природного газу в Україні на 2010 рік. Результати показують, що сезонність видобутку природного газу в Україні за 2007–2009 р.р. має чітко виражений характер: найбільший видобуток спостерігається у 1-му кварталі, а найменший – у 3-му кварталі, що пов'язано з більшими витратами газу в опалювальний період.

Опис

Ключові слова

видобуток природного газу, моделювання часового ряду, тренд, сезонність, метод збільшення інтервалів, метод аналітичного вирівнювання, точковий прогноз, сезонна хвиля, сезонна та випадкова складові

Бібліографічний опис

Білоцерківський О. Б. Статистичне прогнозування та моделювання видобутку природного газу в Україні за 2007-2009 рр. / О. Б. Білоцерківський, О. М. Гаврись // Статистична оцінка соціально-економічного розвитку : зб. наук. пр. Всеукр. наук.-практ. конф., 20 травня 2010 р. – Хмельницький : ХУУП, 2010. – С. 143-146.