Методика економіко-статистичної оцінки фінансової складової інноваційного потенціалу (на прикладі підприємств готельно-ресторанного бізнесу)
Дата
2018
Автори
DOI
Науковий ступінь
Рівень дисертації
Шифр та назва спеціальності
Рада захисту
Установа захисту
Науковий керівник
Члени комітету
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Національний університет харчових технологій
Анотація
Стаття присвячена вдосконаленню методики оцінки фінансової складової інноваційного потенціалу підприємства. Емпіричний економіко-статистичний аналіз здійснювався за даними фінансової звітності українських підприємств КВЕД 55.10. Виявлено, що вільний грошовий потік є найбільш релевантним індикатором фінансової компоненти інноваційного потенціалу підприємства. Наявність стійкого позитивного вільного грошового потоку свідчить про здатність підприємства вкладати гроші в інновації. Методика оцінки фінансової компоненти інноваційного потенціалу повинна враховувати як абсолютну величину вільного грошового потоку, так і його рівномірність. У разі недостатньої рівномірності грошового потоку повинні застосовуватися більш суворі критерії до оцінки його величини. Нерівномірність вільного грошового потоку пов'язана з загрозою недофінансування інновацій власними ресурсами і, як наслідок, робить негативний вплив на успішність інноваційних заходів.
The article is devoted to the improvement of methodology for assessing financial component of the enterprise innovative potential. The empirical economic-statistical analysis was carried out according to data of financial reporting of Ukrainian enterprises KVED (classifier of economic activities) 55.10. It is revealed that free cash flow is the most relevant indicator of the financial component of the enterprise innovative potential. The availability of sustainable positive free cash flow testifies to the ability of the enterprise to invest in innovation. The methodology for assessing the innovative potential’s financial component should consider both the absolute value of free cash flow and its equality. In case of insufficient equality of cash flow, more rigorous criteria for the assessment of its value should be applied. Inequality of free cash flow is related to the threat of inadequate funding of innovations by own resources and, as a consequence, negatively affects the success of innovative measures.
The article is devoted to the improvement of methodology for assessing financial component of the enterprise innovative potential. The empirical economic-statistical analysis was carried out according to data of financial reporting of Ukrainian enterprises KVED (classifier of economic activities) 55.10. It is revealed that free cash flow is the most relevant indicator of the financial component of the enterprise innovative potential. The availability of sustainable positive free cash flow testifies to the ability of the enterprise to invest in innovation. The methodology for assessing the innovative potential’s financial component should consider both the absolute value of free cash flow and its equality. In case of insufficient equality of cash flow, more rigorous criteria for the assessment of its value should be applied. Inequality of free cash flow is related to the threat of inadequate funding of innovations by own resources and, as a consequence, negatively affects the success of innovative measures.
Опис
Ключові слова
інновації, вільний грошовий потік, вільний грошовий потік, фінансова звітність, фінансове забезпечення інновацій, рівномірність грошового потоку, ранжування коефіцієнта варіації, відносне стандартне відхилення, власний капітал, innovations, Free Cash Flow for the Firm (FCFF), Free Cash Flow to Equity (FCFE), line code of financial reporting, financial security of innovation, equality of cash flow, ranging (scaling) of coefficient of variation, relative standard deviation (RSD)
Бібліографічний опис
Чайка Т. Ю. Методика економіко-статистичної оцінки фінансової складової інноваційного потенціалу (на прикладі підприємств готельно-ресторанного бізнесу) / Т. Ю. Чайка // Інтелект ХХІ. – 2018. – № 3. – С. 133-139.