Публікація:
Впровадження систем менеджменту якості згідно вимог міжнародних стандартів на підприємствах переробно-харчової промисловості в Україні

Дослідницькі проекти

Структурні одиниці

Випуск видання

Анотація

Безпека харчових продуктів визнана головною проблемою сьогодення та набула особливої актуальності для країн, що розвиваються, де простежується брак розуміння широкомасштабних соціально-економічних втрат від споживання неякісної їжі й переваг від вчасно вжитих превентивних заходів. Брак чи недостатнє державне фінансування заходів контролю за якістю харчових продуктів часто стає причиною поширення пов’язаних з продуктами харчування захворювань, заборон чи припинення торгівлі ними. Для багатьох країн, які переживають урбаністичний бум і зміну харчових звичок, зростає потреба в запровадженні державного та громадського контролю за якістю харчових продуктів. Безпека харчових продуктів сьогодні для багатьох вітчизняних аграріїв та підприємств переробно-харчової промисловості стала запорукою економічного розвитку, залучення інвестицій, модернізації виробництва та виходу на зовнішні ринки. Стаття присвячена висвітленню ключових питань щодо економічних і соціальних переваг від впровадження систем менеджменту якості харчової продукції за принципом "від лану до столу".
Nowadays food safety is recognized as important issue that is essential for developing countries, where identified limited understanding the scope of wider-running socioeconomic losses caused by consumption of unsafe food and benefits of implemented in time remedial or preventative measures. Lack or nonsufficient of governmental financial support of measures on food quality assurance becomes usually a turning point of foodborne illness spreading, food scares or trade interruptions. For many countries facing with rapid urbanization and dietary changes becomes important issue of implementation of governmental and public control on food safety. Today food quality becomes for many national agribusiness actors and enterprises of food-processing industry the main precondition of economic development, interaction of direct investment, modernization of manufacturing capacities and entering to internal markets. Article is devoted to observe of key issues related with economic and social benefits from implementation of food safety quality assurance systems based on concept “from farm to fork”.

Опис

Ключові слова

безпека харчових продуктів, менеджмент якості, HACCP, агробізнес, експортний потенціал, агропромисловий комплекс, сталий розвиток, food safety, food quality assurance systems, agribusiness, export potential, agro-industrial complex, sustainable development

Бібліографічний опис

Впровадження систем менеджменту якості згідно вимог міжнародних стандартів на підприємствах переробно-харчової промисловості в Україні [Електронний ресурс] / Л. Гарник [та ін.] // Сучасні тенденції розвитку освіти й науки: проблеми та перспективи : зб. наук. пр. = Modern trends in development of education and science: problems and perspectives : coll. of sci. works / гол. ред. Ю. І. Колісник-Гуменюк. – Електрон. текст дані. – Київ ; Львів ; Бережани ; Гомель, 2020. – Вип. 6. – С. 219-225. – Режим доступу: http://npucenter.lviv.ua/wp-content/uploads/2020/04/LNNCPO-Zbirnyk-6.pdf, вільний (дата звернення 08.04.2020 р.).

Підтвердження

Рецензія

Додано до

Згадується в