Генетичний аналіз жирнокислотного складу олії у високоамілозної кукурудзи на основі мутації АЕ

Ескіз

Дата

2013

ORCID

DOI

Науковий ступінь

Рівень дисертації

Шифр та назва спеціальності

Рада захисту

Установа захисту

Науковий керівник

Члени комітету

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Харківській національний педагогічний університет ім. Г. С. Сковороди

Анотація

Встановлено, що інбредні лінії-носії мутації ае дуже відмінні між собою за ефектами комбінаційної здатності щодо вмісту гліцеридів олеїнової та лінолевої кислот. Успадкування цих компонентів жирнокислотного складу олії проходить за типом неповного домінування із суттєвим внеском до дисперсії аддитивних ефектів. Визначено сприятливі можливості поліпшення жирнокислотного складу олії у високоамілозної кукурудзи і поєднання у її гібридів високої якості крохмалю та олії.
It has been determined that the inbreds – carriers of the ae mutation are very different from each other according to the effects of combining ability for the content of glycerides of the oleic and linoleic acids. These components of oil fatty acid composition were inherited mainly by kind of incomplete dominance with a significant contribution of the additive effects to the dispersion. The favorable possibilities of oil fatty acid composition improvement of the high – amylose corn and the association of the high quality starch and oil in its hybrids were determined.

Опис

Ключові слова

ендоспермові мутанти, мутанти ае, крохмаль-розгалужуючий фермент, амілоза, моногенний тип, діетиленглікольсукцинат, maize, ae mutants, amylose extender, oil fatty acid composition, genetic analysis

Бібліографічний опис

Генетичний аналіз жирнокислотного складу олії у високоамілозної кукурудзи на основі мутації АЕ / С. М. Тимчук [та ін.] // Біологія та валеологія : зб. наук. пр. / гол. ред. Д. В. Леонтьєв. – Харків : ХНПУ, 2013. – Вип. 15. – С. 90-97.

Підтвердження

Рецензія

Додано до

Згадується в