Моделювання у нафтогазовій інженерії

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2021

DOI

Науковий ступінь

Рівень дисертації

Шифр та назва спеціальності

Рада захисту

Установа захисту

Науковий керівник

Члени комітету

Видавець

Видавництво "Новий Світ – 2000"

Анотація

У загальній частині посібника викладені основи моделювання технологічних процесів і пристроїв. Увага акцентована на методах фізичного і математичного моделювання. Зокрема, на основі критеріїв подібності, методу розмірностей, аналогій. Описані статистичні і аналітичні математичні моделі, "пасивні" і "активні" методи експерименту. Подана статистична оцінка імовірності досліджень, основи дисперсійного, регресійного і кореляційного аналізів, факторного планування експериментів. Описані графічні (факторні, феноменологічні, моделі-графи) та спеціальні (інтерполяція, екстраполяція, евристичні, адаптаційні) методи моделювання. У фахово-орієнтованій частині посібника описані програмні продукти та методики моделювання технологічних процесів і пристроїв у нафтогазовій інженерії. Зокрема, застосування програмних ресурсів Statgraphics Plus, Microsoft Office Excel, КОМПАС-3D, SolidWorks, PIPESIM, OLGA, MATLAB і Simulink, Hysys, Petex IPM, PETREL. Розглянуті приклади моделювання об’єктів у нафтогазовій інженерії. Посібник призначений для студентів і аспірантів зі спеціальності "Нафтогазова інженерія та технології". Книга може бути корисною для працівників нафтогазовидобувних підприємств, науково-дослідних і проектних інститутів.

Опис

Ключові слова

навчальний посібник, гідродинамічна подібність, диференціальні рівняння, теплообмін, дифузійна подібність, програмні продукти, технологічні процеси, статистичні методи

Бібліографічний опис

Білецький В. С. Моделювання у нафтогазовій інженерії : навч. посібник / В. С. Білецький ; Нац. техн. ун-т "Харків. політехн. ін-т". – Львів : Новий Світ – 2000, 2021. – 306 с.