Публікація: Формування методів ефективного відбору устаткування для закладів туризму та готельно-ресторанного бізнесу
Дата
2023
Назва видання
ISSN
Назва тому
Видання
Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут"
Анотація
Туристичний та готельно-ресторанний бізнес є перспективним напрямом розвитку підприємництва в Україні. Одним із головних завдань успішного його ведення залишається раціональний підбір обладнання та енергоефективних технологій, які дозволяють відкрити підприємцям нові можливості для залучення клієнтів, що згодом зможе спричинити новий поштовх розвитку цього бізнесу в Україні. Актуальність теми статті зумовлена тим, що готельно-ресторанний бізнес є однією галузей харчової промисловості, в якій вимоги до якості послуг та продукції надзвичайно високі. Це обумовлює високу якість необхідного устаткування, що в свою чергу тягне підвищену фінансову навантаженість на цей бізнес. Сучасний ринок обладнання представляє для споживачів широкий асортимент ресторанного обладнання різних цінових категорій та якості. При виборі обладнання для туристичного та готельно-ресторанного бізнесу необхідно враховувати якість та гарантії, які пропонує виробник; ціну, країну виробника. Для ефективного вирішення цієї задачі власнику бізнеса потрібно залучати висококваліфікованих спеціалістів з цієї галузі, що тягне за собою додаткові витрати, або намагатися вирішити цю задачу власними силами. Метою статті є формування узагальнених рекомендацій щодо використання методів відбору устаткування для готельно-ресторанного бізнесу за критерієм енергоефективності та конкурентоспроможності. У статті виконано огляд проблеми вибору необхідного устаткування для готельно-ресторанної справи, розглянуто основні типи використовуємого обладнання і його технологічні показники, та визначено основні економічні показники, які мають бути враховані для його ефективного вибору.
Tourism and hotel restaurant business is a promising area of entrepreneurship development in Ukraine. One of the main tasks of its successful management remains the rational selection of equipment and energy-efficient technologies, which allow entrepreneurs to open up new opportunities for attracting customers, which can subsequently cause a new push for the development of this business in Ukraine. The relevance of the topic of the article is due to the fact that the hotel and restaurant business is one of the branches of the food industry, in which the requirements for the quality of services and products are extremely high. This determines the high quality of the necessary equipment, which in turn leads to an increased financial burden on this business. The modern equipment market offers consumers a wide range of restaurant equipment of different price categories and quality. When choosing equipment for the hotel and restaurant business, it is necessary to take into account the quality and guarantees offered by the manufacturer; price, country of manufacture. To effectively solve this problem, the business owner needs to attract highly qualified specialists from this field, which entails additional costs, or try to solve this problem on his own. The purpose of the article is the formation of generalized recommendations on the use of equipment selection methods for the hotel and restaurant business based on the criterion of energy efficiency and competitiveness. The article reviews the problem of choosing the necessary equipment for the hotel and restaurant business, considers the main types of equipment used and its technological indicators, and defines the main economic indicators that should be taken into account for its effective selection.
Tourism and hotel restaurant business is a promising area of entrepreneurship development in Ukraine. One of the main tasks of its successful management remains the rational selection of equipment and energy-efficient technologies, which allow entrepreneurs to open up new opportunities for attracting customers, which can subsequently cause a new push for the development of this business in Ukraine. The relevance of the topic of the article is due to the fact that the hotel and restaurant business is one of the branches of the food industry, in which the requirements for the quality of services and products are extremely high. This determines the high quality of the necessary equipment, which in turn leads to an increased financial burden on this business. The modern equipment market offers consumers a wide range of restaurant equipment of different price categories and quality. When choosing equipment for the hotel and restaurant business, it is necessary to take into account the quality and guarantees offered by the manufacturer; price, country of manufacture. To effectively solve this problem, the business owner needs to attract highly qualified specialists from this field, which entails additional costs, or try to solve this problem on his own. The purpose of the article is the formation of generalized recommendations on the use of equipment selection methods for the hotel and restaurant business based on the criterion of energy efficiency and competitiveness. The article reviews the problem of choosing the necessary equipment for the hotel and restaurant business, considers the main types of equipment used and its technological indicators, and defines the main economic indicators that should be taken into account for its effective selection.
Опис
Ключові слова
ресторанний бізнес, ділова репутація, об'єкти туризму, учасники туристського процесу, energy efficiency, competitiveness, economic effect, equipment selection methods
Бібліографічний опис
Якименко-Терещенко Н. В. Формування методів ефективного відбору устаткування для закладів туризму та готельно-ресторанного бізнесу / Н. В. Якименко-Терещенко, В. О. Александрова, Л. С. Стригуль // Вісник Національного технічного університету "ХПІ" (економічні науки) = Bulletin of the National Technical University "KhPI" (economic sciences) : зб. наук. пр. – Харків : НТУ "ХПІ", 2023. – № 2. – С. 31-36.