Методичні вказівки до виконання практичних і лабораторних робіт з дисципліни "Лазерні та комбіновані технології"

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2023

DOI

Науковий ступінь

Рівень дисертації

Шифр та назва спеціальності

Рада захисту

Установа захисту

Науковий керівник

Члени комітету

Видавець

Анотація

Серед різних видів сучасних технологій обробки матеріалів особлива роль належить променевим технологіям, заснованим на поверхневому впливі на матеріал заготовки висококонцентрованих вузькоспрямованих променевих потоків або високоенергетичних струменів – потоку прискорених заряджених частинок (електронів), світлового променя високої енергії, що формується лазерами. Відмінною особливістю променевих методів є висока концентрація енергії на оброблюваній поверхні, локальність та високошвидкісний характер впливу. Одна з провідних технологій, що багато в чому визначають сучасний рівень виробництва в промислово розвинених країнах, – лазерна технологія, результатами застосування якої у різних видах виробництв є висока якість виробів, їхня мініатюризація, досить висока продуктивність процесів, забезпечення прецизійності обробки, економія матеріальних ресурсів, екологічна чистота, загальне підвищення культури виробництва. Лазерна обробка може використовуватись для різних матеріалів (металів, твердих сплавів, кераміки, скла, пластмас, гум, напівпровідникових матеріалів, дорогоцінного каміння, біологічних матеріалів) у багатьох галузях промисловості – в мікроелектроніці, в машинобудуванні, в промислово-сті будівельних матеріалів, в медицині, у сільському господарстві, у ювелірній промисловості. Технології, засновані на використанні лазерного випромінювання, можуть бути успішно інтегровані в технологічні ланцюжки отримання виробів у комбінації з традиційними процесами, наприклад, литтям. У методичних вказівках подано матеріал для виконання практичних та лабораторних робіт з дисципліни «Лазерні та комбіновані технології». Розглянуто як технічні характеристики лазерного обладнання та особливості технологій виготовлення основних конструктивних елементів лазерів, так і основні техніко-економічні показники різних операцій лазерної обробки матеріалів – прошивання отворів, різання, зварювання. Надано також інформацію про безпеку застосування лазерів у промисловості та використання відповідних захисних засобів.

Опис

Ключові слова

методичні вказівки, критерії безпеки лазерної техніки, технологічні лазери, твердотільні лазери, струм, електрична енергія

Бібліографічний опис

Методичні вказівки до виконання практичних і лабораторних робіт з дисципліни "Лазерні та комбіновані технології" [Електронний ресурс] : для студентів спец. "Прикладна механіка" ден., заоч. та дистанц. форм навчання / уклад. Л. І. Пупань ; Нац. техн. ун-т "Харків. політехн. ін-т". – Електрон. текст. дані. – Харків, 2023. – 78 с.