Кафедра "Хімічна техніка та промислова екологія"

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/7479

Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/htpe

Від 1999 року кафедра має назву "Хімічна техніка та промислова екологія", попередня назва – кафедра механічного устаткування хімічних виробництв.

Кафедра механічного устаткування хімічних виробництв була організована 18 жовтня 1946 року у складі факультету технології неорганічних речовин Харківського хіміко-технологічного інституту. Становлення кафедри пов’язане з іменами доцентів Георгія Веніаміновича Петрова, М. Ковальова, Абрама Натановича Цейтліна, Анісіма Рудольфовича (Рувиновича) Ястребнецького . У 1960 році на базі кафедри створено Факультет хімічного машинобудування.

Кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту механічної інженерії і транспорту Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут".

У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють: 2 доктора та 14 кандидатів технічних наук, 4 доктора філософії; 3 співробітника мають звання професора, 12 – доцента.

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 10
  • Ескіз
    Документ
    Методичні вказівки для самостійної роботи студентів з дисципліни "Методи контролю шкідливих речовин у зразках повітря, ґрунту, води та продовольчої сировини"
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024) Себко, Вадим Вадимович; Сакун, Антоніна Олегівна; Адашевський, Олег Володимирович
    Самостійна робота студентів базується на принципах розвиваючого навчання, відбувається без безпосередньої участі викладача, але під його керівництвом. У процесі самостійної роботи реалізується основна функція навчального процесу – одержання студентом максимального обсягу знань, їх закріплення і перетворення у стійкі вміння і навички. Під час самостійного опанування тем необхідним є контроль рівня засвоєного матеріалу. Тести, які студенти проходять самостійно дозволяють їм оцінити рівень засвоєного матеріалу, визначити той матеріал, який потребує додаткового вивчення або уточнення. Дисципліна «Методи контролю шкідливих речовин у зразках повітря, ґрунту, води та продовольчої сировини» є важливою при підготовці фахівців в сфері технології захисту навколишнього середовища, адже дозволяє студентам набути знань та вмінь про методи, методики та обладнання, яке застосовується для контролю токсикантів та антропогенних забруднювачів у окремих елементах екосистем, а також продовольчій сировині. Це сприяє формуванню у студентів цілісного сприйняття ланцюга проблем «потенційна шкода від діяльності – методи виявлення та контролю забруднювачів – розробка заходів мінімізації антропогенного впливу». Дані методичні вказівки регулюють питання самостійної роботи студента та контролю засвоєного матеріалу.
  • Ескіз
    Документ
    Перспективи впровадження розширеної відповідальності виробників кондитерської продукції
    (Державний біотехнологічний університет, 2024) Адашевський, Олег Володимирович; Пітак, Р. О.
  • Ескіз
    Документ
    Вплив на довкілля місць накопичення твердих органічних кондитерських відходів
    (Інститут свинарства і агропромислового виробництва НААН, 2024) Пітак, Р. О.; Адашевський, Олег Володимирович
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження впливу місць зберігання твердих кондитерських відходів на прилеглі екосистеми
    (Видавничий дім "Гельветика", 2024) Байрачний, Володимир Борисович; Адашевський, Олег Володимирович
    Тверді відходи кондитерських виробництв утворюються на різних стадіях життєвого циклу кондитерського виробу. Одним з кінцевих етапів життєвого циклу кондитерського виробу є його утилізація або переробка. З точки зору концепції сталого розвитку та ієрархії відходів, саме вторинна переробка твердих кондитерських відходів є пріоритетним шляхом поводження з таким типом відходів. Такий процес відповідає цілі сталого розвитку № 12 «Відповідальне споживання та виробництво» та завданню 12.5 «До 2030 року суттєво зменшити утворення відходів шляхом запобігання, зменшення, переробки та повторного використання». Відповідно до цього виникає необхідність накопичення та зберігання різних типів та видів твердих кондитерських відходів перед їх переробкою, наприклад їх викори- стання у складі комбікормів для тварин. У роботі досліджено вплив місць накопичення та тривалого зберігання твердих відходів кондитерських виробництв на окремі компоненти прилеглих екосистем. Тверді відходи кондитерських виробів відносяться до IV класу небез- пеки, та не потребують облаштування спеціальних місць для їх накопичення та зберігання. Виробники комбікормів, які використовують тверді відходи кондитерських виробництв, у 70% випадків зберігають їх на відкритих промислових майданчиках, більшість з яких не мають навіть елементарних навісів чи тентів. У даній роботі детально проаналізо- вано органічне забруднення атмосферних стоків, які утворюються внаслідок взаємодії атмосферних осадів та твердих кондитерських відходів при їх зберіганні відкритим або напіввідкритим способом. Визначено, що в залежності від складу твердих кондитерських відходів та типу пакування, а також інтенсивності атмосферних опадів й температури повітря, показник хімічного споживання кисню (ХСК) перевищує граничні допустимі зна- чення у 12–21 разів. Методом біотестування було виявлено пригнічення розвитку рослин у ґрунтах, які тривалий час зрошувались атмосферними стоками з перевищеним вмістом органічних забруднювачів від твердих відходів кондитерських виробів. У роботі також визначено показник ХСК у проточних водоймах, до яких потрапляють атмосферні стоки, кондитерських виро- бів. Проведений аналіз показав перевищення значення ХСК у річці у 3,7 разів.
  • Ескіз
    Документ
    Використання твердих відходів кондитерських фабрик при виробництві комбікормів як елемент сталого розвитку України
    (Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління, 2023) Адашевський, Олег Володимирович
    У статті проаналізовано основні етапи утворення, відмінності у складі, напрямки використання твердих харчових відходів кондитерських фабрик. Обґрунтована економічна та екологічна доцільність їх використання при виробництві комбікормів, що здатне забезпечити продовольчу безпеку України під час військового стану. Такий підхід відповідає ієрархії управління відходами в Україні, директивам Європейського Союзу в сфері поводження з відходами, концепції сталого розвитку країни, проте до цього часу є відносно не затребуваним серед невеликих та середніх виробників комбікормів, що пов’язане з комплексом технологічних та логістичних проблем. Розглянуто основні технологічні та логістичні проблеми, пов’язані з запровадженням технології використання твердих відходів кондитерських фабрик різного типу в якості доданки при виготовлені комбікормів загального призначення. Визначено, що висока вологість, ураження пліснявою та грибами, агломерація, наявність сторонніх домішок – переважно полімерного комбінованого пакування – у складі твердих харчових відходів кондитерських фабрик знижує привабливість цих відходів як вторинної сировини, що призводить до низького відсотку вторинного використання цінних харчових продуктів. Надано рекомендації щодо впровадження системи керування твердими відходами кондитерських фабрик безпосередньо на самих фабриках, в тому числі контролю за їх накопиченням та умовами зберігання. Це дозволить уникати деяких технологічних проблем при їх подальшому використанні в якості доданки при виготовленні комбікормів. В подальшому це сприятимете збільшенню кількості твердих харчових відходів кондитерських фабрик, які підлягають вторинному використанню.
  • Ескіз
    Документ
    Оцінка перспектив використання відходів кондитерських фабрик для виробництва комбікормів
    (Харківcький націoнальний автoмoбільнo-дoрoжній універcитет, 2022) Байрачний, Володимир Борисович; Адашевський, Олег Володимирович
  • Ескіз
    Документ
    Сталий підхід до переробки відходів кондитерських фабрик у комбікорм
    (Яроченко Я. В., 2022) Адашевський, Олег Володимирович
  • Ескіз
    Документ
    Вплив умов зберігання твердих відходів кондитерських виробництв на їх придатність до переробки
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023) Адашевський, Олег Володимирович; Байрачний, Володимир Борисович
  • Ескіз
    Документ
    Зниження енергозатрат процесу виробництва комбікормів з використанням твердих відходів кондитерських фабрик
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023) Адашевський, Олег Володимирович; Байрачний, Володимир Борисович
  • Ескіз
    Документ
    Підвищення енергоефективності при виробництві комбікормів з застосуванням відходів кондитерських виробництв
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022) Адашевський, Олег Володимирович; Байрачний, Володимир Борисович