Кафедра "Хімічна техніка та промислова екологія"

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/7479

Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/htpe

Від 1999 року кафедра має назву "Хімічна техніка та промислова екологія", попередня назва – кафедра механічного устаткування хімічних виробництв.

Кафедра механічного устаткування хімічних виробництв була організована 18 жовтня 1946 року у складі факультету технології неорганічних речовин Харківського хіміко-технологічного інституту. Становлення кафедри пов’язане з іменами доцентів Георгія Веніаміновича Петрова, М. Ковальова, Абрама Натановича Цейтліна, Анісіма Рудольфовича (Рувиновича) Ястребнецького . У 1960 році на базі кафедри створено Факультет хімічного машинобудування.

Кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту механічної інженерії і транспорту Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут".

У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють: 2 доктора та 14 кандидатів технічних наук, 4 доктора філософії; 3 співробітника мають звання професора, 12 – доцента.

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 4 з 4
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження впливу місць зберігання твердих кондитерських відходів на прилеглі екосистеми
    (Видавничий дім "Гельветика", 2024) Байрачний, Володимир Борисович; Адашевський, Олег Володимирович
    Тверді відходи кондитерських виробництв утворюються на різних стадіях життєвого циклу кондитерського виробу. Одним з кінцевих етапів життєвого циклу кондитерського виробу є його утилізація або переробка. З точки зору концепції сталого розвитку та ієрархії відходів, саме вторинна переробка твердих кондитерських відходів є пріоритетним шляхом поводження з таким типом відходів. Такий процес відповідає цілі сталого розвитку № 12 «Відповідальне споживання та виробництво» та завданню 12.5 «До 2030 року суттєво зменшити утворення відходів шляхом запобігання, зменшення, переробки та повторного використання». Відповідно до цього виникає необхідність накопичення та зберігання різних типів та видів твердих кондитерських відходів перед їх переробкою, наприклад їх викори- стання у складі комбікормів для тварин. У роботі досліджено вплив місць накопичення та тривалого зберігання твердих відходів кондитерських виробництв на окремі компоненти прилеглих екосистем. Тверді відходи кондитерських виробів відносяться до IV класу небез- пеки, та не потребують облаштування спеціальних місць для їх накопичення та зберігання. Виробники комбікормів, які використовують тверді відходи кондитерських виробництв, у 70% випадків зберігають їх на відкритих промислових майданчиках, більшість з яких не мають навіть елементарних навісів чи тентів. У даній роботі детально проаналізо- вано органічне забруднення атмосферних стоків, які утворюються внаслідок взаємодії атмосферних осадів та твердих кондитерських відходів при їх зберіганні відкритим або напіввідкритим способом. Визначено, що в залежності від складу твердих кондитерських відходів та типу пакування, а також інтенсивності атмосферних опадів й температури повітря, показник хімічного споживання кисню (ХСК) перевищує граничні допустимі зна- чення у 12–21 разів. Методом біотестування було виявлено пригнічення розвитку рослин у ґрунтах, які тривалий час зрошувались атмосферними стоками з перевищеним вмістом органічних забруднювачів від твердих відходів кондитерських виробів. У роботі також визначено показник ХСК у проточних водоймах, до яких потрапляють атмосферні стоки, кондитерських виро- бів. Проведений аналіз показав перевищення значення ХСК у річці у 3,7 разів.
  • Ескіз
    Публікація
    Correlation of environmental management and intensification of wastewater treatment in the context of ensuring environmental safety of machine building enterprises
    (Видавничий дім "Гельветика", 2024) Bosiuk, A.; Shestopalov, O. V.; Sacun, A.; Tykhomyrova, T. S.; Kulinich, S.
    The article examines the correlation between environmental management and the intensification of wastewater treatment, which is an important aspect of ensuring the environmental safety of a machine-building enterprise. Therefore, it is important to develop and implement an effective environmental management system, which includes pollution monitoring, planning measures to minimize emissions and discharges, and the implementation of environmentally friendly technologies. The purpose of the work is to analyze and study the relationship between environmental management and the intensification of wastewater treatment and to develop recommendations for improving the efficiency of environmental management and wastewater treatment. The successful solution of these issues helped to develop an effective wastewater management strategy, increase the efficiency of wastewater treatment and reduce its costs, and also ensured the fulfillment of environmental standards and legal requirements, as a result of which significant results were achieved to improve environmental safety at the enterprise and to reduce the negative impact on the environment. In the study of this correlation, there are several aspects that have scientific novelty: the use of new methods of intensification of wastewater treatment; studying the impact of environmental management on the efficiency of wastewater treatment and developing ecommendations for improving the effectiveness of environmental management and wastewater treatment. The study in this field is important from both scientific and practical points of view. The implementation of environmental policy has a positive effect on the image of the enterprise, increases its competitiveness and ensures sustainable development. In addition, it promotes compliance with high standards of sustainable development, which is an important prerequisite for attracting new investments and market advantages.
  • Ескіз
    Документ
    Використання твердих відходів кондитерських фабрик при виробництві комбікормів як елемент сталого розвитку України
    (Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління, 2023) Адашевський, Олег Володимирович
    У статті проаналізовано основні етапи утворення, відмінності у складі, напрямки використання твердих харчових відходів кондитерських фабрик. Обґрунтована економічна та екологічна доцільність їх використання при виробництві комбікормів, що здатне забезпечити продовольчу безпеку України під час військового стану. Такий підхід відповідає ієрархії управління відходами в Україні, директивам Європейського Союзу в сфері поводження з відходами, концепції сталого розвитку країни, проте до цього часу є відносно не затребуваним серед невеликих та середніх виробників комбікормів, що пов’язане з комплексом технологічних та логістичних проблем. Розглянуто основні технологічні та логістичні проблеми, пов’язані з запровадженням технології використання твердих відходів кондитерських фабрик різного типу в якості доданки при виготовлені комбікормів загального призначення. Визначено, що висока вологість, ураження пліснявою та грибами, агломерація, наявність сторонніх домішок – переважно полімерного комбінованого пакування – у складі твердих харчових відходів кондитерських фабрик знижує привабливість цих відходів як вторинної сировини, що призводить до низького відсотку вторинного використання цінних харчових продуктів. Надано рекомендації щодо впровадження системи керування твердими відходами кондитерських фабрик безпосередньо на самих фабриках, в тому числі контролю за їх накопиченням та умовами зберігання. Це дозволить уникати деяких технологічних проблем при їх подальшому використанні в якості доданки при виготовленні комбікормів. В подальшому це сприятимете збільшенню кількості твердих харчових відходів кондитерських фабрик, які підлягають вторинному використанню.
  • Ескіз
    Документ
    Methodological guidance for a practical work "Grant and start-up applications correspondence to sustainable development goals"
    (FOP Panov A. M., 2023) Tykhomyrova, T. S.; Shestopalov, O. V.; Novozhylova, T. B.
    Sustainable development is an organizing principle for meeting human development goals while also sustaining the ability of natural systems to provide the natural resources and ecosystem services on which the economy and society depend. The desired result is a state of society where living conditions and resources are used to continue to meet human needs without undermining the integrity and stability of the natural system. Nearly all the countries in the world have promised to improve the planet and the lives of its citizens by 2030. They’ve committed themselves to 17 life-changing goals, outlined by the UN in 2015. These targets, known as the Sustainable Development Goals (SDGs), include ending extreme poverty, giving people better healthcare, and achieving equality for women. The aim is for all countries to work together to ensure no one is left behind. Here you can read about the goals and learn how Sightsavers is helping to achieve them. A grant is a way the government or private, nongovernmental organisations funds your ideas and projects to provide public services and stimulate the economy. Startups are businesses that want to disrupt industries and change the world—and do it all at scale. Startup founders dream of giving society something it needs but hasn’t created yet—generating eye-popping valuations that lead to an initial public offering (IPO) and an astronomical return on investment. Nowadays most application forms for grant an starup projects contains part, that asks about correspondence of main idea (or task) of your project to sustainable development goals and can help in their achievement. This methodological guidance trains students to choose correspondence between their projects and sustainable development goals.