Кафедра "Органічний синтез та фармацевтичні технології"

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/7484

Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/nanochem

Від січня 2022 року кафедра має назву "Органічний синтез та фармацевтичні технології", попередня назва – "Органічний синтез та нанотехнології" (НАКАЗ 31 ОД від 21.01.2022 року).

Найбільш істотну реорганізацію зазнала кафедра в 1929-1950 роках, коли відбувся поділ на ряд галузевих інститутів, і в їх числі був організований Харківський хіміко-технологічний інститут (ХХТІ). Кафедра технології органічних і фарбувальних речовин була розділена на 3 випускаючі кафедри: кафедра коксобензольного виробництва, кафедра технології органічних барвників і проміжних продуктів і кафедра технології жирів. Кафедра коксобензольного виробництва в 1933 році була перейменована в кафедру технології пірогенних процесів, в 1946 році – в кафедру хімічної технології палива, в 1959 році – в кафедру хімічної технології твердого палива. У 1975 році створено кафедру "Технологія органічних речовин" шляхом злиття кафедр хімічної технології твердого палива та технології органічних барвників і проміжних продуктів.

Кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут".

У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють: 2 доктора наук: 1 – фармацевтичних, 1 – біологічних; 7 кандидатів наук: 3 – технічних, 3 – фармацевтичних, 1 – хімічних; 1 співробітник має звання професора, 7 – доцента 1 – старшого наукового співробітника.

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 9 з 9
  • Ескіз
    Документ
    Розробка рецептури крему-мила з використанням рослинної сировини
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2016) Вербицька, В. А.; Марченко, Валерія Сергіївна
  • Ескіз
    Документ
    Косметичний крем для сухої шкіри, збагачений поліненасиченими жирними кислотами і антиоксидантами
    (ДП "Український інститут інтелектуальної власності", 2016) Кричковська, Лідія Василівна; Марченко, Валерія Сергіївна; Папченко, Вікторія Юріївна; Матвеєва, Тетяна Вікторівна
    Косметичний крем для сухої шкіри являє собою емульсійний крем, що містить воду, гліцерин, стеарин косметичний, екстракти, вітаміни Е та А. Додатково крем збагачений поліненасиченими жирними кислотами і антиоксидантами за рахунок введення купажованої олії, котра збалансована за вмістом жирних кислот, ланоліну безводного, воску емульсійного, бджолиного воску, екстракту прополісу, тіотриазоліну та ефірної олії апельсину. При цьому співвідношення поліненасичених жирних кислот ω-6 до ω-3 в основі складає 5:1.
  • Ескіз
    Документ
    Методичні вказівки до практичних робіт з курсу "Основи наукових досліджень у виробництві харчових добавок і косметичних засобів"
    (2021) Бєлінська, Анна Павлівна; Марченко, Валерія Сергіївна
    Методичні вказівки призначені для виконання практичних робіт з дисципліни курсу "Основи наукових досліджень у виробництві харчових добавок і косметичних засобів". Практичні роботи включають в себе завдання з формулювання наукової проблеми, обґрунтування теми наукових досліджень, аналіз наукових публікацій, перевірки на плагіат результатів наукових досліджень у сфері виробництва та використання харчових добавок та компонентів косметичних засобів, харчових та косметичних технологій; придбання навичок обробки результатів однофакторних і багатофакторних експериментів, побудови графіків і діаграм, отримання рівняння, що описує процес, оцінка його адекватності у програмному забезпеченні Microsoft Excel і Statistica; придбання навичок розрахунку складу харчових добавок, харчових продуктів або косметичних засобів за допомогою електронних таблиць, а також придбання навичок наукового консультування, організації наукових досліджень "з нуля" через вирішення нестандартних практичних задач. Практикум дозволить сформувати у студентів навички роботи з науково-технічної літературою за спеціальністю, вивчення основ методик, постановки, планування і проведення наукових експериментів, обробки та узагальнення наукових даних і оформлення результатів роботи у формі кваліфікаційних робіт.
  • Ескіз
    Документ
    Методичні вказівки до лабораторних занять з курсу "Хімічна інженерія харчових добавок". Розділ "Ідентифікація харчових добавок"
    (2021) Бєлінська, Анна Павлівна; Овсяннікова, Тетяна Олександрівна; Школьнікова, Тетяна Василівна; Марченко, Валерія Сергіївна; Соколова, Тетяна Володимирівна
    Харчові добавки в даний час фактично є основою всієї харчової промисловості та незамінною частиною більшості продуктів харчування. Завдяки наявності харчових добавок значно вдосконалено як технологічні процеси приготування продуктів харчування, так і виробничі. Термін придатності будь-якого продукту з харчовою добавкою значно збільшується, що тільки позитивно позначається на прибутках підприємства. З огляду на зростаючі обсяги споживання харчових добавок і високу імпортозалежність харчової та переробної промисловості від їх поставок є очевидною необхідність розвитку даного сектора промисловості і перехід підприємств на продукцію вітчизняних виробників харчових добавок. Методичні вказівки призначено для студентів вищих навчальних закладів усіх форм навчання спеціальності 161 "Хімічні технології та інженерія" і включають в себе методики вилучення харчових добавок із рослинної сировини, а також основні методи їх дослідження та ідентифікації. Результати лабораторних робіт оформлюються в робочий зошит. Оформлена лабораторна робота складається з наступних частин: 1) назва роботи; 2) опис мети роботи; 3) надання коротких теоретичних відомостей з теми роботи; 4) опис технічного оснащення і методики проведення дослідів; 5) отримані в ході проведення дослідів результати; 6) спостереження результатів дослідів (у вигляді таблиці); 7) аналіз даних, отриманих в ході проведення дослідів; 8) висновки роботи.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження мікроелементного складу рослинної сировини, що застосовується в косметиці
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2016) Марченко, Валерія Сергіївна; Кричковська, Лідія Василівна
  • Ескіз
    Документ
    Методичні вказівки до лабораторних занять з курсу "Хімія і технологія харчових добавок"
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2014) Кричковська, Лідія Василівна; Бєлінська, Анна Павлівна; Анан'єва, Валерія Вікторівна; Марченко, Валерія Сергіївна
    Харчові добавки – природні, ідентичні природним, або синтетичні речовини, напівпродукти, що навмисно вводяться до харчової сировини чи готових продуктів з метою їх збереження або надання їм заданих властивостей. Історія застосування харчових добавок нараховує кілька тисячоліть (оцтова кислота, кухонна сіль та інші). Однак тільки в другій половині ХХ століття їм стали приділяти особливу увагу, і вони зайняли стійкі позиції та стали широко використовуватися в харчовій промисловості як найважливіші харчові інгредієнти. Широке розповсюдження харчових добавок привело до необхідності їх класифікації, гігієнічної регламентації, розробки технологій одержання й застосування. Методичні вказівки призначено для студентів вищих навчальних закладів усіх форм навчання спеціальності 7.(8).05130111 "Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів" і включають в себе методики синтезу, аналітичного контролю якості та вказівки на сферу застосування деяких харчових добавок різноманітних класів.
  • Ескіз
    Документ
    Обгрунтування комплексу антиоксидантів для стабілізації косметичного крему
    (НТУ "ХПІ", 2015) Марченко, Валерія Сергіївна; Кричковська, Лідія Василівна; Бєлінська, Анна Павлівна
    У статті запропоновано комплекс антиоксидантів для захисту від окиснювального псування косметичного крему, збагаченого на ω-3 поліненасичені жирні кислоти. Визначено залежність періоду індукції окиснення жирової основи косметичного крему від вмісту і співвідношення обраних антиоксидантів. Обґрунтовано співвідношення антиоксидантів та їх дозування у складі косметичного продукту.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження протиопікової дії емульсійного косметичного засобу
    (НТУ "ХПІ", 2014) Кричковська, Лідія Василівна; Марченко, Валерія Сергіївна; Бєлінська, Анна Павлівна; Анан'єва, Валерія Вікторівна
    У роботі проведено дослідження протиопікової дії емульсійного косметичного крему, до складу якого входять природні антиоксиданти сезамом, сезамін та β-каротин. За допомогою оцінки стану шкірного покриву добровольців після опромінення ультрафіолетовим опроміненням доведено синергітичну дію даних антиоксидантів у складі косметичного засобу.