Кафедра "Органічний синтез та фармацевтичні технології"

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/7484

Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/nanochem

Від січня 2022 року кафедра має назву "Органічний синтез та фармацевтичні технології", попередня назва – "Органічний синтез та нанотехнології" (НАКАЗ 31 ОД від 21.01.2022 року).

Найбільш істотну реорганізацію зазнала кафедра в 1929-1950 роках, коли відбувся поділ на ряд галузевих інститутів, і в їх числі був організований Харківський хіміко-технологічний інститут (ХХТІ). Кафедра технології органічних і фарбувальних речовин була розділена на 3 випускаючі кафедри: кафедра коксобензольного виробництва, кафедра технології органічних барвників і проміжних продуктів і кафедра технології жирів. Кафедра коксобензольного виробництва в 1933 році була перейменована в кафедру технології пірогенних процесів, в 1946 році – в кафедру хімічної технології палива, в 1959 році – в кафедру хімічної технології твердого палива. У 1975 році створено кафедру "Технологія органічних речовин" шляхом злиття кафедр хімічної технології твердого палива та технології органічних барвників і проміжних продуктів.

Кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут".

У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють: 2 доктора наук: 1 – фармацевтичних, 1 – біологічних; 7 кандидатів наук: 3 – технічних, 3 – фармацевтичних, 1 – хімічних; 1 співробітник має звання професора, 7 – доцента 1 – старшого наукового співробітника.

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 1 з 1
  • Ескіз
    Документ
    Методичні вказівки до лабораторних робіт з курсу "Промислова мікробіологія та санітарія"
    (ТОВ "Планета – Прінт", 2021) Овсяннікова, Тетяна Олександрівна; Посохов, Євген Олександрович
    Методичні вказівки призначені для виконання лабораторних робіт з дисципліни курсу "Промислова мікробіологія та санітарія" і допоможуть оволодіти основними навичками проведення мікробіологічних досліджень у практичній діяльності. У методичних вказівках описано обладнання мікробіологічної лабораторії, обладнання мікроскопа та правила роботи з ним, види мікроскопії, наведені методи відбору та підготування проб для мікробіологічного аналізу, методи аналізу зразків, довідкова інформація. Лабораторні роботи включають мету, загальні положення, порядок виконання роботи та питання для самоперевірки. Промислова мікробіологія – це наука про найважливіші мікробіологічні процеси і їх практичне застосування для одержання промисловим способом коштовних продуктів життєдіяльності мікроорганізмів, їх біомаси, як найважливішого білкового продукту, про одержання окремих речовин (препаратів), які використовуються у різних галузях промисловості та медицині. Мікроорганізми, завдяки широкому набору різноманітних ферментних систем, здатні утворювати в процесі життєдіяльності різні продукти обміну, а також модифікувати природні або хімічно синтезовані сполуки та речовини. До процесів, які здійснюють мікроорганізми, та відносяться до промислової мікробіології, належать ряд виробництв: хлібопечення, виноробство, пивоварство, одержання оцту, кисломолочних продуктів, антибіотиків, амінокислот, ферментів, вітамінів, гормонів і інших біологічно активних речовин. До проблем промислової мікробіології відносяться питання захисту високоактивних продуцентів продуктів метаболізму мікроорганізмів від сторонньої мікрофлори. Дану проблему вирішує санітарна мікробіологія. Санітарна мікробіологія – медико-біологічна наука, що досліджує закономірності існування потенційно небезпечних для людини мікроорганізмів у навколишньому середовищі, а також процеси, які ними й обумовлені, та можуть безпосередньо або побічно впливати на промислові мікробіологічні процеси та здоров'я людей. Санітарна мікробіологія відноситься до групи профілактичних наук і перебуває на стику мікробіології, гігієни та епідеміології.