Кафедра "Технологія жирів і продуктів бродіння"

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/7476

Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/food

Від 2011 року кафедра має назву "Технологія жирів і продуктів бродіння", первісна назва – "Технологія жирів".

Кафедра "Технологія жирів" розпочала свою діяльність у 1930 році. Від початку заснування ХПТІ, спеціальність технологія жирів була складовою частиною кафедри технології органічних і забарвлюючих речовин і тільки в 1923 році виділена в окрему групу.

Кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут". Випускники кафедри працюють в олійно-жировій, кондитерській, пивоварній, виноробній, спиртовій, лікеро-горілчаній та безалкогольній галузях харчової промисловості.

У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють: 3 доктора та 10 кандидатів технічних наук; 3 співробітника мають звання професора, 4 – доцента, 1 – старшого наукового співробітника.

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 4 з 4
  • Ескіз
    Документ
    Удосконалення технології визначення бенз[а]пірену та суми пав в рослинних оліях
    (НТУ "ХПІ", 2016) Левчук, Ірина Володимирівна; Кіщенко, Володимир Анатолійович; Тимченко, Валентина Кузьмівна; Куниця, Катерина Вікторівна
    В статье представлено определение бенз[а]пирена и других полициклических ароматических углеводородов на основе высокоэффективного жидкостного анализатора Agilent 1200. Описан принцип определения полициклических ароматических углеводородов в маслах и масложиросодержащих продуктах при помощи on-line донорно-акцепторной комплексной хроматографии и высокоэффективной жидкостной хроматографии с флюорисцентным детектированием на анализаторе Agilent 1200 в сравнении с анализатором согласно ISO 22959.
  • Ескіз
    Документ
    Удосконалення методу контролювання домішок мінеральних олив у рослинних оліях
    (НТУ "ХПІ", 2016) Левчук, Ірина Володимирівна; Кіщенко, Володимир Анатолійович; Тимченко, Валентина Кузьмівна; Куниця, Катерина Вікторівна
    В статье показано становление научно-обоснованного подхода к разработке и совершенствованию метода контроля примесей минеральных масел в растительных маслах методом высокотемпературной газожидкостной хроматографии. По результатам исследований установлена необходимость внедрения технохимического контроля на предприятиях масложировой отрасли с определения минеральных масел для контроля исходного сырья, готовой продукции, технохимического процесса извлечения растительных масел и при замене растворителей (гексана) во время экстракции. Экспериментально доказана воспроизводимость методики выявления минеральных масел методом высокотемпературной газожидкостной хроматографии.
  • Ескіз
    Документ
    Амарантова олія - якість та безпечність щодо використання як біологічно активної добавки
    (НТУ "ХПІ", 2015) Левчук, І. В.; Кіщенко, В. А.; Тимченко, Валентина Кузьмівна; Куниця, Катерина Вікторівна
    В статье подтверждена высокая ценность амарантового масла в качестве биологически активной добавки. Разработан метод исследования сквалена – естественного антиоксиданта на основе методов газожидкостной и тонкослойной хроматографии. Представлены результаты мониторинга сквалена в амарантовом масле и определены его некоторые структурные, физико-химические и показатели безопасности для целей идентификации, фальсификации и создания схем технохимического контроля производства.
  • Ескіз
    Документ
    Сучасні методи ідентифікації олій та жирів у технохімконтролі жиропереробного виробництва
    (НТУ "ХПІ", 2015) Левчук, І. В.; Кіщенко, В. А.; Тимченко, Валентина Кузьмівна; Куниця, Катерина Вікторівна
    У статті представлено результати досліджень жирнокислотного, ацилгліцеринового складу та складу стеринової фракції сумішей рослинних і тваринних жирів. Показано, що сучасні способи ідентифікації олій та жирів повинні застосовувати комплекс аналітичних методів газорідинної хроматографії та хроматомас-спектроскопії. Науково обґрунтовано необхідність перегляду схем технохімічного контролю початкової сировини жиропереробного виробництва.