Кафедра "Технологія жирів і продуктів бродіння"

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/7476

Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/food

Від 2011 року кафедра має назву "Технологія жирів і продуктів бродіння", первісна назва – "Технологія жирів".

Кафедра "Технологія жирів" розпочала свою діяльність у 1930 році. Від початку заснування ХПТІ, спеціальність технологія жирів була складовою частиною кафедри технології органічних і забарвлюючих речовин і тільки в 1923 році виділена в окрему групу.

Кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут". Випускники кафедри працюють в олійно-жировій, кондитерській, пивоварній, виноробній, спиртовій, лікеро-горілчаній та безалкогольній галузях харчової промисловості.

У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють: 3 доктора та 10 кандидатів технічних наук; 3 співробітника мають звання професора, 4 – доцента, 1 – старшого наукового співробітника.

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 6 з 6
  • Ескіз
    Документ
    Переробка відходів виноробної промисловості
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2015) Турнанба, І. Е.; Чумак, Ольга Петрівна
  • Ескіз
    Документ
    Програма, методичні вказівки та контрольні завдання з дисципліни "Технологія галузі. Технологічні розрахунки та звітність в галузі"
    (2019) Чумак, Ольга Петрівна; Тимченко, Валентина Кузьмівна; Демидов, Ігор Миколайович
    Дисципліна "Технологія галузі. Технологічні розрахунки та звітність в галузі" входить до циклу дисциплін професійної та практичної підготовки викладається на завершальному етапі підготовки бакалаврів зі спеціальності 181 "Харчові технології" спеціалізація "Технології жирів, жирозамінників і ефірних масел". Названа дисципліна складається з трьох частин: "Технологія видобування олій", "Технологія переробки жирів", "Ліпіди і жири їх основні властивості. Технологія ефірних масел та парфумерно-косметичних продуктів". Вивченню цієї дисципліни передують дисципліни фундаментального і професійно-орієнтованих циклів, після чого чиниться дипломне проектування. Метою вивчення дисципліни «Технологія галузі. Технологічні розрахунки та звітність в галузі» є самостійне опанування студентами теоретичних основ та технології підготовчих операцій і виробництва олій пресовим і екстракційним способом; виробництва рафінованих олій та жирів, модифікованих жирів, маргаринової продукції, майонезу і майонезних соусів, харчових поверхнево-активних речовин, гліцерину, жирних кислот, господарчого та туалетного мила; технології ефірних масел і парфумерно-косметичних виробів, а також знайомство з відповідними нормативними матеріалами та одержань знань і навиків з технологічних розрахунків і формам звітності на відповідних виробництвах.
  • Ескіз
    Документ
    Програма, методичні вказівки та контрольні завдання з дисципліни "Технологія галузі. Технологічні розрахунки, облік та звітність у галузі"
    (2019) Чумак, Ольга Петрівна; Березка, Тетяна Олександрівна; Арутюнян, Тетяна Володимирівна
    Програму складено для студентів першого (бакалаврського) рівня за спеціальністю 181"Харчові технології" спеціалізації 181- 02 "Технології продуктів бродіння і виноробства" заочної форми навчання. Дисципліна "Технологія галузі. Технологічні розрахунки, облік та звітність у галузі" складається з чотирьох частин: "Технологія солоду і пива", "Технологія безалкогольних напоїв і фасованих питних та мінеральних вод", "Технологія етилового спирту та лікерогорільчаних виробів", "Технологія вина та коньяку". Матеріал курсу базується на матеріалі дисциплін циклу гуманітарних і соціально-економічних дисциплін: "Історія науки і техніки", "Іноземна мова", та дисциплін природничо-наукового циклу, а саме: "Фізика", "Органічна хімія", "Аналітична хімія", "Біохімія", "Технічна мікробіологія", "Неорганічні хімія", "Фізична і колоїдна хімія", "Основи екології". Для якісного засвоєння матеріалу курсу студенти мають добре володіти знаннями з дисциплін професійної та практичної підготовки: "Теплотехніка", "Основи фізіології та гігієни харчування", "Електротехніка", "Харчові технології", "Метрологія, стандартизація, сертифікація та управління якістю", "Основи наукових-досліджень і технічної творчості", "Основи промислового будівництва та санітарної техніки", "Технологічне обладнання галузі". Ця програма складена відповідно до сучасного рівня розвитку технології бродильних виробництв. Після вивчення дисципліни відбувається дипломне проектування.
  • Ескіз
    Документ
    Програма, методичні вказівки та контрольні завдання з дисципліни "Сучасні технології вина і коньяку"
    (2019) Чумак, Ольга Петрівна
    Дисципліна "Сучасні технології вина і коньяку" входить до складу рекомендованого переліку навчальних дисциплін нормативної частини освітньо-професійної програми підготовки магістрів спеціальності 181 "Харчові технології", спеціалізації "Технології продуктів бродіння і виноробства". Предметом вивчення навчальної дисципліни "Сучасні технології вина і коньяку" є технологія виноградних та плодово-ягідних вин, коньяків, бренді та інших міцних напоїв, схеми технохімічного і мікробіологічного контролю, методики визначення якісних показників сировини, основних і допоміжних матеріалів, напівпродуктів, готової продукції, вторинних продуктів виноробства й оцінювання їх відповідності вимогам чинної нормативної документації, методики розрахунку продуктів, основних і допоміжних матеріалів, втрат і відходів виробництва. Метою викладання начальної дисципліни "Сучасні технології вина і коньяку" є формування у студентів системи навичок для здійснення ефективної професіональної діяльності на підприємствах виноробної галузі та у наукових закладах в умовах ринкової економіки, технічного переоснащення й удосконалення підприємств, застосування сучасних інноваційних технологій на основі творчого об’єднання і впровадження у виробництво отриманих знань з фундаментальних, загальноінженерних, економічних та спеціальних дисциплін, забезпечення випуску високоякісної продукції з гарантованим ступенем безпеки для людини і навколишнього середовища, оптимальними питомими витратами людської праці, матеріальних та енергетичних ресурсів.
  • Ескіз
    Документ
    Текст лекцій з дисципліни "Сучасні технології вина і коньяку"
    (2019) Чумак, Ольга Петрівна
    Виноробна галузь є перспективним напрямком розвитку економіки України, що обумовлено сприятливими ґрунтово-кліматичними умовами і достатньою забезпеченістю трудовими та іншими ресурсами. Проте, сьогодні стабільній та ефективній роботі виноробних підприємств перешкоджає численна кількість проблем, серед них такі: загальний кризовий стан економіки країни, низька забезпеченість сировиною переробних заводів, порушення паритетних взаємовідносин виробників сировини та виноробних підприємств, висока конкуренція, незахищеність вітчизняного виробника, відсутність належної підтримки з боку держави, низька якість виробленої продукції тощо. Одним з важливих показників розвитку виноробної галузі є переробка виноматеріалів. У цілому по Україні спостерігається зменшення обсягу переробки винограду на виноматеріали. Негативна тенденція просліджується у таких областях, як Миколаївська, Херсонська, проте в Одеській та Закарпатській областях спостерігається позитивна динаміка. Найбільшу частку у переробці винограду на виноматеріали займає Одеська область. Найменше фактично перероблено власного винограду на виноматеріали підприємствами Миколаївської (7,6 %) та Закарпатської (11,4 %) областей. На виноробну галузь України впливають такі фактори: високі акцизні ставки, висока ціна ліцензії, нерозвиненість внутрішнього ринку, низька конкурентоспроможність українського вина. Матеріал конспекту лекцій складено відповідно до навчальної і робочої програм названої дисципліни. Конспект лекцій з дисципліни "Сучасні технології вина і кон’яку" видається вперше державною мовою.
  • Ескіз
    Документ
    Щодо отримання лецитину з фосфатидів соняшникової олії
    (НТУ "ХПІ", 2019) Чумак, Ольга Петрівна; Березка, Тетяна Олександрівна; Мольченко, Світлана Миколаївна
    У статті розглянуті багатостадійні технології отримання харчового лецитину з використанням високих температур. В результаті роботи отримано харчовий лецитин з фосфатидного концентрату соняшникової олії з використанням ацетону і етилового спирту. Було досліджено вплив гідропероксиду водню на фосфатидний концентрат і на властивості отриманого лецитину. Встановлено, що отриманий з фосфатидного концентрату лецитин за своїми фізико-хімічними властивостями відповідає вимогам СОУ 15.4-37-12: 2004. Визначено ІК-спектр лецитину, що підтверджує присутність функціональних фрагментів, які характерні для харчового лецитину. У подальшому отримані експериментальні дані будуть використані для розробки технології отримання харчового лецитину. Передбачається, що дані дослідження дозволять впровадити нову технологію в хімічну промисловість народного господарства.