Кафедра "Технологія жирів і продуктів бродіння"

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/7476

Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/food

Від 2011 року кафедра має назву "Технологія жирів і продуктів бродіння", первісна назва – "Технологія жирів".

Кафедра "Технологія жирів" розпочала свою діяльність у 1930 році. Від початку заснування ХПТІ, спеціальність технологія жирів була складовою частиною кафедри технології органічних і забарвлюючих речовин і тільки в 1923 році виділена в окрему групу.

Кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут". Випускники кафедри працюють в олійно-жировій, кондитерській, пивоварній, виноробній, спиртовій, лікеро-горілчаній та безалкогольній галузях харчової промисловості.

У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють: 3 доктора та 10 кандидатів технічних наук; 3 співробітника мають звання професора, 4 – доцента, 1 – старшого наукового співробітника.

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 1 з 1
  • Ескіз
    Документ
    Технологічні аспекти одержання високоякісного ядра соняшнику для кондитерської промисловості
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020) Перевалов, Леонід Іванович; Фадєєв, Леонід Васильович; Тимченко, Валентина Кузьмівна; Д'яченко, Михайло Валентинович
    Стаття присвячена розробці ресурсозаощадної технології обрушування насіння соняшнику у замороженому стані, що дозволяє підвищити ступінь обрушування насіння і вихід цілого ядра. Метою дослідження було наукове обґрунтування технології обрушування дрібної фракції насіння соняшнику у замороженому стані. Була описана і побудована експериментальна установка для охолодження насіння до мінусових температур. Після одержання лабораторного зразку дрібної фракції з промислової фракції насіння соняшнику кондитерського сорту «Лакомка» було визначено його основні технологічні показники, ефективні технологічні параметри обрушування досліджуваної фракції, яке забезпечує максимальний вихід цілого і незруйнованого ядра за умови температури насіння. Визначено найбільший вихід цілого ядра в інтервалі швидкостей обертання ротору. Другий етап дослідження було присвячено виявленню закономірностей впливу охолодження до мінусових температур насіння на склад рушанки і характеристики обрушування в інтервалі ефективних значень швидкості обертання ротору насіннєрушки. Встановлено, що охолодження насіння соняшнику перед обрушуванням має позитивний ефект на вихід цілого ядра та його якість; було визначено ефективні технологічні параметри обрушування дрібної фракції насіння, які забезпечують зростання виходу цілого ядра, а також суттєво збільшують вихід незруйнованого ядра – обов’язкова вимога виробництва.