Кафедра "Технологія жирів і продуктів бродіння"

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/7476

Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/food

Від 2011 року кафедра має назву "Технологія жирів і продуктів бродіння", первісна назва – "Технологія жирів".

Кафедра "Технологія жирів" розпочала свою діяльність у 1930 році. Від початку заснування ХПТІ, спеціальність технологія жирів була складовою частиною кафедри технології органічних і забарвлюючих речовин і тільки в 1923 році виділена в окрему групу.

Кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут". Випускники кафедри працюють в олійно-жировій, кондитерській, пивоварній, виноробній, спиртовій, лікеро-горілчаній та безалкогольній галузях харчової промисловості.

У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють: 3 доктора та 10 кандидатів технічних наук; 3 співробітника мають звання професора, 4 – доцента, 1 – старшого наукового співробітника.

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 2 з 2
  • Ескіз
    Документ
    Kinetics and thermodynamics of biocatalytic glycerolysis of triacylglycerols enriched with omega-3 polyunsaturated fatty acids
    (Украинский государственный химико-технологический университет, 2018) Nekrasov, P. O.; Piven, Olena Mykolayivna ; Nekrasov, O. P.; Gudz, O. M.; Kryvonis, N. O.
    The enrichment of fats with omega-3 polyunsaturated acids increases the nutritive value of fats and makes them more health promoting by boosting the immune system and reducing blood coagulability, the level of neutral lipids and the risk of coronary heart disease and atherosclerosis. That is why it is important to develop scientific basis of the synthesis of these lipid systems. There have been created the mathematical model of kinetics of enzymatic glycerolysis of triacylglycerols enriched with omega-3 polyunsaturated fatty acids, enabling quantitative and qualitative assessment of the reaction composition. For the mathematical modeling of the process, a system of nonlinear differential equations has been created which describes the change in the content of the resulting substrates and reaction products through time. To determine acylglycerol composition of the reaction systems, the high temperature gas-liquid chromatography method was used. The simulation was performed using Mathcad 15 environment via the identification of the parameters of the model by means of a random multivariable search algorithm being called a method of complexes, in the course of which the errors between experimental and model data were minimized. The Runge–Kutta method with a variable step of the fourth order of accuracy was used as a numerical procedure for differential equations modelling. As a result of the calculations, the numerical values of the constants of direct and reverse reactions rates and the corresponding equilibrium constants were determined. Based on the received constants of homogeneous substrates mixtures the values of thermodynamic parameters and activation energies of the studied process have been calculated. The conclusions have been drawn about the contribution of each reaction, occurring during biocatalytic glycerolysis of triacylglycerols, to the process under consideration.
  • Ескіз
    Документ
    Математичне моделювання властивостей жирових систем з нульовим вмістом транс-ізомері
    (НТУ "ХПІ", 2018) Некрасов, Павло Олександрович; Гудзь, Ольга Миколаївна; Созоник, Вікторія Валеріївна
    Переважна більшість твердих жирів у рецептурах маргаринів та жирів спеціального призначення в Україні виробляється методом часткової гідрогенізації. Цей метод модифікації жирів призводить до утворення у їх складі значної кількості транс-ізомерів жирних кислот, які негативно впливають на організм людини, зокрема підвищують ризик серцево-судинних захворювань. Показана можливість вирішення вказаної проблема шляхом використання ферментативної переетерифікації жирів з застосуванням препарату Lipozyme RM IM для виробництва жирів підвищеної харчової цінності з нульовим вмістом транс-ізомерів жирних кислот. Отримано математичну модель, яка дозволяє на основі даних про компонентний склад жирової основи прогнозувати вміст твердої фази в продуктах ферментативної переетерифікації, що є одним із найважливіших способів оцінки їх консистенції. Крім того, модель дозволяє вирішувати зворотну задачу – виходячи з цільової консистенції жирового продукту знаходити його рецептуру.