Кафедра "Технологія жирів і продуктів бродіння"

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/7476

Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/food

Від 2011 року кафедра має назву "Технологія жирів і продуктів бродіння", первісна назва – "Технологія жирів".

Кафедра "Технологія жирів" розпочала свою діяльність у 1930 році. Від початку заснування ХПТІ, спеціальність технологія жирів була складовою частиною кафедри технології органічних і забарвлюючих речовин і тільки в 1923 році виділена в окрему групу.

Кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут". Випускники кафедри працюють в олійно-жировій, кондитерській, пивоварній, виноробній, спиртовій, лікеро-горілчаній та безалкогольній галузях харчової промисловості.

У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють: 3 доктора та 10 кандидатів технічних наук; 3 співробітника мають звання професора, 4 – доцента, 1 – старшого наукового співробітника.

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 3 з 3
  • Ескіз
    Документ
    Development of extruded animal feed based on fat and oil industry waste
    (Технологічний центр, 2023) Petik, Ihor; Litvinenko, Olena; Kalyna, Viktoriia; Illinska, Olha; Raiko, Valentina; Filenko, Olesia; Lutsenko, Maryna V.; Romanova, Tetiana; Svishchova, Yana; Ivakin, Oleksii
    The paper considers the way to solve the problem of processing waste from the oil and fat industry, namely sunflower and soybean meals, which are a source of many valuable substances. The peculiarity of the work lies in determining the rational ratio of the base components of extruded animal feed, which is an important aspect of obtaining highquality competitive products. The research object is the use of oil and fat industry waste in extruded animal feed technology. The rational ratio of the components of extruded animal feed has been determined. The rational ratio of animal feed components is: sunflower meal – 0.40 parts by weight; soybean meal – 0.25 parts by weight; oatmeal – 0.35 parts by weight. The animal feed sample with justified composition corresponds to the commercial analogue in terms of porosity (72 % and 76 %, respectively) and cost ($285/t and $285/t, respectively). In addition, the extruded feed with the developed composition exceeds the commercial analogue in terms of protein content by 3.2 times and essential amino acids content by 2.9 times. The obtained data are explained by the use of a complex of components, namely oil and fat waste and starch-containing grain raw materials with various limiting amino acids and various technological features of the extruded mass of their mixture. The feature of the obtained results is the possibility to control the technological characteristic (porosity) of the finished product depending on the components ratio, which allows changing product characteristics according to consumer requirements. The research results make it possible to efficiently process secondary products of oilseed processing into a new competitive marketable product. From a practical point of view, the technology makes it possible to reduce the cost of storage/utilization of industry waste, get additional income from new products sales and improve environmental conditions. The applied aspect of using the scientific result is the possibility to create a range of animal feed with different technological indicators depending on the components ratio.
  • Ескіз
    Документ
    Екстракційний потенціал розчинів деяких кислот стосовно фенольних сполук
    (Український науково-дослідний інститут олій та жирів, 2017) Лабейко, Марина Анатоліївна; Гладкий, Федір Федорович; Литвиненко, Олена Анатоліївна; Федякіна, Зоя Павлівна
    В статті розглянуто проблему видалення фенольних сполук, і зокрема хлорогенової кислоти, зі соняшникового шроту, з метою отримання у подальшому якісного харчового білку світлого кольору. В якості екстрагенту обрано розчин соляної кислоти; визначено раціональні параметри процесу екстрагування: концентрація розчинника, температура процесу, гідромодуль, тривалість екстрагування, кількість та спосіб промивок.
  • Ескіз
    Документ
    Удосконалення методики кількісного визначення хлорогенової кислоти у шроті з насіння соняшнику
    (НТУ "ХПІ", 2019) Лабейко, Марина Анатоліївна; Литвиненко, Олена Анатоліївна; Гладкий, Федір Федорович; Федякіна, Зоя Павлівна
    У статті розглянуто корисні властивості сполук - антиоксидантів стосовно жирових продуктів харчування та організму людини вцілому. Зазначено, які бувають антиоксиданти за природою та описано механізми їх дії. Крім того, обґрунтовано вибір соняшникового шроту, як сировини для виробництва антиоксидантів і вказано, які саме антиоксиданти містяться у шроті. До них належать поліфенольні сполуки і, зокрема хлорогенова кислота, кількість якої складає 43-73 % усіх поліфенольних сполук, виділених з ядра соняшника та 1-4 % стосовно соняшникового шроту. Розглянуто методи кількісного аналізу поліфенольних сполук - антиоксидантів та, враховуючи переваги і недоліки, обрано один з них для подальших досліджень - метод перманганатного титрування, який базується на окисленні фенольних сполук перманганатом калію за участю індигокарміну як індикатору. Кінець реакції визначається за зникненням зеленого відтінку і появою чистого жовтого кольору. Обраний метод був удосконалений з метою усунення труднощів під час визначення кінця реакції. Для економії часу та кількості розчинника, підготовку зразка шроту для вилучення поліфенольних сполук і, зокрема хлорогенової кислоти, також вдосконалено за допомогою центрального композитного ортогонального планування другого порядку з наступним математичним моделюванням в пакеті програмного забезпечення MathCad. Серію дослідів щодо екстрагування хлорогенової кислоти із соняшникового шроту проводили в одну ступінь у колбі зі зворотним холодильником на киплячій водяній бані. Визначено оптимальні умови процесу екстрагування: концентрація водного розчину етилового спирту становить 60%, гідромодуль шрот: розчинник 1:90, тривалість екстракції - 30 хвилин. За отриманих умов масова частка хлорогенової кислоти складає 7,99 %. (Враховуючи, що масова частка хлорогенової кислоти у соняшниковому шроті за традиційних умов екстрагування - складає 6,80 %).Визначення оптимальних параметрів процесу екстрагування фенольних сполук дозволило істотно скоротити тривалість процесу підготовки проби, зменшити вартість екстрагента - етанольного розчину і збільшити вихід кінцевого продукту у порівнянні з відомим традиційним методом.