Кафедра "Біотехнологія, біофізика та аналітична хімія"

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/15

Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/biotech

Кафедра "Бiотехнологiя, біофізика та аналiтична хiмiя" була створена у 1998 році на базі кафедри "Аналітична хімія", яка у 1940 році була виділена з кафедри хімії в самостійну кафедру. Ініціатива створення кафедри належить доктору технічних наук, професору Миколі Федосовичу Клещеву.

Кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут". Кафедра провадить освітню, методичну та наукову діяльність у галузі знань "Хімічна та біоінженерія". Крім теоретичних основ біотехнології, велику увагу було приділяється контролю якості і сертифікації біотехнологічної продукції.

У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють: 2 доктора наук: 1 – технічних, 1 – фармацевтичних; 8 кандидатів наук: 3 – біологічних, 5 – технічних; 2 співробітника мають звання професора, 6 – доцента.

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 71
  • Ескіз
    Документ
    Застосування стехіометричних імітаційних моделей масової дії в біотехнології
    (Державний біотехнологічний університет, 2024) Яригіна, І. Р.; Бєлінська, Анна Павлівна
  • Ескіз
    Документ
    Біотехнологія препаратів моноклональних антитіл
    (Державний біотехнологічний університет, 2024) Стриж, А. О.; Бєлих, Ірина Анатоліївна
  • Ескіз
    Документ
    Перспективи промислового виробництва L-лізину за допомогою штаму мікроорганізмів Сorynebacterium glutamicum
    (Державний біотехнологічний університет, 2024) Міщенко, Д. М.; Самойленко, Сергій Іванович
  • Ескіз
    Документ
    Аналітичні методи визначення іонів Ca²⁺ та Mg²⁺ в біофармацевтичних препаратах
    (Державний біотехнологічний університет, 2024) Малишко, К. С.; Бєлих, Ірина Анатоліївна
  • Ескіз
    Документ
    Генна інженерія як основний напрямок сучасної біотехнології
    (Державний біотехнологічний університет, 2024) Ковальницька, К. О.; Гаврютіна, В. А.; Масалітіна, Наталія Юріївна
  • Ескіз
    Документ
    Оптимізація біотехнології виробництва вітаміну D2 з використанням дріжджів Saccharomyces cerevisiae
    (Державний біотехнологічний університет, 2024) Коріненко, М. Є.; Бєлих, Ірина Анатоліївна
  • Ескіз
    Документ
    Перспективи біотехнологічного одержання кемпферолу з використанням дріжджів Saccharomyces сerevisiae
    (Державний біотехнологічний університет, 2024) Федоров, О. С.; Самойленко, Сергій Іванович
  • Ескіз
    Документ
    Біотехнологія одержання мананів із Saccharomyces cerevisiae
    (Державний біотехнологічний університет, 2024) Буренькова, Г. Д.; Звягінцева, Оксана Вікторівна
  • Ескіз
    Документ
    Cosmetic products containing probiotics: trends and issues
    (Odesa I. I. Mechnikov National University, 2024) Putyatin, B.
    Probiotics, defined as “live microorganisms that, when present in sufficient quantities, confer a health benefit on the host,” are becoming increasingly in demand in the market. However, many products labeled as probiotics do not meet these characteristics. In recent years, the cosmetics industry has seen an increase in the number of products claiming to be probiotic. Although probiotics may have several potential applications in personal care products, it is still necessary to ensure proper manufacturing practices to ensure that consumers actually receive probiotic products.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження амілолітичної активності культуральної рідини в біотехнології симбіотичних культур Меdusomyces Gisevii та Oryzamyces Indici
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021) Масалітіна, Наталія Юріївна; Близнюк, Ольга Миколаївна; Бєлінська, Анна Павлівна; Варанкіна, Олександра Олександрівна; Кричковська, Лідія Василівна
    На підставі аналізу літературних джерел встановлено, що природні симбіонти Medusomyces Gisevii та Oryzamyces Indici є цінним біотехнологічними об'єктами. Актуальним є пошук способів впливу на нього з метою отримання тих чи інших продуктів його життєдіяльності. На даний час є актуальним пошук мікроорганізмів продуцентів ферментів, в тому числі амілази. Одним з перспективних в цьому плані біооб'єктів є природні мікробні симбіонти Medusomyces Gisevii (чайний гриб) і Oryzamyces Indici, які завдяки неідентичності мікробіологічного складу та різних умов вирощування можуть мати різний компонентний склад метаболітів. Проведено дослідження амілолітичної активності культуральної рідини Medusomyces Gisevii і Oryzamyces Indici з різними термінами культивування. Вирощування гриба здійснювалося в лабораторних умовах за класичною методикою. Встановлена оптимальна концентрація сахарози для нарощування біомаси Меdusomyces Gisevii та Oryzamyces Indici, яка становить 5 %. Концентрація сахарози 15 % та вище не рекомендується для застосування через пригнічення зростання біомаси із зростанням концентрації вуглеводів в культуральному середовищі. Встановлено, що дані симбіонти починають проявляти амілолітичну активність вже на 7-8-му добу культивування в стандартному живильному середовищі, середовищі з додаванням 10% молока і середовищі на основі сироватки. З плином часу амілолітична активність підвищується. Однак інтенсивність метаболізму мікроорганізмів, критерієм якої є співвідношення загальної і екзогенної амілази, найбільш виражена на ранніх термінах культивації. Встановлено, що культуральна рідина полікультур проявляє високу амілолітичну активність. Даний факт дозволяє вважати інокулят Medusomyces Gisevii і Oryzamyces Indici перспективною біотехнологічною сировиною як джерела фермента амілази.