Кафедра "Інтегровані технології, процеси і апарати"

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/1789

Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/itpa

Від 2005 року кафедра має назву "Інтегровані технології, процеси і апарати", первісна назва – кафедра загальної хімічної технології, процесів і апаратів.

Кафедра загальної хімічної технології, процесів і апаратів створена в 1933 році, а очолив її професор Максим Ісидорович Некрич, який у свій час закінчив Паризький університет – Сорбонну (Франція). Але ще в 1927 році професор М. Д. Зуєв починає читати студентам курс загальної хімічної технології, доповнюючи його розрахунком процесів і апаратів, а також контрольно-вимірювальних приладів. У 1964 році від кафедри загальної хімічної технології, процесів і апаратів відокремилася нова кафедра – "Автоматизації хімічних виробництв".

Від 1977 року кафедру очолював Леонід Леонідович Товажнянський, кандидат технічних наук, доцент, на той час проректор ХПІ, а згодом – доктор технічних наук, професор, Заслужений діяч науки і техніки України, Заслужений працівник вищої школи, лауреат Державної премії, Дійсний член Академії наук вищої школи України, ректор НТУ «ХПІ». Виконувачем обов’язків завідувача кафедри у період з 1977 по 1981 роки був І. С. Чернишов.

Від 1 лютого 2018-го року кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут".

У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють: 2 доктора та 12 кандидатів технічних наук; 2 співробітника мають звання професора, 11 – доцента.

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 10
  • Ескіз
    Документ
    Кінетика і термодинаміка ферментативного процесу виробництва жирових систем з мінімальним вмістом транс-ізомерів
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019) Некрасов, Павло Олександрович; Гудзь, Ольга Миколаївна; Руднєва, Світлана Іванівна; Некрасов, Олександр Павлович
    В роботі виконано математичне моделювання кінетики ферментативної переетерифікації триацилгліцеринів під дією ферментного препарату Novozym 40086 («Novozymes», Данія). Визначено константи швидкостей прямих і зворотних реакцій, а також їх константи рівноваги. Розраховано термодинамічні параметри і зроблено висновок про внесок кожної з реакцій у загальний процес. Отримані результати є основою для визначення технологічних параметрів виробництва жирових систем з мінімальним вмістом транс-ізомерів.
  • Ескіз
    Документ
    Новий експрес-метод визначення вмісту твердої фази в жирі
    (НТУ "ХПІ", 2006) Некрасов, Павло Олександрович; Гладкий, Федір Федорович; Гасюк, Л. В.
    The dependence of monochromatic radiation dispersion by hardened fats on solid phase content in them was ascertained. On this basis the inexpensive method of rapid analysis of solid phase content in fat in domestic enterprises environment was proposed.
  • Ескіз
    Документ
    Ферментна переробка тваринних жирів
    (НТУ "ХПІ", 2005) Некрасов, Павло Олександрович; Гладкий, Федір Федорович; Чумак, Ольга Петрівна; Решетняк, Н. В.
    Доведена можливість отримання жирів для виробництва маргарину шляхом ферментної переетерифікації сумішей тваринних жирів з рослинними. В якості біокаталізатора використовувався ферментний препарат Ліпозім TL IM («Novozymes», Данія). Виконано аналіз вихідних сумішей і продуктів реакцій.
  • Ескіз
    Документ
    Реологічні характеристики жирових продуктів, збагачених діацилгліцеринами
    (НТУ "ХПІ", 2007) Некрасов, Павло Олександрович; Решетняк, Н. В.
    Підтверджено можливість одержання жирів, збагачених діацилгліцеринами, шляхом ферментативного гліцероліза. В якості біокаталізатора використовувався ферментний препарат Новозім 435 («Novozymes», Данія). Встановлені емульгуючі властивості продукту реакції, а також здійснено порівняльний аналіз реологічних характеристик емульсій на його основі.
  • Ескіз
    Документ
    Оптимізація параметрів процесу ферментативної етерифікації жирних кислот етанолом
    (НТУ "ХПІ", 2012) Некрасов, Павло Олександрович
    Use of artificial neural network-genetic algorithm technique made it possible to determine optimal process parameters of enzymatic esterification fatty acids with ethanol. The results of laboratory and experimental-industrial tests corroborated optimum modelling adequacy for four primary process parameters: substrates ratio, enzyme amount, temperature and time.
  • Ескіз
    Документ
    Оптимізація параметрів процесу ферментативного ацидолізу жирів
    (НТУ "ХПІ", 2011) Некрасов, Павло Олександрович; Подлісна, О. В.
    The article deals with issues related to the investigation of the influence of such parameters as temperature, enzyme load, molar ratio of substrates and reaction time on yield of twice -substituted structured lipids in enzymatic acidolysis of sunflower oil and caprylic acid. Optimal conditions and mathematic model, that allow us to predict the yield of twice-substituted structured lipids depending on critical process conditions were obtained.
  • Ескіз
    Публікація
    Оптимізація параметрів процесу ферментативного гліцеролізу жирів комбінуванням методів генетичних алгоритмів і нейронних мереж
    (НТУ "ХПІ", 2010) Некрасов, Павло Олександрович; Малько, Максим Миколайович
    Use of artificial neural network-genetic algorithm technique made it possible to determine optimal process parameters of enzymatic glycerolizes of fats. The results of laboratory and experimental-industrial tests corroborated optimum modeling adequacy for four primary process parameters: substrates ratio, enzyme amount, temperature and time.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження кінетики процесу отримання структурованих ліпідів методом ферментативної трансетерифікації жирів
    (НТУ "ХПІ", 2010) Некрасов, Павло Олександрович
    Mathematical modeling of enzymatic fats transesterification kinetic was fulfilled. Rate constants for direct and reverse reactions were estimated. Equilibrium constants of the reactions were determined. Computed thermodynamic characteristics gave an opportunity to establish the dominant reaction.
  • Ескіз
    Документ
    Оптимізація процесу молекулярної дистиляції при отриманні жирів, збагачених діацилгліцеринами
    (НТУ "ХПІ", 2009) Некрасов, Павло Олександрович
    Using response surface methodology the optimal parameters of molecular distillation process were identified with the aim of diacylglycerol content enhancement in medioprophylactic and functional fats. It was ascertained that the maximum diacylglycerol content (84% w/w) occurred when at residual pressure 0,01 Pa the distillation was carried out for 2,65 h at 145 ºC.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження механізму ферментативного гліцеролізу жирів
    (НТУ "ХПІ", 2009) Некрасов, Павло Олександрович
    In presented work it was ascertained that enzymecatalyzed glycerolysis of fats obeys ping-pong bi-bi mechanism. According to the mechanism scheme the glycerolysis is the complex process which involves three competitive reactions. Computed equilibrium constants gave an opportunity to establish the dominant reaction.