Кафедра "Фізичне виховання"

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/1195

Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/sport

Кафедра "Фізичне виховання" заснована в 1950 році з ініціативи тодішнього ректора, професора Михайла Федоровича Семка у зв’язку з реорганізацією кафедри військово-прикладної підготовки. Першим її завідувачем був Костянтин Терентійович Черниченко .

Спеціальність "Фізична культура і спорт" заснована в 1994 році. Кафедра володіє унікальною матеріальною базою для занять більш ніж з 30 видів спорту і рекреації.

Кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту соціально-гуманітарних технологій Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут".

На кафедрі працюють понад 50 викладачів, тренерів, вчених, з них: 4 кандидата педагогічних наук, 2 кандидата технічних наук, 1 кандидат психологічних наук, 1– доктор філософії; 8 співробітників мають звання доцента, 1 – старшого наукового співробітника.

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 23
  • Ескіз
    Документ
    Методичні вказівки до практичних занять з навчальної дисципліни "Одноборства та атлетизм"
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024) Бочкарев, Сергій Володимирович
    В методичних вказівках у першому розділі визначена і сформульована переважна більшість основних термінів та понять, які використовують у навчанні тренери і спортсмени, що займаються спортивними одноборствами. Далі детально розглянуто стандартні положення, пересування по килиму, захоплення та звільнення від захоплень і деякі поширені спеціальні вправи, які сприятимуть удосконаленню техніко-тактичної майстерності спортсменів, що займаються спортивними одноборствами. Матеріали з навчальної дисципліни «Одноборства та атлетизм» для студентів спеціальності 017 «Фізична культура і спорт» підібрано на основі аналізу низки сучасних навчальних, наукових та методичних джерел інформації.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження органолептичних та фізико-хімічних показників білково-жирової основи для продуктів спортивного харчування
    (Національний університет харчових технологій, 2016) Бочкарев, Сергій Володимирович; Кричковська, Лідія Василівна; Радзієвська, Ірина Гіронтіївна
  • Ескіз
    Документ
    Обґрунтування компонентного складу спеціалізованого жирового продукту підвищеної біологічної цінності
    ("Бял ГРАД-БГ" OOД, Република България, София, 2016) Бочкарев, Сергій Володимирович; Кричковська, Лідія Василівна; Матвєєва, Тетяна Вікторівна
  • Ескіз
    Документ
    Розробка білково-жирової основи цукристих кондитерських виробів для харчування спортсменів
    (ПП "Технологічний центр", 2016) Бочкарев, Сергій Володимирович; Папченко, Вікторія Юріївна; Матвєєва, Тетяна Вікторівна; Бєлінська, Анна Павлівна; Руднєв, Василь Анатолійович
    Розроблено білково-жирову основу, збагачену незамінними амінокислотами та поліненасиченими жирними кислотами ω-3 групи, у відповідності до фізіологічних потреб спортсменів, робітників важкої фізичної праці, військовослужбовців та інших верств населення. Досліджено можливість використання білково-жирової основи у виробництві цукерок з метою підвищення їх біологічної цінності, зниження калорійності і подовження строків придатності.
  • Ескіз
    Документ
    Значимість фізичного виховання у вищих навчальних закладах для формування здорового способу життя
    (Донбаська державна машинобудівна академія, 2015) Бочкарев, Сергій Володимирович; Євтифієв, Андрій Сергійович
    У статті проаналізовано фактори, що негативно впливають на здоров'я в період середньої та вищої освіти, і сформульовані основні вимоги, необхідні для формування здорового способу життя в студентські роки.
  • Ескіз
    Документ
    Розробка білково-жирового композиту підвищеної харчової цінності для спортивного харчування
    (ТОВ "Дніпровський освітній центр", 2018) Бєлінська, Анна Павлівна; Матвєєва, Тетяна Вікторівна; Папченко, Вікторія Юріївна; Петік, Ігор Павлович; Бочкарев, Сергій Володимирович
  • Ескіз
    Документ
    Вплив антиоксидантів на окиснення ліпідної складової напою для спортсменів на основі шротів олійних культур
    (Національна академія аграрних наук України, 2021) Бєлінська, Анна Павлівна; Бочкарев, Сергій Володимирович; Петік, Ігор Павлович; Варанкіна, Олександра Олександрівна; Хареба, О. В.
    Мета. Виявити вплив антиоксидантів на стабілізацію ліпідної складової сухої суміші гіпертонічного напою для спортсменів на основі макухи олійних культур. Методи. Стабільність до окиснення ліпідної фракції сировини і готової продукції досліджено за допомогою визначення кислотності бовтанки. Стійкість за зберігання сировини для сухого гіпертонічного напою і готової продукції корелює з величиною кислотності бовтанки зі зразків: а) вихідної сировини/готової продукції; б) сировини/готової продукції, що зберігається за звичайних умов (температура 22 – 24°С, відносна вологість 65 – 75%); в) сировини готової продукції, що зберігалася за умов прискореного старіння (температура 40 – 42°С, відносна вологість 65 – 75%). Результати. Найнижча окисна стабільність властива макусі льону та концентрату сироваткового білка. Найвищою є стабільність до окиснення ліпідної складової макухи насіння кунжуту. Здатність до окиснення базової суміші білокумісної сировини зумовлює потребу використання в технології гіпертонічного напою антиоксидантів. Найвища окисна стабільність властива базовій суміші гіпертонічного напою з додаванням антиоксидантів Е 300 і Е 306 (250 і 100 мг/кг відповідно). Дещо меншу стабільність ліпідної складової до окиснення має базова суміш гіпертонічного напою з додаванням Е 306 (200 мг/кг). Найнижчою є стабільність ліпідної складової до окиснення базової суміші гіпертонічного напою з додаванням Е 300 (500 мг/кг). Висновки. Виявлено вплив антиоксидантів на стабілізацію ліпідної складової сухої суміші гіпертонічного напою для спортсменів на основі макухи олійних культур. Обґрунтовано потребу внесення і досліджено технологічні властивості антиоксидантів у базовій суміші білокумісної сировини для гіпертонічного напою — суміші токоферолів 30%-ї сухої (Е 306) і аскорбінової кислоти (Е 300). Отримано нові наукові дані щодо раціонального вмісту комплексного антиоксиданту (комбінації Е 300 і Е 306) у сухій суміші на основі макухи кунжуту і льону, а також концентрату сироваткового білка — 350 мг/кг продукту (вміст Е 306 у комплексному антиоксиданті — 30, Е 300 — 70%).
  • Ескіз
    Документ
    Створення білково-жирових основ харчових продуктів для спортсменів
    (Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України, 2017) Бєлінська, Анна Павлівна; Матвєєва, Тетяна Вікторівна; Папченко, Вікторія Юріївна; Бочкарев, Сергій Володимирович
    Розроблено білково-жирову основу, збагачену незамінними амінокислотами та поліненасиченими жирними кислотами ω-3 групи, у відповідності до фізіологічних потреб спортсменів, робітників важкої фізичної праці, військовослужбовців та інших верств населення. Досліджено можливість використання білково-жирової основи у виробництві цукерок з метою підвищення їх біологічної цінності, зниження калорійності і подовження строків придатності.
  • Ескіз
    Документ
    Тенденції розвитку техніко-тактичних дій у вільній боротьбі
    (Харьковская государственная академия физической культуры, 2014) Євтифієв, Андрій Сергійович; Бочкарев, Сергій Володимирович
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження окисної стабільності спеціалізованого білково-жирового продукту
    (Національний університет харчових технологій, 2016) Бочкарев, Сергій Володимирович; Кричковська, Лідія Василівна; Радзієвська, Ірина Гіронтіївна; Чікалов, Євген