Кафедра "Фізичне виховання"
Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/1195
Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/sport
Кафедра "Фізичне виховання" заснована в 1950 році з ініціативи тодішнього ректора, професора Михайла Федоровича Семка у зв’язку з реорганізацією кафедри військово-прикладної підготовки. Першим її завідувачем був Костянтин Терентійович Черниченко .
Спеціальність "Фізична культура і спорт" заснована в 1994 році. Кафедра володіє унікальною матеріальною базою для занять більш ніж з 30 видів спорту і рекреації.
Кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту соціально-гуманітарних технологій Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут".
На кафедрі працюють понад 50 викладачів, тренерів, вчених, з них: 4 кандидата педагогічних наук, 2 кандидата технічних наук, 1 кандидат психологічних наук, 1– доктор філософії; 8 співробітників мають звання доцента, 1 – старшого наукового співробітника.
Переглянути
Результати пошуку
Документ Coping strategies of free style wrestlers of different manners of battles(Видавничий дім "Гельветика", 2023) Yevtyfiiev, Andrii; Bochkarev, Sergiy; Poliakov, Ihor; Yevtyfiieva, Iryna; Donets, Yuriy; Khirniy, SergiyPurpose: to determine psychological indicators of 14-15-year-old freestyle wrestlers of various manners of fighting in conditions of increased intensity of competitive activity. Materials and methods. The study of psychological characteristics of freestyle wrestlers was carried out in the pre competition stage at the sports base of the freestyle wrestling section of the public organization "SKVB "Kolizei"" in Kharkiv. 47 wrestlers aged 14-15 took part in the study, who were divided into conditional groups according to the criterion of fighting style: playing style (n = 13), tempo style (n = 15) and strength style (n = 19). Diagnostics of psychological parameters was carried out using: the Lazarus coping test, aimed at identifying strategies for getting out of difficult situations; the Eysenck personality questionnaire in order to determine the level of neuroticism and values of the extroversion/introversion scale, as well as the type of temperament; the Spielberg-Khanin test to identify indicators of personal and situational anxiety of wrestlers. Mathematical processing of the research results was carried out using the SPSS 23 program. The results. In the course of the analisys of the results of the coping test, it was established that the strategies of planning a problem solution (X=14.1, m=2.36) and seeking social support (X=12.3, m=2.78). Representatives of the tempo and force manner of fighting are characterized by the dominance of the confrontation strategy (X=13.3, m=2.89) and (X=12.9, m=3.84), respectively, acceptance of responsibility (X=12.1, m =2.59) and (X=13.1, m=3.55), respectively, and self-control in the tempo group of wrestlers (X=12.0, m=2.30). The study of types of temperament in wrestlers of different manners of conducting a match revealed the predominance of phlegmatics in all groups: playing style (61.5%), tempo (60.0%) and strength (52.6%). Conclusions. In the course of the study, reliable differences were found in the choice of a strategy for getting out of a problematic situation among representatives of different manners of fighting. These features should be taken into account when planning and implementing differentiated technical and tactical training of freestyle wrestlers aged 14-15 years.Документ Факторна структура фізичної підготовленності борців вільного стилю на етапі початкової підготовки(Видавничий дім "Гельветика", 2022) Євтифієв, Андрій Сергійович; Бочкарев, Сергій Володимирович; Поляков, Ігор Олександрович; Євтифієва, Ірина Ігорівна; Донець, Юрій ГеоргійовичМета: виявлення провідних факторів фізичної підготовленості борців вільного стилю на етапі початкової підготовки. Матеріали та методи. У дослідженні проводилось комплексне педагогічне тестування 35 борців-початківців вільного стилю віком 9-10 років, які займаються боротьбою у секції вільної боротьби громадської організації «СКВБ «Колізей»» м. Харкова. Проведене дослідження виконувалось у 8 мікроциклів річного плану підготовки борців групи початкової підготовки 2 року навчання. Факторний аналіз результатів дослідження здійснювався за допомогою пакету програми статистичної обробки даних SPSS 23. Було проведено тестування фізичної підготовленості, де використовувались тести загальної та спеціальної підготовки борців 9-10 років. У процесі тренувань педагогічне спостереження проводилось у форматі нон-стоп. У статистичній обробці даних за допомогою факторного аналізу було виділено 5 факторів, внесок яких у загальну дисперсію склав 83%. Результати. Представлені статистичні дані виявлених 5 факторів фізичної підготовленості борців вільного стилю, серед яких найбільш вагомими є 3 фактори. Фактори були названі наступним чином: 1 фактор - «комплексний розвиток фізичних якостей», 2 та 3 фактори «спеціальна спритність», 4 фактор - «швидкісно-силова підготовленість», 5 фактор – «силова підготовленість». Ідентифікація факторів дозволила інтерпретувати їх як фізичний розвиток та як показники фізичної підготовленості. Найбільш значущою якістю виявилась борцівська спритність, вклад в загальну дисперсію склав 42,4%. Висновки. Проведений факторний аналіз фізичної підготовленості борців 9-10 років вільного стилю адекватна розв'язанню задач тренувального процесу на початковому етапі підготовки і рекомендована до застосування у широкій практиці тренувань борців різних вагових категорій. Результати факторного аналізу дозволили визначити, що процес фізичної підготовки, підбір засобів форм та методів занять фізичними вправами повинен бути спрямований насамперед на розвиток фізичних якостей, що вимагають прояву загальної спритності та швидкісно-силових здібностей у борців-початківців вільного стилю.Документ Методичні вказівки до практичних занять з навчальної дисципліни "Одноборства та атлетизм"(Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024) Бочкарев, Сергій ВолодимировичВ методичних вказівках у першому розділі визначена і сформульована переважна більшість основних термінів та понять, які використовують у навчанні тренери і спортсмени, що займаються спортивними одноборствами. Далі детально розглянуто стандартні положення, пересування по килиму, захоплення та звільнення від захоплень і деякі поширені спеціальні вправи, які сприятимуть удосконаленню техніко-тактичної майстерності спортсменів, що займаються спортивними одноборствами. Матеріали з навчальної дисципліни «Одноборства та атлетизм» для студентів спеціальності 017 «Фізична культура і спорт» підібрано на основі аналізу низки сучасних навчальних, наукових та методичних джерел інформації.Документ Обґрунтування компонентного складу спеціалізованого жирового продукту підвищеної біологічної цінності("Бял ГРАД-БГ" OOД, Република България, София, 2016) Бочкарев, Сергій Володимирович; Кричковська, Лідія Василівна; Матвєєва, Тетяна ВікторівнаДокумент Розробка білково-жирової основи цукристих кондитерських виробів для харчування спортсменів(ПП "Технологічний центр", 2016) Бочкарев, Сергій Володимирович; Папченко, Вікторія Юріївна; Матвєєва, Тетяна Вікторівна; Бєлінська, Анна Павлівна; Руднєв, Василь АнатолійовичРозроблено білково-жирову основу, збагачену незамінними амінокислотами та поліненасиченими жирними кислотами ω-3 групи, у відповідності до фізіологічних потреб спортсменів, робітників важкої фізичної праці, військовослужбовців та інших верств населення. Досліджено можливість використання білково-жирової основи у виробництві цукерок з метою підвищення їх біологічної цінності, зниження калорійності і подовження строків придатності.Документ Значимість фізичного виховання у вищих навчальних закладах для формування здорового способу життя(Донбаська державна машинобудівна академія, 2015) Бочкарев, Сергій Володимирович; Євтифієв, Андрій СергійовичУ статті проаналізовано фактори, що негативно впливають на здоров'я в період середньої та вищої освіти, і сформульовані основні вимоги, необхідні для формування здорового способу життя в студентські роки.Документ Вплив антиоксидантів на окиснення ліпідної складової напою для спортсменів на основі шротів олійних культур(Національна академія аграрних наук України, 2021) Бєлінська, Анна Павлівна; Бочкарев, Сергій Володимирович; Петік, Ігор Павлович; Варанкіна, Олександра Олександрівна; Хареба, О. В.Мета. Виявити вплив антиоксидантів на стабілізацію ліпідної складової сухої суміші гіпертонічного напою для спортсменів на основі макухи олійних культур. Методи. Стабільність до окиснення ліпідної фракції сировини і готової продукції досліджено за допомогою визначення кислотності бовтанки. Стійкість за зберігання сировини для сухого гіпертонічного напою і готової продукції корелює з величиною кислотності бовтанки зі зразків: а) вихідної сировини/готової продукції; б) сировини/готової продукції, що зберігається за звичайних умов (температура 22 – 24°С, відносна вологість 65 – 75%); в) сировини готової продукції, що зберігалася за умов прискореного старіння (температура 40 – 42°С, відносна вологість 65 – 75%). Результати. Найнижча окисна стабільність властива макусі льону та концентрату сироваткового білка. Найвищою є стабільність до окиснення ліпідної складової макухи насіння кунжуту. Здатність до окиснення базової суміші білокумісної сировини зумовлює потребу використання в технології гіпертонічного напою антиоксидантів. Найвища окисна стабільність властива базовій суміші гіпертонічного напою з додаванням антиоксидантів Е 300 і Е 306 (250 і 100 мг/кг відповідно). Дещо меншу стабільність ліпідної складової до окиснення має базова суміш гіпертонічного напою з додаванням Е 306 (200 мг/кг). Найнижчою є стабільність ліпідної складової до окиснення базової суміші гіпертонічного напою з додаванням Е 300 (500 мг/кг). Висновки. Виявлено вплив антиоксидантів на стабілізацію ліпідної складової сухої суміші гіпертонічного напою для спортсменів на основі макухи олійних культур. Обґрунтовано потребу внесення і досліджено технологічні властивості антиоксидантів у базовій суміші білокумісної сировини для гіпертонічного напою — суміші токоферолів 30%-ї сухої (Е 306) і аскорбінової кислоти (Е 300). Отримано нові наукові дані щодо раціонального вмісту комплексного антиоксиданту (комбінації Е 300 і Е 306) у сухій суміші на основі макухи кунжуту і льону, а також концентрату сироваткового білка — 350 мг/кг продукту (вміст Е 306 у комплексному антиоксиданті — 30, Е 300 — 70%).Документ Investigation of the influence of stabilizers on the viscosity of the recovered mixture of a hypertonic drink for athletes(Scientific Route OÜ, Tallin, Estonia, 2020) Bochkarev, Sergiy; Mazaeva, Viktoria; Ovsiannikova, Tetiana; Zviahintseva, OksanaWhen introducing plant and animal protein products, in addition to nutritional value, it is advisable to assess their physicochemical properties and technological indicators, in particular, homogeneity and consistency stability. The aim of research is to determine the effect of consistency stabilizers on the viscosity of reconstituted hypertonic drink for athletes based on flaxseed cake, sesame seeds and whey protein concentrate.The mass fraction of protein in the model dry mixture of a hypertonic drink, as well as in its individual components by the Kjeldahl method, the mass fraction of fiber – by the gravimetric method, the mass fraction of lipids – by the extraction-gravimetric method, the mass fraction of moisture – by the thermogravimetric method. The mass fraction of ash in the mixtures was carried out by the method of incineration followed by calcining the mineral residue at a temperature of 450 ... 600 °C. The effective viscosity in the reduced samples of mixtures without and with the addition of stabilizers was determined on a rotational viscometer "Rheotest 2". For the planning of the experiment and data processing, mathematical methods were applied using the Microsoft Office Excel 2003 software package.The chemical composition of individual components and a model dry mixture of a hypertonic drink for the nutrition of athletes, including the content of compounds that have a stabilizing effect on the restored product, has been investigated. It has been proved that the effective viscosity of the reconstructed model mixture in comparison with the effective viscosity of the individual components of the mixture nonaditively increases. The mutual influence of the consistency stabilizers (gum arabic (E 414) and carboxymethylcellulose (E 466)) on the val-ue of the effective viscosity of the reconstituted hypertonic drink was investigated. The developed model mixture of a hypertonic drink is recommended to be used for the development of competitive dry mixtures of hypertonic drinks of plant and animal origin for the nutrition of athletes.