Формування ентропiйно-iнформацiйної оцінки вiдповiдностi стану складних об’єктів і знання-орієнтованих баз даних у межах моніторингових систем

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2018

ORCID

DOI

Науковий ступінь

Рівень дисертації

Шифр та назва спеціальності

Рада захисту

Установа захисту

Науковий керівник

Члени комітету

Видавець

Навчально-науковий комплекс "Інститут прикладного системного аналізу" НТУУ "КПІ"

Анотація

Обґрунтовано знання-орієнтований підхід до оцінювання та прогнозування стану складних систем. Розглянуто продукційні системи вигляду «0-стан об’єкта (системи як складові) – процес (система процесів, оператор змін стану або його підтримання) – і-стан об’єкта (системи)», а також питання формування інформаційного забезпечення реалізації методичної бази аналізу складних моніторингових систем. Визначено основи інформаційно-ентропійного підходу до формування моделей об’єктів дослідження з метою об’єктивного аналізу стану системних утворень природно-техногенного походження з використанням знання-орієнтованих даних і здобування нових знань. Надано інформаційну систему для збирання та зберігання інформації про моніторинговий стан об’єкта дослідження, передавання даних для формування моделі, аналізу отриманих результатів і прийняття зваженого рішення.

Опис

Ключові слова

інформаційно-методичне забезпечення, моніторингова інформація, ентропійна функція стану

Бібліографічний опис

Формування ентропiйно-iнформацiйної оцінки вiдповiдностi стану складних об’єктів і знання-орієнтованих баз даних у межах моніторингових систем / Т. В. Козуля [та ін.] // Системні дослідження та інформаційні технології = System research & information technologies. – 2018. – № 2. – С. 99-110.