Кафедра "Органічний синтез та фармацевтичні технології"
Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/7484
Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/nanochem
Від січня 2022 року кафедра має назву "Органічний синтез та фармацевтичні технології", попередня назва – "Органічний синтез та нанотехнології" (НАКАЗ 31 ОД від 21.01.2022 року).
Найбільш істотну реорганізацію зазнала кафедра в 1929-1950 роках, коли відбувся поділ на ряд галузевих інститутів, і в їх числі був організований Харківський хіміко-технологічний інститут (ХХТІ). Кафедра технології органічних і фарбувальних речовин була розділена на 3 випускаючі кафедри: кафедра коксобензольного виробництва, кафедра технології органічних барвників і проміжних продуктів і кафедра технології жирів. Кафедра коксобензольного виробництва в 1933 році була перейменована в кафедру технології пірогенних процесів, в 1946 році – в кафедру хімічної технології палива, в 1959 році – в кафедру хімічної технології твердого палива. У 1975 році створено кафедру "Технологія органічних речовин" шляхом злиття кафедр хімічної технології твердого палива та технології органічних барвників і проміжних продуктів.
Кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут".
У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють: 2 доктора наук: 1 – фармацевтичних, 1 – біологічних; 7 кандидатів наук: 3 – технічних, 3 – фармацевтичних, 1 – хімічних; 1 співробітник має звання професора, 7 – доцента 1 – старшого наукового співробітника.
Переглянути
Результати пошуку
Документ Методичні вказівки для виконання практичних робіт з курсу "Хімія і технологія харчових добавок"(2023) Анан'єва, Валерія ВікторівнаВ основі промислового виробництва технологічних добавок, як синтетичного та і натурального походження, лежить дотримання норм технічної документації та цілого своду правил та умов, визначених зокрема Codex Alimentarius, щодо використання цих речовин у харчовій, косметичній, фармацевтичній промисловості. Також є необхідність використання різноманітного обладнання та апаратів, потокових механізованих та автоматизованих ліній, сувора регламентація технологічних процесів. Курс "Хімія і технологія харчових добавок" передбачає вивчення студентами як класичних так і вдосконалених в умови сучасної промисловості способів одержання харчових (технологічних) добавок різного походження, їх технологічних властивостей, передумови їх використання у виробництві продукції для життя, технічної оснащеності підприємств та перспектив подальшого розвитку індустрії виробництва харчових добавок з будь якої сировини. Методичні вказівки для виконання практичних робіт з курсу "Хімія і технлоогія харчових добавок" призначені для студентів для студентів спеціальності 161 "Хімічні технології та інженерія" освітньої програми "Технології органічних речовин, харчових добавок і косметичних засобів" та мають за мету закріпити та поглибити теоретичні знання, отриманні на лекційних заняттях, шляхом вирішення практичних та ситуаційних завдань. Зокрема, ознайомлення з нормативною документацією у сфері виробництва та застосування харчових добавок, опанування алгоритму складання структурних схем виробництва, навичок аналізу технологічних властивостей харчових добавок та грамотне обгрунтування доцільності їх введення до певних харчових систем тощо.Документ Методичні вказівки для виконання лабораторних робіт з курсу "Хімія і технологія харчових добавок"(2023) Анан'єва, Валерія ВікторівнаХарчові добавки – природні, ідентичні природним, або синтетичні речовини, напівпродукти, що навмисно вводяться до харчової сировини чи готових продуктів з метою їх збереження або надання їм заданих властивостей. Історія застосування деяких відомих нам речовин у якості харчових добавок нараховує кілька тисячоліть (оцтова кислота, кухонна сіль, цукор та інші). Сфера хімічних технологій харчових добавок передбачає широке використання машин, апаратів, потокових механізованих та автоматизованих ліній, що супроводжується також і дотриманням регламентації ведення технологічних процесів. Курс "Хімія і технологія харчових добавок" передбачає опанування студентами сучасних модернізованих та класичних способів одержання харчових добавок як натурального так і синтетичного походження, первинне знайомство з нормативною документацією та технологічним оснащенням виробництв, ознайомлення із "зеленими технологіями" у сфері технологій органічних речовин, зокрема, харчових добавок. Методичні вказівки для виконання лабораторних робіт з курсу "Хімія і технологія харчових добавок" мають за мету закріпити та поглибити теоретичні знання, отриманні на лекційних заняттях, шляхом опанування практичних навичок у лабораторному залі - сборки лабораторних установок для отримання технологічних (харчових) добавок натурального та синтетичного походження з вивченням необхідних технологічних параметрів процесів, опанування методів дослідження властивостей представників певних груп харчових добавок.Документ Методичні вказівки для виконання практичних робіт з курсу "Загальна технологія фармацевтичних виробництв"(2023) Анан'єва, Валерія Вікторівна; Фалалєєва, Тетяна ВасилівнаВ основі промислового виробництва лікарських засобів лежить широке використання машин, апаратів, потокових механізованих та автоматизованих ліній, сувора регламентація технологічних процесів. Курс "Загальна технологія фармацевтичних виробництв" передбачає вивчення студентами сучасних проблем та способів одержання готових лікарських засобів, технічної оснащеності фармацевтичних підприємств та перспектив розвитку хіміко-фармацевтичної індустрії. Методичні вказівки для виконання практичних робіт з курсу "Загальна технлоогія фармацевтичних виробництв" мають за мету закріпити та поглибити теоретичні знання, отриманні на лекційних заняттях, шляхом вирішення практичних та ситуаційних завдань. Зокрема, обгрунтування стадій технологічних процесів виробництва лікарських препаратів , здійснення постадійного контролю, виконання необхідних розрахунків матеріального балансу виробництва за для грамотного налагодження технологічного процесу та підбору обладнання тощо. Також не менш важливим є ознайомлення з нормативною документацією у сфері фармацевтичного виробництва та методами стандартизації готової продукції. Дані методичні розробки призначені для студентів для студентів спеціальності 161 "Хімічні технології та інженерія" освітньої програми "Технології органічних речовин, харчових добавок і косметичних засобів" тобто фахівців-технологів у сфері хімічних технологій, зокрема у хіміко-фармацевтичній галузі.Документ Методичні вказівки для виконання лабораторних робіт з курсу "Загальна технологія фармацевтичних виробництв"(2023) Анан'єва, Валерія Вікторівна; Фалалєєва, Тетяна ВасилівнаВ основі промислового виробництва лікарських засобів лежить широке використання машин, апаратів, потокових механізованих та автоматизованих ліній, сувора регламентація технологічних процесів. Курс "Загальна технологія фармацевтичних виробництв" передбачає вивчення студентами сучасних проблем та способів одержання готових лікарських засобів, технічної оснащеності фармацевтичних підприємств та перспектив розвитку хіміко-фармацевтичної індустрії. Методичні вказівки для виконання лабораторних робіт з курсу "Загальна технологія фармацевтичних виробництв" мають за мету закріпити та поглибити теоретичні знання, отриманні на лекційних заняттях, шляхом опанування практичних навичок у лабораторному залі. Зокрема, сборка лабораторних установок для отримання екстрактів, настоянок та ефірних олій з підбіром необхідних технологічних параметрів процесів, приготування фармацевтичних розчинів тощо. Також не менш важливим є ознайомлення з нормативною документацією у сфері фармацевтичного виробництва та методами стандартизації готової продукції. Дані методичні розробки призначені для студентів для студентів спеціальності 161 "Хімічні технології та інженерія" освітньої програми "Технології органічних речовин, харчових добавок і косметичних засобів" тобто фахівців-технологів у сфері хімічних технологій, зокрема у хіміко-фармацевтичній галузі.Документ Конспект лекцій з курсу "Загальна технологія фармацевтичних виробництв"(2023) Анан'єва, Валерія ВікторівнаМайбутньому інженеру-технологу необхідно опанувати фундаментальні знання та навички, які дозволять грамотно та професійно налагоджувати технологічний процес на хіміко-фармацевтичних виробництвах. Завдання курсу "Загальна технологія фармацевтичних виробництв" – вивчення теоретичних основ і практичних питань виробництва готових лікарських форм в промислових умовах, ознайомлення з обладнанням і апаратурою, вживаними на фармацевтичних підприємствах, визначення правильного вибору допоміжних матеріалів та пакувального матеріалу, що впливає на стабільність готових препаратів та доступність активних речовин даного препарату, вивчення перспектив розвитку хіміко-фармацевтичного виробництва. Даний методичний матеріал розроблений з метою можливості самостійного доопанування студентами вивченого матеріалу а також містить питання для самоконтролю та питання, які запропоновані студентам для самостійного опанування. Кожна із запропонованих тем складається з переліку питань для розгляду та власне теоретичного матеріалу за темою. Перелік джерел інформації, яка використовувалась під час формування даного методичного матеріалу та рекомендована студентам при вивченні питань, винесених на самостійну роботу, винесен наприкінці конспекту. Навчальний курс і навчальна програма дисципліни передбачають, що студенти опановують нові знання з напрямку хімічних технологій, зокрема ретельно вивчають основні положення та технологічні процеси у сфері хіміко-фармацевтичної галузі, користуючись при цьому вже отриманими знаннями з органічної, фізичної та коллоїдної хімії, загальної хімічної технології, хімії органічних природних сполук, хімії і технології основного органічного синтезу.Документ Фітосоми – інноваційна технологія доставки лікарських препаратів(Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021) Гордієнко, А. Д.; Анан'єва, Валерія ВікторівнаДокумент Піроловмісні α-вінілальдегіди в багатокомпонентних реакціях УГІ(Національний технічний університет "Харкіський політехнічний інститут", 2021) Анан'єва, Валерія Вікторівна; Буренков, І. О.; Міхедькіна, Олена Йосипівна; Мельник, І. І.; Циганков, О. В.; Чебанов, В. А.Документ Оздоровчо-профілактичні біологічно активні добавки, які включають комбінації соєвого фосфоліпідного комплекса і екстрактів лікарських рослин(Національний технічний університет "Харкіський політехнічний інститут", 2021) Гордієнко, А. Д.; Анан'єва, Валерія ВікторівнаДокумент Методичні вказівки до практичних занять з курсу "Контроль якості у виробництві фармацевтичних препаратів"(ТОВ "Планета – Прінт", 2021) Овсяннікова, Тетяна Олександрівна; Анан'єва, Валерія Вікторівна; Петров, Сергій ОлександровичОсновною метою аналізу лікарських речовин є контроль якості препаратів на їх відповідність вимогам діючої нормативно-технічної документації. Фармакопейний аналіз лікарських препаратів включає в себе оцінку якості за багатьма показниками. Зокрема, встановлення справжності лікарського засобу, аналіз чистоти, визначення вмісту діючої речовини або інгредієнтів, що входять до складу лікарського засобу. На основі одержаних даних дослідник робить висновок про відповідність лікарського засобу вимогам нормативної документації і таким чином вирішує питання про можливість його використання у медичній практиці. Методичні вказівки призначені для виконання практичних занять з дисципліни "Контроль якості у виробництві фармацевтичних препаратів" і можуть бути використані також при оцінці якості фармацевтичних препаратів у практичній діяльності. У методичних вказівках наведені опис загальних методів оцінювання якості лікарських засобів у відповідності з вимогами Державної фармакопеї України (ДФУ) та іншої нормативно-технічної документації (НТД), затвердженої Міністерством охорони здоров’я України та методик проведення контролю якості препаратів неорганічної та органічної природи, природної сировини. Методики аналізу, наведені у вказівках, охоплюють індивідуальні лікарські засоби синтетичного, а також рослинного походження та різноманітні лікарські форми (сухі та рідкі форми, мазі). Методичні вказівки до практичних занять включають: ціль роботи, обладнання і реактиви, хід роботи, який включає методики проведення дослідів, рівняння реакцій, формули розрахунків, довідковий матеріал, висновки про якість препарату, контрольні питання. Виконання завдань методичних вказівок до практичних занять з дисципліни "Контроль якості у виробництві фармацевтичних препаратів" сприятиме поглибленому засвоєнню теоретичного матеріалу та формуванню експериментальних вмінь самостійної роботи з аналізу лікарських препаратів.Документ Вермішель швидкого приготування оздоровчого призначення з харчовою добавкою з рослинної сировини(ДП "Український інститут інтелектуальної власності", 2019) Анан'єва, Валерія Вікторівна; Жирнова, Світлана Вікторівна; Овсяннікова, Тетяна ОлександрівнаВермішель швидкого приготування оздоровчого призначення з харчовою добавкою з рослинної сировини містить борошно, воду, порошок овочевий і стабілізатор. Додатково містить клітковину "Vitacel" у такому співвідношенні компонентів, %: борошно (78,5-81,5 % мас.), вода (16,99-14,47 мас.), як порошок овочевий використовується жом томатів (1,0-3,5 мас.), як стабілізатор - сіль аскорбінової кислоти (0,01-0,03 % мас.), "Vitacel" (1,5-2,5 % мас.).