Кафедра "Органічний синтез та фармацевтичні технології"

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/7484

Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/nanochem

Від січня 2022 року кафедра має назву "Органічний синтез та фармацевтичні технології", попередня назва – "Органічний синтез та нанотехнології" (НАКАЗ 31 ОД від 21.01.2022 року).

Найбільш істотну реорганізацію зазнала кафедра в 1929-1950 роках, коли відбувся поділ на ряд галузевих інститутів, і в їх числі був організований Харківський хіміко-технологічний інститут (ХХТІ). Кафедра технології органічних і фарбувальних речовин була розділена на 3 випускаючі кафедри: кафедра коксобензольного виробництва, кафедра технології органічних барвників і проміжних продуктів і кафедра технології жирів. Кафедра коксобензольного виробництва в 1933 році була перейменована в кафедру технології пірогенних процесів, в 1946 році – в кафедру хімічної технології палива, в 1959 році – в кафедру хімічної технології твердого палива. У 1975 році створено кафедру "Технологія органічних речовин" шляхом злиття кафедр хімічної технології твердого палива та технології органічних барвників і проміжних продуктів.

Кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут".

У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють: 2 доктора наук: 1 – фармацевтичних, 1 – біологічних; 7 кандидатів наук: 3 – технічних, 3 – фармацевтичних, 1 – хімічних; 1 співробітник має звання професора, 7 – доцента 1 – старшого наукового співробітника.

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 9 з 9
  • Ескіз
    Документ
    Нормативно-правові засади захисту прав споживачів харчових, косметичних і фармацевтичних продуктів у базовому законі України
    (Громадська наукова організація "Всеукраїнська асамблея докторів наук з державного управління", 2024) Петрова, Ірина Анатоліївна; Петров, Сергій Олександрович
    Захист прав споживачів є провідною темою, оскільки це забезпечує безпечність та якість продуктів, що споживаються людьми. Харчові продукти, косметика та ліки є особливо важливими, оскільки вони безпосередньо впливають на здоров’я людей. Наприклад, небезпечні харчові продукти можуть призвести до отруєння, а неконтрольоване застосування косметики та ліків може призвести не тільки до серйозних наслідків для здоров’я, але й до смерті споживача. Забезпечення безпечності та якості продуктів, що споживаються людьми є однією з основних причин, чому зміни та наближення нормативно-правового регулювання прав споживачів харчових продуктів та косметики в Україні до міжнародних стандартів і практик є основним питанням сьогодення. Для вирішення цього питання Україна може взяти до уваги досвід США та ЄС, щоб покращити національні стандарти та вимоги до споживчих продуктів. Досвід і практики США наведені, як приклад через те, що вони мають глибоку історію трансформацій, зосередженість на групі товарів (харчові та косметичні продукти, ліки тощо), а також визнану в Світі ефективність. Практики ЄС в цьому напряму також виокремлюють харчові продукти та ліки в окрему групу товарів. В ЄС Європейським парламентом були прийняті положення «Заходи захисту споживачів» призначені для захисту здоров’я, безпеки та економічних та правових інтересів європейських споживачів, де б вони не жили, не подорожували або не купували в ЄС. Ці положення спрямовані на конкретні продукти, включаючи ліки, харчові продукти, генетично модифіковані організми, тютюнові вироби, косметику та інші, які відносяться до основного напряму під категорією «А» - Захист здоров’я та безпеки споживачів. Однак, варто зазначити, що Україна має свої особливості та потреби, тому необхідно адаптувати законодавство до внутрішніх потреб та реалій країни. Для ефективного впровадження закордонного досвіду та практик спочатку необхідно дослідити систему нормативно-правових засад захисту прав споживачів в Україні. На першому етапі, в цій роботі, нами було проведено аналіз Закону України «Про захист споживачів» в системі «споживчого» законодавства України.
  • Ескіз
    Документ
    Особливості експертного дослідження хлібобулочних виробів при виявленні економічних правопорушень
    (Одеська державна академія харчових технологій, 2014) Петрова, Ірина Анатоліївна; Кричковська, Лідія Василівна
    У статті визначено особливості проведення експертних досліджень хліба та хлібобулочних виробівдля виявлення джерел можливих порушень і попередження економічних злочинів, представлено аналізспособів фальсифікації хліба та хлібобулочних виробів у технологічному процесі виробництва, шляхивиявлення та попередження подібних правопорушень, які дозволяють виробникам отримати додатковіприбутки, а споживачам приносять збитки та загрожують погіршенням здоров’я.
  • Ескіз
    Документ
    Особливості експертного дослідження сирів при розкритті економічних правопорушень
    (Одеська національна академія харчових технологій, 2014) Петрова, Ірина Анатоліївна; Петров, Сергій Олександрович
    У роботі констатовано, що експертиза споживчих властивостей сирів означає перевірку відповідності товарних властивостей продукту існуючим державним стандартам та технічним умовам. Під час експертного дослідження якості сирів визначають органолептичні, фізико-хімічні там мікробіологічні показники, проводять бальну оцінку. Акцентовано увагу тому, що зміни якості можуть бути пов`язані: з технологією виробництва та якістю сировини, пакуванням та зберіганням, транспортуванням та способами реалізації.
  • Ескіз
    Документ
    Використання експертних досліджень спирту у виявленні виробника небезпечної продукції
    (Харківський національний університет внутрішніх справ, 2016) Петрова, Ірина Анатоліївна; Петров, Сергій Олександрович
  • Ескіз
    Документ
    Стан злочинності, пов’язаної із незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів
    (Національний університет "Одеська юридична академія", 2016) Петрова, Ірина Анатоліївна; Кричковська, Лідія Василівна; Косміна, Н. М.; Петров, Сергій Олександрович
    У статті розглянуто загальний стан злочинності, пов’язаної із незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів на теренах України та в окремих регіонах, виявлено загальні небезпечні тенденції поширення окремих видів наркотичних засобів та психотропних речовин у регіонах України.
  • Ескіз
    Документ
    Упакування як складова якості та безпеки товару
    (Национальный технический университет "Харьковский политехнический институт", 2017) Петрова, Ірина Анатоліївна; Петров, Сергій Олександрович
  • Ескіз
    Документ
    Активні речовини рослинного та синтетичного походження та методи їх розпізнавання (основні види наркотиків і методи їх розпізнавання)
    (Харківський національний університет внутрішніх справ, 2014) Кричковська, Лідія Василівна; Петрова, Ірина Анатоліївна; Петров, Сергій Олександрович
    Ситуація, яка склалась в Україні з розповсюдженням наркотиків, далі все ускладнюється. Разом з традиційними рослинними наркотичними засобами все частіше вживаються синтетичні і фармацевтичні препарати, які раніше були нетрадиційними для нашої країни. Це викликано посиленням незаконного обігу на "чорному ринку" цілої низки фармацевтичних препаратів. Даний посібник розроблено з метою ознайомлення читача з основними наркотичними засобами, їх характерними ознаками, властивостями, впливом на організм людини та методами дослідження при проведенні експертних досліджень. Посібник призначений для науковців, експертів, правоохоронців, курсантів та студентів вищих навчальних закладів, що займаються питаннями боротьби із поширенням наркоманії.
  • Ескіз
    Документ
    Загальні методи визначення якості та безпеки споживчих товарів
    (Харківський національний університет внутрішніх справ, 2017) Петрова, Ірина Анатоліївна; Петров, Сергій Олександрович; Кричковська, Лідія Василівна; Дубоносов, Володимир Леонідович
    У навчально-практичному посібнику детально проаналізовані методологічні особливості експертного дослідження якості та безпеки споживчих товарів, наведені загальні підходи щодо характеристики ознак ідентифікації та виявлення фальсифікації. Наведена розгорнута характеристика загальних аспектів оцінки якості продовольчих і непродовольчих товарів, визначення екологічної безпеки виробництва продукції та факторів, які впливають на якість товарів у процесі товарообігу. Навчально-практичний посібник призначений для також курсантів та студентів, які опановують методи експертного дослідження якості та безпеки товарів, для працівників практичних підрозділів Національної поліції, митної та податкової служби, науковців випробувальних лабораторій та експертів.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження технологічних властивостей порошку шкірки винограду як функціонального інгредієнту майонезного соусу
    (Полтавская государственная аграрная академия, 2016) Анан'єва, Валерія Вікторівна; Бєлінська, Анна Павлівна; Кричковська, Лідія Василівна; Петров, Сергій Олександрович; Петрова, Ірина Анатоліївна
    Досліджено технологічні властивості порошку шкірки винограду, що пропонується як компонент майонезного соусу оздоровчого призначення. Визначені залежності технологічних показників суспензії порошку шкірки винограду від концентрації кислоти та температурних режимів попередньої обробки. Встановлено оптимальні діапазони значень концентрації кислоти та температури для технологічних показників суспензії досліджуваного порошку, а саме вологоутримуючої здатності, ефективної в'язкості та поверхневого натягу.