Кафедра "Органічний синтез та фармацевтичні технології"

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/7484

Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/nanochem

Від січня 2022 року кафедра має назву "Органічний синтез та фармацевтичні технології", попередня назва – "Органічний синтез та нанотехнології" (НАКАЗ 31 ОД від 21.01.2022 року).

Найбільш істотну реорганізацію зазнала кафедра в 1929-1950 роках, коли відбувся поділ на ряд галузевих інститутів, і в їх числі був організований Харківський хіміко-технологічний інститут (ХХТІ). Кафедра технології органічних і фарбувальних речовин була розділена на 3 випускаючі кафедри: кафедра коксобензольного виробництва, кафедра технології органічних барвників і проміжних продуктів і кафедра технології жирів. Кафедра коксобензольного виробництва в 1933 році була перейменована в кафедру технології пірогенних процесів, в 1946 році – в кафедру хімічної технології палива, в 1959 році – в кафедру хімічної технології твердого палива. У 1975 році створено кафедру "Технологія органічних речовин" шляхом злиття кафедр хімічної технології твердого палива та технології органічних барвників і проміжних продуктів.

Кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут".

У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють: 2 доктора наук: 1 – фармацевтичних, 1 – біологічних; 7 кандидатів наук: 3 – технічних, 3 – фармацевтичних, 1 – хімічних; 1 співробітник має звання професора, 7 – доцента 1 – старшого наукового співробітника.

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 3 з 3
  • Ескіз
    Документ
    Investigation of the influence of sesame antioxidants on the oxidative stability of provitamin A
    (Scientific Route, Estonia, 2019) Ananieva, Valeriya; Belinska, Anna
    Microbiological oil solutions of provitamin A (β-carotene) as a dietary supplement are not widely used due to their low oxidation stability. The aim of research is determination of the effect of sesame antioxidants on the oxidative stability of provitamin A in oil solutions. The peroxide number of vegeTable oils is determined by the standard method by the titrimetric method. The value of the period of induction of oil oxidation is determined graphically from the growth curves of peroxide numbers. The content of tocopherols in oils is determined by spectrophotometric method. The content of sesamol and sesamoline in oils is determined by the colorimetric method. The oxidative stability of oils is determined using the accelerated "active oxygen" method. To plan the experiment and process the data, mathematical methods are applied using the software Microsoft Office Excel 2003. The oxidation stability of blended oils (a mixture of sesame, high oleic, sunflower and corn refined oils) and its components is investigated. Blended oil has a lower oxidative stability than sesame oil, but higher than corn and high oleic sunflower. The oxidative stability of the blend is enhanced by the antioxidant content of sesamol and sesamoline. The content of the above antioxidants, as well as the amount of tocopherols, is studied in blended oils. The oxidation stability of the obtained solution of provitamin A in blended oils is investigated. The period of induction of oxidation of blended oils with the addition of 0.2 % β-carotene increases by 1.3 times compared with the period of induction of the original blended oil. Blended long-life oil is recommended to be used to stabilize fat-soluble biologically active compounds.
  • Ескіз
    Документ
    Особливості технології харчових олієжирових емульсій оздоровчого призначення
    (НТУ "ХПІ", 2016) Анан'єва, Валерія Вікторівна; Кричковська, Лідія Василівна; Бєлінська, Анна Павлівна; Варанкіна, Олександра Олександрівна
    Проаналізовано дослідження у галузі створення харчових олієжирових емульсій оздоровчого призначення. Обґрунтовано використання купажованої олійної основи, збалансованої за співвідношенням поліненасичених жирних кислот. Запропоновано використання у якості технологічних інгредієнтів комплексного загусника некрохмальної природи та комплексного підкислювача. Обґрунтовано введення у рецептуру майонезного соусу порошку шкірки винограду, як джерела біологічно активних речовин та підвищувача здатності до згущування низькожирних емульсій. Оптимізована рецептура майонезного соусу оздоровчого призначення для споживання всіма групами населення.
  • Ескіз
    Документ
    Обгрунтування комплексу антиоксидантів для стабілізації косметичного крему
    (НТУ "ХПІ", 2015) Марченко, Валерія Сергіївна; Кричковська, Лідія Василівна; Бєлінська, Анна Павлівна
    У статті запропоновано комплекс антиоксидантів для захисту від окиснювального псування косметичного крему, збагаченого на ω-3 поліненасичені жирні кислоти. Визначено залежність періоду індукції окиснення жирової основи косметичного крему від вмісту і співвідношення обраних антиоксидантів. Обґрунтовано співвідношення антиоксидантів та їх дозування у складі косметичного продукту.