Кафедра "Технологія жирів і продуктів бродіння"

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/7476

Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/food

Від 2011 року кафедра має назву "Технологія жирів і продуктів бродіння", первісна назва – "Технологія жирів".

Кафедра "Технологія жирів" розпочала свою діяльність у 1930 році. Від початку заснування ХПТІ, спеціальність технологія жирів була складовою частиною кафедри технології органічних і забарвлюючих речовин і тільки в 1923 році виділена в окрему групу.

Кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут". Випускники кафедри працюють в олійно-жировій, кондитерській, пивоварній, виноробній, спиртовій, лікеро-горілчаній та безалкогольній галузях харчової промисловості.

У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють: 3 доктора та 10 кандидатів технічних наук; 3 співробітника мають звання професора, 4 – доцента, 1 – старшого наукового співробітника.

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 2 з 2
  • Ескіз
    Документ
    Пластичне мастило "АЗМОЛ ФЕРМС"
    (ДП "Український інститут інтелектуальної власності", 2003) Іщук, Юрій Лукич; Гладкий, Федір Федорович; Стахурський, Олександр Дмитрович; Міщук, Олег Олександрович; Ваврик, Василь Іванович; Македонський, Олег Олександрович; Горпинко, Юлія Геннадіївна; Шапошник, Олександр Васильович; Губанова, Валентина Андріївна; Боханов, Дмитро Федорович; Пивовар, Вікторія Іванівна; Вербицька, Яна Вікторівна
    Пластичне мастило на основі нафтової оливи і кальцієвого мила жирних кислот, яке відрізняється тим, що як загущувач містить продукт нейтралізації гідрату окису кальцію жирних кислот жирового субстрату, а додатково вводять моно- і дигліцериди, що входять до жирового субстрату, а як антиокиснювальну і стабілізуючу структуру мила – відпрацьовану суміш у співвідношенні 1,2:1,5; ліполактину і/або ліпази і адсорбційно-активної добавки "Амірол-М" з наступним співвідношенням компонентів, %мас. продукт нейтралізації гідратом окису кальцію жирних кислот жирового субстрату 18-24; моно-1 дигліцериди жирового субстрату 4-6; відпрацьована суміш у співвідношенні 1,2:1,5; ліполактину і/або ліпази і адсорбційно-активної добавки "Амірол-М" 3,2-4,8; суміш у співвідношенні 2:1; індустріальних олив І-20А та І-40А 63-73; вода 1,8-2,2.
  • Ескіз
    Документ
    Спосіб отримання жирового субстрату
    (ДП "Український інститут промислової власності", 2002) Стахурський, Олександр Дмитрович; Гладкий, Федір Федорович; Губанова, Валентина Андріївна; Ваврик, Василь Іванович; Горпинко, Юлія Геннадіївна; Болоховська, Валентина Антонівна; Македонський, Олег Олександрович; Шапошник, Олександр Васильович; Боханов, Дмитро Федорович; Гасюк, Лариса Василівна; Усенко, Віктор Федорович; Чумак, Ольга Петрівна; Ганилова, Ольга Миколаївна
    Спосіб отримання жирового субстрату шляхом ферментативного розщеплення жирів у присутності води та активатора, при температурі, що забезпечує життєздатність ферменту, який відрізняється тим, що як фермент використовують ліполактин, як активатор – адсорбційно-активну присадку "Амірол-М", узяті відповідно 4-6 %мас та 5-9 %мас., а процес здійснюють при початковій температурі 15-17°С із наступним екзотермічним підійманням та подальшим підтримуванням и на рівні 34-37°С при рН середовища 5,8-6,3.