Кафедра "Технологія жирів і продуктів бродіння"

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/7476

Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/food

Від 2011 року кафедра має назву "Технологія жирів і продуктів бродіння", первісна назва – "Технологія жирів".

Кафедра "Технологія жирів" розпочала свою діяльність у 1930 році. Від початку заснування ХПТІ, спеціальність технологія жирів була складовою частиною кафедри технології органічних і забарвлюючих речовин і тільки в 1923 році виділена в окрему групу.

Кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут". Випускники кафедри працюють в олійно-жировій, кондитерській, пивоварній, виноробній, спиртовій, лікеро-горілчаній та безалкогольній галузях харчової промисловості.

У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють: 3 доктора та 10 кандидатів технічних наук; 3 співробітника мають звання професора, 4 – доцента, 1 – старшого наукового співробітника.

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 3 з 3
  • Ескіз
    Документ
    Створення вдосконаленої технології видалення воскоподібних речовин із соняшникової олії
    (Національний університет харчових технологій, 2015) Нетреба, Анна Олексіївна; Гладкий, Федір Федорович; Литвиненко, Олена Анатоліївна; Садовничий, Г. В.; Шкаляр, Т. Г.
  • Ескіз
    Документ
    Нові перспективи в технології видалення воскоподібних речовин із соняшникової олії
    (НТУ "ХПІ", 2015) Нетреба, Анна Олексіївна; Гладкий, Федір Федорович; Литвиненко, Олена Анатоліївна; Садовничий, Г. В.; Левчук, І. В.; Кіщенко, В. А.
    Розглянуто можливість створення вдосконаленої технології виморожування соняшникової олії, а саме поліпшення технологічних стадій кристалізації воскоподібних речовин і фільтрування суспензії за допомогою волокнистих фільтруючих матеріалів на основі полісульфону. Інтенсифікацію всіх технологічних стадій процесу виморожування здійснено за рахунок електромагнітної обробки соняшникової олії, що йде за принципом прилипання негативно заряджених частинок воскоподібних речовин до позитивно заряджених волокон полімерного фільтрматеріалу. Таке впровадження відкриває шляхи до скорочення тривалості кристалізації воскоподібних речовин, спрощення процесу фільтрування суспензії та дозволяє отримати олію вищого ґатунку.
  • Ескіз
    Документ
    Фракціонування пальмової олії з використанням детергентів
    (НТУ "ХПІ", 2013) Литвиненко, Олена Анатоліївна
    У статті проаналізовано сучасний стан технології фракціонування олій та жирів. Досліджено фракціонування пальмової олії кристалізацією у розплаві, що удосконалено використанням водних розчинів поверхнево-активних речовин на стадії розділення фракцій. В лабораторних умовах отримано чотири фракції пальмової олії та досліджено їх фізико-хімічні показники, жирно-кислотний склад та вміст твердих триацилгліцеринів