Кафедра "Технологія жирів і продуктів бродіння"

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/7476

Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/food

Від 2011 року кафедра має назву "Технологія жирів і продуктів бродіння", первісна назва – "Технологія жирів".

Кафедра "Технологія жирів" розпочала свою діяльність у 1930 році. Від початку заснування ХПТІ, спеціальність технологія жирів була складовою частиною кафедри технології органічних і забарвлюючих речовин і тільки в 1923 році виділена в окрему групу.

Кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут". Випускники кафедри працюють в олійно-жировій, кондитерській, пивоварній, виноробній, спиртовій, лікеро-горілчаній та безалкогольній галузях харчової промисловості.

У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють: 3 доктора та 10 кандидатів технічних наук; 3 співробітника мають звання професора, 4 – доцента, 1 – старшого наукового співробітника.

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 13
  • Ескіз
    Документ
    Оцінка термодинамічних параметрів реакції взаємодії ацилгліцеринів з етилендіаміном
    (НТУ "ХПІ", 2006) Мельник, Анатолій Павлович; Діхтенко, К. М.; Сенишин, Я. І.; Матвєєва, Тетяна Вікторівна
    Виконана оцінка термодинамічних параметрів реакції взаємодії ацилгліцеринів з етилендіаміном. Встановлено, що зміни вільних енергій реакцій амідування, розрахованих різними методами, однакові. Знайдено, що із врахуванням водневих зв’язків вільні енергії реакцій взаємодії ацилгліцеринів з етилендіаміном, аміноамідом різні, при чому у ряду ТАГ-ДАГ-МАГ вони збільшуються. Порівняння вільних енергій реакцій взаємодії ацилгліцерину з ЕДА і АА свідчить про те, що з ЕДА реакція енергетично більш вигідна.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження амідування триацилгліцеринів соняшникової олії діетаноламіном
    (НТУ "ХПІ", 2007) Мельник, Анатолій Павлович; Папченко, Вікторія Юріївна; Матвєєва, Тетяна Вікторівна
    У статті представлено результати дослідження реакції утворення моноацилгліцеринів на основі діетаноламіну і триацилгліцеринів соняшникової олії. Вивчено кінетику взаємодії діетаноламіну і триацилгліцеринів соняшникової олії при мольному відношенні реагентів 1:1 і температурах 383 К, 393 К і 403 К. Досліджено зміни складу реакційної маси при взаємодії діетаноламіну і триацилгліцеринів соняшникової олії з часом реакції. Визначено кількість утворених моноацилгліцеринів з часом реакції.
  • Ескіз
    Документ
    Вивчення адсорбційних властивостей азотопохідних інгібіторів корозії
    (НТУ "ХПІ", 2008) Мельник, Анатолій Павлович; Олейник, М. В.; Крамарев, Сергій Олегович; Матвєєва, Тетяна Вікторівна
    Проведено дослідження по вивченню адсорбційних властивостей азотопохідних інгібіторів корозії, отриманих за реакцією амідування натуральної сировини похідними етилендіаміну. У присутності продуктів реакції визначено швидкості корозії сталевих пластин, за якими оцінено захисний ефект отриманих продуктів амідування.
  • Ескіз
    Документ
    Перспективні технології переробки олієжирової та відновлюваної сировини в поверхневоактивні речовини та палива
    (НТУ "ХПІ", 2008) Мельник, Анатолій Павлович; Сенишин, Я. І.; Крамарев, Сергій Олегович; Матвєєва, Тетяна Вікторівна
    Розглянуті шляхи отримання поверхнево-активних речовин та вуглеводнів з відновлюваної речовини. Розроблені технології отримання інгібіторів корозії дизельного палива та низки реагентів для нафтогазової та інших галузей.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження одержання діацилгліцеринів ріпакової олії
    (НТУ "ХПІ", 2009) Мельник, Анатолій Павлович; Матвєєва, Тетяна Вікторівна; Крамарев, С. О.; Малік, Сергій Григорович
    Досліджено зміни вмісту ацилгліцеринів в реакційних масах отриманих амідуванням ріпакової олії етилендіаміном при різних мольних відношеннях вихідних компонентів та температурах реакції впродовж часу. Розроблено методику розрахунку компонентів реакційних мас отриманих при амідуванні рослинних олій етилендіаміном.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження деяких азотовмісних інгібіторів корозії
    (НТУ "ХПІ", 2009) Мельник, Анатолій Павлович; Олійник, М. В.; Крамарев, С. О.; Матвєєва, Тетяна Вікторівна
    Проведено випробування нових азотовмісних інгібіторів корозії, отриманих за реакцією амідування натуральної сировини амінами, у мінералізованому середовищі, яке моделює підтоварну воду Охтирського НГПУ. Визначено швидкості корозії сталевих пластин масометричним методом на карусельній установці, за якими оцінено захисний ефект.
  • Ескіз
    Документ
    Реагент для розчинення асфальто-смолистих і парафінових відкладень з свердловинного обладнання газонафтових промислів
    (НТУ "ХПІ", 2010) Мельник, Анатолій Павлович; Матвєєва, Тетяна Вікторівна; Крамарев, Сергій Олегович; Малік, Сергій Григорович
    В роботі наведено результати пошуку нового реагенту для розчинення асфальто-смолистих і парафінових відкладень (АСПВ) з свердловинного обладнання газонафтових промислів. Знайдено співвідношення компонентів, які входять до складу цього реагенту, і проявляють синергетичний ефект розчинності АСПВ.
  • Ескіз
    Документ
    Новий погляд на купажовані олії
    (НТУ "ХПІ", 2015) Матвєєва, Тетяна Вікторівна
    По формуле сбалансированного питания суточная потребность организма взрослого человека в масле составляет примерно 20–30 г, причем на долю полиненасыщенных жирных кислот (ПНЖК) должно приходиться 12–30 % от всех жирных кислот. В данной статье рассчитаны и приведены рецептуры купажированных масел на основе отечественного сырья. Осуществлена оценка стабильности к окислению некоторых купажей.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження одержання поверхнево-активних циклічних азотовмісних органічних речовин
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2015) Мельник, Анатолій Павлович; Папченко, Вікторія Юріївна; Матвєєва, Тетяна Вікторівна; Крамарев, Сергій Олегович; Малік, Сергій Григорович
    У роботі проведено дослідження реакції взаємодії триацилгліцеринів соняшникової олії з β-гідроксіетилетилендіаміном. Досліджено одержання алкілімідазолинів за реакцією амідування. Знайдено умови реакції, а саме мольне відношення вихідних реагентів, температура і тривалість реакції, при яких досягнуто утворення максимальної концентрації алкілімідазолинів.
  • Ескіз
    Документ
    Щодо амідування кукурудзяної олії
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2011) Мельник, Анатолій Павлович; Матвєєва, Тетяна Вікторівна; Григорова, Г. В.
    Досліджено реакцію амідування кукурудзяної олії діетаноламіном при температурах 433 – 473 К і мольних відношеннях 1 : 1, 1 : 2, 1 : 3. Методом тонкошарової хроматографії встановлено компонентний склад реакційної суміші. За рівняннями матеріального балансу розраховано зміни вмісту компонентів реакційної маси.