Кафедра "Технологія жирів і продуктів бродіння"

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/7476

Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/food

Від 2011 року кафедра має назву "Технологія жирів і продуктів бродіння", первісна назва – "Технологія жирів".

Кафедра "Технологія жирів" розпочала свою діяльність у 1930 році. Від початку заснування ХПТІ, спеціальність технологія жирів була складовою частиною кафедри технології органічних і забарвлюючих речовин і тільки в 1923 році виділена в окрему групу.

Кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут". Випускники кафедри працюють в олійно-жировій, кондитерській, пивоварній, виноробній, спиртовій, лікеро-горілчаній та безалкогольній галузях харчової промисловості.

У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють: 3 доктора та 10 кандидатів технічних наук; 3 співробітника мають звання професора, 4 – доцента, 1 – старшого наукового співробітника.

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 11
  • Ескіз
    Документ
    Спосіб виморожування соняшникової олії
    (ДП "Український інститут промислової власності", 2015) Садовничий, Георгій Володимирович; Гладкий, Федір Федорович; Чумак, Ольга Петрівна; Нетреба, Анна Олексіївна; Литвиненко, Олена Анатоліївна; Шкаляр, Тетяна Георгіївна
    Спосіб виморожування соняшникової олії включає стадію охолодження олії з подальшою фільтрацією суспензії олія-воскоподібні речовини. Олію охолоджують з температури 95-105 °C до 12-15 °C за 60-80 хв. Фільтрацію здійснюють за допомогою волокнистих полімерних фільтруючих матеріалів.
  • Ескіз
    Документ
    Спосіб виморожування соняшникової олії
    (ДП "Український інститут інтелектуальної власності", 2015) Садовничий, Георгій Володимирович; Гладкий, Федір Федорович; Чумак, Ольга Петрівна; Нетреба, Анна Олексіївна; Литвиненко, Олена Анатоліївна; Шкаляр, Тетяна Георгіївна
    Спосіб виморожування соняшникової олії включає стадію охолодження олії з подальшою фільтрацією суспензії олія-воскоподібні речовини. Олію охолоджують з температури 95-105 °C до 12-15 °C за 60-80 хв. Фільтрацію здійснюють за допомогою волокнистих полімерних фільтруючих матеріалів.
  • Ескіз
    Документ
    Підвищення ефективності фільтрації суспензії воскоподібних речовин у соняшниковій олії
    (Харківський державний університет харчування та торгівлі, 2013) Нетреба, Анна Олексіївна; Гладкий, Федір Федорович
    Розглянуто вплив електромагнітного поля на якість та швидкість фільтрації суспензії воскоподібних речовин у соняшниковій олії. Визначено якісні показники олії в разі застосування волокнистих фільтрів. Установлено позитивний ефект від застосування електромагнітного поля перед фільтрацією.
  • Ескіз
    Документ
    Процес вилучення восків із соняшникової олії в присутності ініціаторів кристалізації
    (Технологический центр, 2013) Нетреба, Анна Олексіївна; Гладкий, Федір Федорович
    Описано процес кристалізації воскоподібних речовин в присутності затравочних матеріалів – ініціаторів кристалізації. Приведено порівняння даного способу кристалізації для систем із різним вмістом воску та різними методами охолодження. Доведена можливість використання інтенсивного охолодження соняшникової олії для виведення воскоподібних речовин.
  • Ескіз
    Документ
    Використання електромагнітного поля в технології виморожування соняшникової олії
    (Національний університет харчових технологій, 2015) Нетреба, Анна Олексіївна; Гладкий, Федір Федорович; Литвиненко, Олена Анатоліївна; Садовничий, Г. В.; Шкаляр, Т. Г.
  • Ескіз
    Документ
    Створення вдосконаленої технології видалення воскоподібних речовин із соняшникової олії
    (Національний університет харчових технологій, 2015) Нетреба, Анна Олексіївна; Гладкий, Федір Федорович; Литвиненко, Олена Анатоліївна; Садовничий, Г. В.; Шкаляр, Т. Г.
  • Ескіз
    Документ
    Нові перспективи в технології видалення воскоподібних речовин із соняшникової олії
    (НТУ "ХПІ", 2015) Нетреба, Анна Олексіївна; Гладкий, Федір Федорович; Литвиненко, Олена Анатоліївна; Садовничий, Г. В.; Левчук, І. В.; Кіщенко, В. А.
    Розглянуто можливість створення вдосконаленої технології виморожування соняшникової олії, а саме поліпшення технологічних стадій кристалізації воскоподібних речовин і фільтрування суспензії за допомогою волокнистих фільтруючих матеріалів на основі полісульфону. Інтенсифікацію всіх технологічних стадій процесу виморожування здійснено за рахунок електромагнітної обробки соняшникової олії, що йде за принципом прилипання негативно заряджених частинок воскоподібних речовин до позитивно заряджених волокон полімерного фільтрматеріалу. Таке впровадження відкриває шляхи до скорочення тривалості кристалізації воскоподібних речовин, спрощення процесу фільтрування суспензії та дозволяє отримати олію вищого ґатунку.
  • Ескіз
    Документ
    Раціональні умови видалення воскоподібних речовин із соняшникової олії
    (НТУ "ХПІ", 2014) Нетреба, Анна Олексіївна; Гладкий, Федір Федорович
    Досліджено процес кристалізації воскоподібних речовин із соняшникової олії. Встановлено раціональні умови проведення процесу та доведено можливість використання методу інтенсивного охолодження при вилученні воскоподібних речовин (вінтеризації). Показано можливість збільшення термінів зберігання олії при використанні волокнистих фільтруючих матеріалів.
  • Ескіз
    Документ
    Використання нових волокнисто-фільтруючих матеріалів в технології вінтерізації соняшникової олії
    (НТУ "ХПІ", 2013) Нетреба, Анна Олексіївна; Гладкий, Федір Федорович
    В статті досліджено процес фільтрації при виробництві олій за допомогою волокнистих фільтруючих матеріалів – фільтрів Петрянова. Наведена порівняльна характеристика фільтрів Петрянова відносно промислових фільтруючих матеріалів та встановлено їх перевагу щодо вдосконалення процесу вінтеризації соняшникової олії.
  • Ескіз
    Документ
    Інтенсивне охолодження соняшникової олії в технології виведення воскоподібних речовин
    (НТУ "ХПІ", 2013) Нетреба, Анна Олексіївна; Гладкий, Федір Федорович
    Описано фотометричний метод контролю процесу кристалізації воску в соняшниковій олії при її інтенсивному охолодженні. Метод дає можливість кількісного визначення вмісту воску в певний момент процесу кристалізації. Приведено калібрувальний графік та рівняння для визначення вмісту воску в соняшниковій олії за її оптичною густиною. Доведена можливість використання інтенсивного охолодження соняшникової олії для виведення воскоподібних речовин.