Кафедра "Технологія жирів і продуктів бродіння"

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/7476

Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/food

Від 2011 року кафедра має назву "Технологія жирів і продуктів бродіння", первісна назва – "Технологія жирів".

Кафедра "Технологія жирів" розпочала свою діяльність у 1930 році. Від початку заснування ХПТІ, спеціальність технологія жирів була складовою частиною кафедри технології органічних і забарвлюючих речовин і тільки в 1923 році виділена в окрему групу.

Кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут". Випускники кафедри працюють в олійно-жировій, кондитерській, пивоварній, виноробній, спиртовій, лікеро-горілчаній та безалкогольній галузях харчової промисловості.

У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють: 3 доктора та 10 кандидатів технічних наук; 3 співробітника мають звання професора, 4 – доцента, 1 – старшого наукового співробітника.

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 7 з 7
  • Ескіз
    Документ
    Мийний засіб "АЗМОЛ Ефектам" для очищення металевої поверхні
    (ДП "Український інститут промислової власності", 2001) Стахурський, Олександр Дмитрович; Прокопець, Михайло Петрович; Гладкий, Федір Федорович; Горпинко, Юлія Геннадіївна; Губанова, Валентина Андріївна; Македонський, Олег Олександрович; Шапошник, Олександр Васильович; Гладкий, Валентин Федорович; Боханов, Дмитро Федорович; Гасюк, Лариса Василівна; Чумак, Ольга Петрівна; Антошкин, Кирило Олександрович; Бєлов, Олександр Миколайович
    Мийний засіб для очищення металевої поверхні, що містить поверхнево-активні речовини, сечовину, спирт та воду, який відрізняється тим, що у його склад допоміжно уводять тринатрійфосфат, адсорбційно-активний додаток "Амірол-М" та віддушку, а як спирт – гліцерин, при наступному співвідношенні компонентів, %мас.: адсорбційно-активний додаток "Амірол-М" 20,0-28,0; неонол АФ 9-12 (поліоксіетильований ефір алкілфенолу) 2,0-3,0; сечовина (карбамід) 2,0-4,0; тринатрійфосфат 1,5-2,5; гліцерин 3,0-5,0; віддушка групова "Ефект" 0,08-0,12; вода до 100.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження амідування триацилгліцеринів соняшникової олії діетаноламіном
    (НТУ "ХПІ", 2007) Мельник, Анатолій Павлович; Папченко, Вікторія Юріївна; Матвєєва, Тетяна Вікторівна
    У статті представлено результати дослідження реакції утворення моноацилгліцеринів на основі діетаноламіну і триацилгліцеринів соняшникової олії. Вивчено кінетику взаємодії діетаноламіну і триацилгліцеринів соняшникової олії при мольному відношенні реагентів 1:1 і температурах 383 К, 393 К і 403 К. Досліджено зміни складу реакційної маси при взаємодії діетаноламіну і триацилгліцеринів соняшникової олії з часом реакції. Визначено кількість утворених моноацилгліцеринів з часом реакції.
  • Ескіз
    Документ
    Кінетична модель для реакції амідування з одночасним гліцеролізом триацилгліцеринів соняшникової олії
    (НТУ "ХПІ", 2009) Жуган, О. А.; Ільїнська, Ольга Ігорівна; Мельник, Анатолій Павлович
    Знайдені константи швидкості реакції взаємодії ТАГ, ДАГ, МАГ, моноамідів (АМАД), ЕДА, при різних температурах молярних відносинах з додаванням гліцерину. З'ясовано, що реакція амідування ТАГ є лімітуючою реакцією з якнайменшою швидкістю реакції. В ряду ТАГ–ДАГ–МАГ константа швидкості амідування зростає на порядок, а у ряді ЕДА–АМАД – падає. Запропоновані рівнянні, які адекватно описують кінетику процесу. На основі кінетичної моделі з'ясовано, що ТАГ в більшості своїй йдуть на глицероліз, а ДАГ на амідування.
  • Ескіз
    Документ
    Розробка способів нейтралізації вільних жирних кислот жирної коріандрової олії
    (Технологический центр, 2015) Калина, Вікторія Сергіївна; Гладкий, Федір Федорович; Луценко, Марина Василівна; Литвиненко, Олена Анатоліївна; Куниця, Катерина Вікторівна
    Вивчено процес ферментативного перетворення вільних жирних кислот жирної коріандрової олії з використанням спиртів різної природи (процесензимної етерифікації) і обґрунтовано його параметри і режими. Вивчено прцес адсорбції вільних жирних кислот ізетерифікованої жирної коріандрової олії з використанням аніонітних смол та обґрунтовано його параметри та режими. Досліджено жирнокислотний склад зразків олії до та після її очищення.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження одержання азото-, кисеньвмісних похідних жирних кислот амідуванням соняшникової олії діетаноламіном
    (НТУ "ХПІ", 2010) Мельник, Анатолій Павлович; Папченко, Вікторія Юріївна
    Розглянуто реакцію взаємодії діетаноламіну і триацилгліцеринів соняшникової олії при моль- ному відношенні реагентів 1:1 і температурах 433 К, 443 К, 453 К, 463 К і 473 К впродовж 3 – 5 годин. Досліджено зміни складу реакційної маси при взаємодії діетаноламіну і триацилгліцеринів соняшникової олії з часом реакції.
  • Ескіз
    Документ
    Вплив компонентного складу основи нейтралізуючого розчину на його характеристики
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2011) Петік, Ігор Павлович ; Гладкий, Федір Федорович; Федякіна, Зоя Павлівна ; Філенко, Людмила Михайлівна
    Розглянуто ряд недоліків методу нейтралізації олій в мильно-лужному середовищі. Обрано компоненти основи нейтралізуючого розчину (вода, етанол і гліцерин), співвідношення яких варіює поверхневу активність та густину водної фази. Встановлено кількісні залежності поверхневої активності та густини зразків основи нейтралізуючого розчину від концентрації компонентів, а також обґрунтовано оптимальний склад компонентів.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження одержання кисень-, азотовмісних похідних жирних кислот амідуванням соняшникової олії
    (НТУ "ХПІ", 2012) Мельник, Анатолій Павлович; Папченко, Вікторія Юріївна; Матвєєва, Тетяна Вікторівна; Малік, Сергій Григорович; Крамарев, С. О.
    Розглянуто реакцію взаємодії β – гідроксіетилетилендіаміна і триацилгліцеринів соняшникової олії при мольному відношенні вихідних реагентів 1:1’1:3 в інтервалі температур 413 – 453 К впродовж 6 годин. Досліджено зміни складу реакційної маси з часом реакції.