Кафедра "Технологія жирів і продуктів бродіння"

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/7476

Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/food

Від 2011 року кафедра має назву "Технологія жирів і продуктів бродіння", первісна назва – "Технологія жирів".

Кафедра "Технологія жирів" розпочала свою діяльність у 1930 році. Від початку заснування ХПТІ, спеціальність технологія жирів була складовою частиною кафедри технології органічних і забарвлюючих речовин і тільки в 1923 році виділена в окрему групу.

Кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут". Випускники кафедри працюють в олійно-жировій, кондитерській, пивоварній, виноробній, спиртовій, лікеро-горілчаній та безалкогольній галузях харчової промисловості.

У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють: 3 доктора та 10 кандидатів технічних наук; 3 співробітника мають звання професора, 4 – доцента, 1 – старшого наукового співробітника.

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 9 з 9
  • Ескіз
    Документ
    Ферментативне модифікування ацилгліцеринів
    (НТУ "ХПІ", 2008) Юр'єва, Марина Сергіївна
    В статті виконано аналіз тенденцій розвитку ферментативних технологій модифікування жирів щодо їх використання як повноцінних продуктів харчування людини. Розглянуто позитивний вплив поліненасичених жирних кислот, що входять до складу структурованих триацилгліцеринів, на здоров’я людини. Визначена роль різноманітних ліпаз у процесі модифікування ацилгліцеринів.
  • Ескіз
    Документ
    Отримання моно-, діацилгліцеринів лляної олії
    (Національний університет харчових технологій, 2013) Мельник, Анатолій Павлович; Малік, Сергій Григорович; Бахмач, В. О.
  • Ескіз
    Документ
    Визначення складу ацилгліцеринів олії нових ліній насіння соняшнику
    (Національний університет харчових технологій, 2013) Куниця, Катерина Вікторівна; Литвиненко, Олена Анатоліївна; Гладкий, Федір Федорович; Бахмач, В. О.
  • Ескіз
    Документ
    Термодинамічні аспекти процесу ферментативного гліцеролізу жирів
    (НТУ "ХПІ", 2010) Некрасов, Павло Олександрович
    У роботі досліджено один з аспектів кінетики ферментативного гліцеролізу жирів. Визначено константи швидкостей прямих і зворотних реакцій, а також їх константи рівноваги. Розраховано термодинамічні параметри та зроблено висновок про внесок кожної з реакцій у загальний процес.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження одержання поверхнево-активних циклічних азотовмісних органічних речовин
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2015) Мельник, Анатолій Павлович; Папченко, Вікторія Юріївна; Матвєєва, Тетяна Вікторівна; Крамарев, Сергій Олегович; Малік, Сергій Григорович
    У роботі проведено дослідження реакції взаємодії триацилгліцеринів соняшникової олії з β-гідроксіетилетилендіаміном. Досліджено одержання алкілімідазолинів за реакцією амідування. Знайдено умови реакції, а саме мольне відношення вихідних реагентів, температура і тривалість реакції, при яких досягнуто утворення максимальної концентрації алкілімідазолинів.
  • Ескіз
    Документ
    Щодо амідування кукурудзяної олії
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2011) Мельник, Анатолій Павлович; Матвєєва, Тетяна Вікторівна; Григорова, Г. В.
    Досліджено реакцію амідування кукурудзяної олії діетаноламіном при температурах 433 – 473 К і мольних відношеннях 1 : 1, 1 : 2, 1 : 3. Методом тонкошарової хроматографії встановлено компонентний склад реакційної суміші. За рівняннями матеріального балансу розраховано зміни вмісту компонентів реакційної маси.
  • Ескіз
    Документ
    Отримання піномиючої композиції
    (НТУ "ХПІ", 2011) Мельник, Анатолій Павлович; Папченко, Вікторія Юріївна
    Створено піномиючу композицію на основі продуктів реакції амідування соняшникової олії діетаноламіном. Визначено в’язкість отриманих композицій. Встановлено можливість використання отриманих продуктів, як згущувачів у складі піномиючої композиції.
  • Ескіз
    Документ
    Кінетика і термодинаміка реакції амідування кукурудзяної олії діетаноламіном
    (НТУ "ХПІ", 2012) Мельник, Анатолій Павлович; Матвєєва, Тетяна Вікторівна; Григорова, Г. В.; Марценюк, Т. І.
    Досліджено реакцію амідування кукурудзяної олії діетаноламіном при температурах 433 – 473 К і мольних відношеннях реагентів 1 : 1, 1 : 2, 1 : 3. Знайдено кінетичні та термодинамічні параметри реакції. Запропоновано кінетичну модель реакції. Оцінено похибку розрахунків за даною кінетичною моделлю.
  • Ескіз
    Документ
    Оптимізація параметрів процесу ферментативного ацидолізу жирів
    (НТУ "ХПІ", 2011) Некрасов, Павло Олександрович; Подлісна, О. В.
    The article deals with issues related to the investigation of the influence of such parameters as temperature, enzyme load, molar ratio of substrates and reaction time on yield of twice -substituted structured lipids in enzymatic acidolysis of sunflower oil and caprylic acid. Optimal conditions and mathematic model, that allow us to predict the yield of twice-substituted structured lipids depending on critical process conditions were obtained.