Кафедра "Технологія жирів і продуктів бродіння"

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/7476

Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/food

Від 2011 року кафедра має назву "Технологія жирів і продуктів бродіння", первісна назва – "Технологія жирів".

Кафедра "Технологія жирів" розпочала свою діяльність у 1930 році. Від початку заснування ХПТІ, спеціальність технологія жирів була складовою частиною кафедри технології органічних і забарвлюючих речовин і тільки в 1923 році виділена в окрему групу.

Кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут". Випускники кафедри працюють в олійно-жировій, кондитерській, пивоварній, виноробній, спиртовій, лікеро-горілчаній та безалкогольній галузях харчової промисловості.

У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють: 3 доктора та 10 кандидатів технічних наук; 3 співробітника мають звання професора, 4 – доцента, 1 – старшого наукового співробітника.

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 6 з 6
  • Ескіз
    Документ
    Використання водно-етанольного розчину карбонату калію для нейтралізації соняшникової олії
    (Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України, 2017) Демидов, Ігор Миколайович; Мольченко, Світлана Миколаївна
    Наведено результати досліджень нейтралізації соняшникової олії водно-етанольним розчином карбонату калію. Встановлено раціональні технологічні параметри нейтралізації, які дозволяють прогнозувати технологічний процес нейтралізації жирів, а саме: температура, надлишок нейтралізуючого агенту, час протікання нейтралізації. Показано, що використання водно-етанольного розчину карбонату калію як лужного агенту для нейтралізації соняшникової олії дозволяє знизити відходи нейтрального жиру у соапсток.
  • Ескіз
    Документ
    Використання діоксиду вуглецю для одержання жирних кислот з соапстоку
    (ПП "Технологічний Центр", 2015) Мольченко, Світлана Миколаївна; Демидов, Ігор Миколайович
    Наведено результати дослідження щодо одержання жирних кислот шляхом вуглекислотного розкладання їх мил. Отримані експериментальні дані доводять можливість одержання жирних кислот з використанням діоксиду вуглецю. Визначені раціональні технологічні параметри та отримана апроксимаційна модель цього процесу. Проаналізовано жирнокислотний склад одержаних жирних кислот, який визначали методом газорідинної хроматографії.
  • Ескіз
    Документ
    Спосіб лужної рафінації олій та жирів
    (ДП "Український інститут інтелектуальної власності", 2013) Петік, Ігор Павлович; Гладкий, Федір Федорович; Петік, Павло Федорович; Федякіна, Зоя Павлівна; Бєлінська, Анна Павлівна; Філенко, Людмила Михайлівна
    Спосіб лужної рафінації олій та жирів включає нейтралізацію в мильно-лужному середовищі, основою якого є вода. До складу основи нейтралізуючого розчину додатково введено етанол і гліцерин.
  • Ескіз
    Документ
    Повышение растворимости солей твердых растительных масел в этанолсодержащем нейтрализующем растворе
    (2013) Петик, Игорь Павлович; Гладкий, Федор Федорович
    В данном докладе рассматривается способ повышения растворимости соапстоков твердых растительных масел, полученных в результате нейтрализации в растворе, содержащем этанол и глицерин, что необходимо для их дальнейшей эффективной переработки.
  • Ескіз
    Документ
    Одержання жирних кислот з соапстоку шляхом розкладання мила карбонатною кислотою
    (НТУ "ХПІ", 2015) Мольченко, Світлана Миколаївна; Демидов, Ігор Миколайович; Ведь, Валерій Євгенович
    Жирні кислоти – цінні продукти, що знаходять своє застосування в самих різних галузях народного господарства. Одним з їхніх джерел є відходи лужної рафінації рослинних олій – соапстоки. Недоліками сучасної технології виділення жирних кислот є підвищені витрати сірчаної кислоти і соди, а також наявність шкідливих речовин, що надходять в навколишнє середовище у вигляді сульфату натрію і водорозчинних органічних домішок. У даній статті наведено результати дослідження щодо одержання жирних кислот шляхом вуглекислотного розкладання їх мил. Отримані дані доводять можливість одержання жирних кислот шляхом розкладання натрієвих солей жирних кислот (мил) карбонатною кислотою. Визначені раціональні технологічні параметри та отримана апроксимаційна модель цього процесу. Проаналізовано жирнокислотний склад одержаних жирних кислот, який визначали методом газорідинної хроматографії.
  • Ескіз
    Документ
    Использование жирных кислот соапстока для получения бутиловых эфиров жирных кислот
    (НТУ "ХПИ", 2013) Демидов, Игорь Николаевич; Мунир Шавкат, Садик; Гранкина, К. В.
    В статье показана возможность получения бутиловых эфиров жирных кислот растительных масел, полученных из отходов масложирового производства– соапстоков. Использованиегетерогенного катализатора и достаточно простого оборудования позволит получить дистиллированные бутиловые эфиры жирных кислот– компонент биодизельного горючего